Syntus gaat vier waterstofbussen leasen

vrijdag 14 juli 2017
timer 3 min

Syntus gaat volgend jaar zomer met vier waterstofbussen rijden op de Veluwe tegen een vaste prijs per kilometer. De provincie Gelderland is voornemens de proef te financieren.

Syntus huurt de vier waterstofbussen dan van leasemaatschappij ZETT (Zero Emissie Toegepast in Transport) die voortkomt uit adviesbureau Arengo. Oprichter en financieel directeur van ZETT is Frank Ex. “Wij hebben als adviseurs in 2012 al de mogelijkheden van waterstof in kaart gebracht. Onze analyse was dat je de hele keten van waterstof, bussen en onderhoud moet integreren. Die keten hebben wij ondergebracht in een leaseconcept.”

HyMove-waterstofbus
De waterstofbussen die ZETT verhuurt, zijn gebaseerd op de bus van HyMove die sinds januari in Apeldoorn rijdt. De busbouwer is het Poolse Ursus Bus, de brandstofcel komt van Nedstack uit Arnhem, de waterstof-elektrische aandrijving is van HyMove en de naafmotoren zijn van Ziehl-Abegg.  ZETT wil starten met vier waterstofbussen, om na het aflopen van de concessie met drie bussen door te gaan. Eén bus houdt HyMove dan als demonstratiemodel.

Frank Ex: “De HyMove-waterstofbus is uitermate goed gebleken. We weten al genoeg over het onderhoud en verbruik. Nu kost zo’n bus nog 8,5 ton, de prijs moet richting een elektrische bus van 4,5 ton. Dat duurt nog even. Voordat we honderden waterstofbussen laten rijden, willen we meer zicht krijgen op de betrouwbaarheid. Een proefperiode van drie jaar is voldoende. Dan hebben die bussen 1,2 miljoen kilometer gereden en vele tankbeurten gehad.”

Zuiniger dan concurrentie
Volgens bestuurslid van HyMove Jochem Huygen verbruikt zijn bus minder dan 6 kilogram waterstof per 100 kilometer. “Hij rijdt aanzienlijker zuiniger dan de competitie. De Van Hool verbruikt 9 à 10 kilo per 100 kilometer. We hebben een week proefgedraaid in Münster, waar de bus 1000 kilometer in vijf dagen reed. Ze waren daar zeer tevreden.”

Ook Syntus is ingenomen met de schone techniek. Volgens concessiemanager René Nekkers is de waterstofbus qua inzet net zo betrouwbaar als een dieselbus. "De chauffeurs zeggen dat hij vlot optrekt en soepel rijdt." Waar de bussen precies gaan rijden bepaalt de provincie als opdrachtgever, aldus Nekkers.

Tanken in Apeldoorn
Als de tankinstallatie op bedrijventerrein Kleefse Waard in Arnhem is aangepast, gaat de HyMove-bus in het najaar tussen Arnhem en Apeldoorn rijden. Volgend jaar moet er een volwaardige waterstoftankinstallatie komen bij de remise van Syntus in Apeldoorn. Netbeheerder Stedin gaat dat tankstation bouwen.

Het ministerie van IenM heeft eerder voor vijf regio’s 850.000 euro beschikbaar gesteld voor een proefproject met waterstofbussen in een periode van twee jaar. Ook in Arnhem-Nijmegen zouden twee waterbussen gaan rijden, maar Connexxion-dochter Hermes kwam niet tot overeenstemming met de provincie. Het geld dat is blijven liggen wil Gelderland nu steken in de proef met de leaseconstructie.

Concessie Veluwe
Innovatiemanager Gerard Taat van de provincie Gelderland verwacht dat de drie betrokken gedeputeerden voor economie, energie en mobiliteit in oktober definitief groen licht geven voor de proef. Een complicatie is dat de huidige concessie Veluwe eind 2020 afloopt. De waterstofbussen zijn dan nog lang niet afgeschreven. Daarom wil de provincie bij de komende aanbesteding de eis stellen dat de bussen verplicht worden ingezet door de winnende vervoerder.

Met het waterstofproject wil de provincie Gelderland de patstelling tussen vraag naar en aanbod van waterstoftechniek doorbreken. “Wij hopen zo een slinger te geven aan de regionale waterstofeconomie”, aldus Taat.

Leuk ik ga binnenkort als chauffeur bij syntus aan de slag. Lijkt me leuk om met een waterstofbus te rijden. Ik denk ook dat rijden op waterstof zowel voor bus als auto de toekomst is.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

ILT: Zorgen over Nederlandse spoorinfra blijven

13 jun om 10:07 uur

Elke vijf jaar publiceert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een rapportage over de fysieke kwaliteit…

Lees verder »
descriptionArtikel

Concessie-Utrecht: exit Qbuzz, Keolis blijft

11 jun om 16:38 uur

De twee Utrechtse ov-concessies zijn verleend, aan Transdev (Utrecht Binnen) en Keolis (Utrecht Buiten). De…

Lees verder »
descriptionArtikel

Optimistisch en voorzichtig de transitie vormgeven

31 mei om 08:00 uur

De verwachtingen van publieke mobiliteit zijn hoog. De belofte is dat ontschotten…

Lees verder »
descriptionArtikel

Daimler op st(r)oom in de energietransitie

23 mei om 10:21 uur

“We weten onze elektrische bussen nu goed aan de man te brengen”, vertelt Daimler…

Lees verder »
descriptionArtikel

Ook buiten de stad met de OV + deelfiets combinatie

17 mei om 08:30 uur

In de grote steden zien we steeds meer (verschillende) deelfietsen, al dan niet in combinatie met OV. De…

Lees verder »
descriptionArtikel

FNV zet geplande staking bij Arriva Twente door

2 mei om 16:06 uur

De werknemers van streekvervoerder Arriva hebben er genoeg van. Op maandag 6 mei zullen ze het werk neerleggen…

Lees verder »
descriptionArtikel

Marieke Eyskoot nieuwe stem in bussen van Connexxion, Breng en Hermes

30 apr om 10:06 uur

Marieke Eyskoot, Duurzame lifestyle-expert, is de nieuwe omroepstem in de bussen van Connexxion, Breng en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Publieke mobiliteit, noodzakelijk of niet?

29 apr om 09:42 uur

OV-Magazine 1/2024 staat in het teken van publieke mobiliteit: de definitie daarvan…

Lees verder »