TransiRede: mobiliteit verandert van richting

dinsdag 23 maart 2021
timer 3 min

De EU heeft dit jaar benoemd tot Europees Jaar van het Spoor. Daarom stond de TransiRede, georganiseerd door Ralforum, in het teken hiervan.

De Europese Unie stimuleert reizigers en bedrijven dit jaar om vaker voor het spoor te kiezen, zowel lokaal, regionaal en internationaal. Het spoor vervoert momenteel zeven procent van alle passagiers in Europa en elf procent van alle goederen, maar veroorzaakt slechts een half procent van de uitstoot van broeikasgassen met het vervoer. De Europese ambitie is het verdubbelen van reizen per spoor voor 2030 en van railgoederenvervoer per 2050.

Mobiliteit verandert van richting

Vanwege de coronacrisis hebben we nu nog te maken met beperkingen in reisbewegingen. Maar deze periode biedt ook kansen, ziet Railforum, vanwege grote wijzigingen in ons verplaatsingsgedrag. Daarom kunnen we nu met onze mobiliteitskeuzes van richting te veranderen, zowel qua beleid, realisatie als gebruik. Uitgangspunt is dat niet alleen bereikbaarheid en economische groei centraal staan, maar ook gestuurd wordt op aspecten van welzijn zoals leefbaarheid, duurzaamheid en een inclusieve samenleving.

Belangrijk daarbij is spreiding van passagiers, zodra de fysieke verplaatsingen weer zullen toenemen, om hyperspitsen te vermijden. Daarom doet Railforum een beroep op maatschappelijke instanties om samen met de ov-sector hierin op te trekken.

Gezien de woningbouwopgave van 1 miljoen nieuwe woningen ziet de organisatie graag meer variatie in aanbod, zoals sneltreinen, grensoverschrijdende diensten, voor- als natransport en MaaS-oplossingen. Voor alle uitbreidingen verwijzen we naar de ontwikkelagenda en menukaarten van Toekomstbeeld OV. De opgaves uit ‘de menukaart internationaal verbinden’ brengt Railforum ook in bij het Platform International Rail Passenger Transport (IRP) van de 27 lidstaten.

Aansluiting op FLAP-regio

Met 200.000 kilometer spoor heeft Europa een van de dichtst verknoopte railnetten ter wereld. Het spoor speelt een cruciale rol in het behalen van de klimaatdoelen voor duurzame mobiliteit uit de Europese Green Deal. Het KiM (Kennisinstituut voor Mobiliteit) ziet als potentie om nog voor 2030 circa 1,9 miljoen vliegreizen te vervangen door internationale treinen.

Internationaal gezien moet Nederland goed aangesloten blijven op de andere metropoolregio’s binnen het economisch kerngebied van Europa: de FLAP-regio (Frankfurt, Londen, Amsterdam, Parijs). De hoge snelheidstrein is daarvoor het beste middel. En door steden beter te verbinden en ook de luchthavens aan te sluiten op het HST-netwerk, slaan we twee vliegen in een klap. Een betere infrastructuur naar de Duitse steden en HSL-knooppunten (NoordRijn Westfalen – Frankfurt) heeft daarbij de eerste prioriteit.

Beterer ticketing

In Nederland lopen we voorop met een landelijke OV-chipkaart, nieuwe betaalmogelijkheden en zelfs grensoverschrijdend gebruik van tickets in Limburg. Railforum biedt aan om te helpen bij het sneller realiseren van een klantvriendelijk, multimodaal Europees boekings- en e-ticketingsysteem. Dat is inclusief vliegtickets, treinreizen en ander ov en met een langere boekingshorizon en meer services. Ambitie is immers een nog comfortabeler geïntegreerde ‘travellers journey’ dan de luchtvaart kent.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Alstoms waterstoftreinen actief in Nedersaksen

1 sep om 15:38 uur

De Coradia iLint, de waterstoftrein van Alstom, wordt in Bremervörde in Nedersaksen ingezet op een traject met…

Lees verder »
OV Chipkaart sh
flash_onNieuws

Met OV-chipkaart reizen tussen Duitse stations en Arnhem

21 jun om 16:39 uur

Met de OV-chipkaart via de Duitse treinstations Emmerich, Praest en Elten naar Arnhem reizen. Dat is vanaf 23…

Lees verder »

Europees ov moet ambitie sneller omzetten in actie

16 jun om 12:24 uur

Om de Europese klimaatambities te behalen, is een grote rol weggelegd voor het internationale treinverkeer op…

Lees verder »

Wat is de waarde van internationale perspectieven?

10 jun om 11:21 uur

De Nederlandse ov-markt is de afgelopen jaren een interessante markt voor mondiaal opererende ov-bedrijven…

Lees verder »
regionale trein Duitsland Shutterstock
flash_onNieuws

Boost aan Duits ov met ‘Neun Euro Ticket’

2 jun om 11:02 uur

Op 1 juni is in Duitsland het ‘Neun Euro Ticket’ ingevoerd. Drie maanden lang kan iedereen - ook mensen uit het…

Lees verder »
flash_onNieuws

Subsidie voor de Nightjet was niet onwettelijk

17 mei om 16:46 uur

In 2019 stelde de overheid 6,7 miljoen euro subsidie beschikbaar voor de internationale nachttreinverbinding…

Lees verder »

Thales implementeert ERTMS Centraal Veiligheidssysteem voor ProRail

17 mei om 15:39 uur

ProRail heeft Thales de opdracht gegund om haar European Rail Traffic Management System (ERTMS) Central Safety…

Lees verder »
Wim van de Camp Vivianne Heijnen
flash_onNieuws

Scheidend ambassadeur Europees Jaar van het Spoor: “Nu momentum voor de Internationale trein”

10 mei om 17:20 uur

“Als we de Europese treinverbindingen willen verbeteren, moeten we niet blijven overleggen, maar doorpakken. Er…

Lees verder »