TransiRede: mobiliteit verandert van richting

dinsdag 23 maart 2021
timer 3 min

De EU heeft dit jaar benoemd tot Europees Jaar van het Spoor. Daarom stond de TransiRede, georganiseerd door Ralforum, in het teken hiervan.

De Europese Unie stimuleert reizigers en bedrijven dit jaar om vaker voor het spoor te kiezen, zowel lokaal, regionaal en internationaal. Het spoor vervoert momenteel zeven procent van alle passagiers in Europa en elf procent van alle goederen, maar veroorzaakt slechts een half procent van de uitstoot van broeikasgassen met het vervoer. De Europese ambitie is het verdubbelen van reizen per spoor voor 2030 en van railgoederenvervoer per 2050.

Mobiliteit verandert van richting

Vanwege de coronacrisis hebben we nu nog te maken met beperkingen in reisbewegingen. Maar deze periode biedt ook kansen, ziet Railforum, vanwege grote wijzigingen in ons verplaatsingsgedrag. Daarom kunnen we nu met onze mobiliteitskeuzes van richting te veranderen, zowel qua beleid, realisatie als gebruik. Uitgangspunt is dat niet alleen bereikbaarheid en economische groei centraal staan, maar ook gestuurd wordt op aspecten van welzijn zoals leefbaarheid, duurzaamheid en een inclusieve samenleving.

Belangrijk daarbij is spreiding van passagiers, zodra de fysieke verplaatsingen weer zullen toenemen, om hyperspitsen te vermijden. Daarom doet Railforum een beroep op maatschappelijke instanties om samen met de ov-sector hierin op te trekken.

Gezien de woningbouwopgave van 1 miljoen nieuwe woningen ziet de organisatie graag meer variatie in aanbod, zoals sneltreinen, grensoverschrijdende diensten, voor- als natransport en MaaS-oplossingen. Voor alle uitbreidingen verwijzen we naar de ontwikkelagenda en menukaarten van Toekomstbeeld OV. De opgaves uit ‘de menukaart internationaal verbinden’ brengt Railforum ook in bij het Platform International Rail Passenger Transport (IRP) van de 27 lidstaten.

Aansluiting op FLAP-regio

Met 200.000 kilometer spoor heeft Europa een van de dichtst verknoopte railnetten ter wereld. Het spoor speelt een cruciale rol in het behalen van de klimaatdoelen voor duurzame mobiliteit uit de Europese Green Deal. Het KiM (Kennisinstituut voor Mobiliteit) ziet als potentie om nog voor 2030 circa 1,9 miljoen vliegreizen te vervangen door internationale treinen.

Internationaal gezien moet Nederland goed aangesloten blijven op de andere metropoolregio’s binnen het economisch kerngebied van Europa: de FLAP-regio (Frankfurt, Londen, Amsterdam, Parijs). De hoge snelheidstrein is daarvoor het beste middel. En door steden beter te verbinden en ook de luchthavens aan te sluiten op het HST-netwerk, slaan we twee vliegen in een klap. Een betere infrastructuur naar de Duitse steden en HSL-knooppunten (NoordRijn Westfalen – Frankfurt) heeft daarbij de eerste prioriteit.

Beterer ticketing

In Nederland lopen we voorop met een landelijke OV-chipkaart, nieuwe betaalmogelijkheden en zelfs grensoverschrijdend gebruik van tickets in Limburg. Railforum biedt aan om te helpen bij het sneller realiseren van een klantvriendelijk, multimodaal Europees boekings- en e-ticketingsysteem. Dat is inclusief vliegtickets, treinreizen en ander ov en met een langere boekingshorizon en meer services. Ambitie is immers een nog comfortabeler geïntegreerde ‘travellers journey’ dan de luchtvaart kent.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Thalys is nu definitief Eurostar

3 okt om 13:18 uur

Adieu Thalys. Sinds 1 oktober is de naam merknaam Thalys, na zo'n 27 jaar, veranderd in Eurostar, nadat beide…

Lees verder »
flash_onNieuws

CROW brengt 74 grensoverschrijdende ov-lijnen in beeld

27 jul om 11:19 uur

Kennisplatform CROW heeft deze zomer voor de tweede keer grensoverschrijdende ov-lijnen in beeld gebracht in…

Lees verder »
flash_onNieuws

Arriva wil van Groningen naar Parijs

8 jun om 14:46 uur
Vervoerder Arriva heeft een aanvraag ingediend bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) om vanaf juni 2026…
Lees verder »

Belgische potentie voor de nachttrein

3 apr om 11:08 uur

Na NS ontstond ook bij de Belgische spoorwegen (NMBS) hernieuwde interesse in de nachttrein. Om de toekomstige…

Lees verder »
flash_onNieuws

‘De reizigers zijn er, nu de stoelen nog’

12 dec 2022

Een grote groep werkgevers, verenigd in de coalitie Anders Reizen, wil in 2030 al zijn zakelijke reizen naar…

Lees verder »
flash_onNieuws

Alstoms waterstoftreinen actief in Nedersaksen

1 sep 2022

De Coradia iLint, de waterstoftrein van Alstom, wordt in Bremervörde in Nedersaksen ingezet op een traject met…

Lees verder »
OV Chipkaart sh
flash_onNieuws

Met OV-chipkaart reizen tussen Duitse stations en Arnhem

21 jun 2022

Met de OV-chipkaart via de Duitse treinstations Emmerich, Praest en Elten naar Arnhem reizen. Dat is vanaf 23…

Lees verder »

Europees ov moet ambitie sneller omzetten in actie

16 jun 2022

Om de Europese klimaatambities te behalen, is een grote rol weggelegd voor het internationale treinverkeer op…

Lees verder »