Utrechtse concessie betwist van start

donderdag 25 augustus 2016
timer 3 min

Zoals het er nu naar uitziet gaat Syntus op 11 december van start met de concessie Provincie Utrecht, terwijl de gunning nog bestreden wordt door Connexxion. Een unicum dat veel onzekerheden met zich meebrengt.

De concessie Utrecht Provincie, waarvan de stadsdienst Amersfoort het grootste deel is, werd vorig jaar gegund aan Syntus, ten koste van de zittende vervoerder Connexxion. Die maakte bezwaar dat door de provincie ongegrond werd verklaard. Daarop stapte Connexxion naar het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb), maar vroeg geen opschortende werking aan.

Capaciteitsgebrek
Eind juli maakte het CBb aan de partijen kenbaar de zaak niet eerder dan in het eerste kwartaal van volgend jaar te kunnen behandelen vanwege capaciteitsgebrek. Nog niet eerder werd een concessie gestart waarbij de rechter zich nog over de zaak moest buigen. De provincie houdt echter voet bij stuk: vanaf 11 december rijdt Syntus.

De overname van de concessie door Syntus op 11 december levert tal van onzekerheden op. Zo wil Connexxion volgens Syntus en vakbond FNV niet meewerken aan een fatsoenlijke overdracht. Het aanbod van Connexxion om langer door te blijven rijden, wees de provincie om onduidelijke redenen af. Syntus en de provincie houden de kaken nog stijf op elkaar over de plannen voor personeel en reizigersdienst. Ook willen de partijen geen termijn noemen wanneer ze de nieuwe dienstregeling kenbaar gaan maken.

Geen partij
Gedeputeerde Jacqueline Verbeek van de provincie wijst voor die plannen naar Syntus. "Het is niet aan ons om daarover te communiceren", stelt ze. Ook vindt Verbeek dat de provincie geen partij is in het twistpunt tussen Connexxion en Syntus als het gaat om het personeel.

Connexxion heeft de chauffeurs in een memo (.pdf) laten weten dat er twee scenario's zijn: ofwel het personeel (400 fte chauffeurs en 63 fte indirecte werknemers) gaat over naar Syntus, ofwel Connexxion blijft doorrijden. Mocht Connexxion in het eerste geval door het CBb in het gelijk worden gesteld, dan dient de merkwaardige situatie zich aan dat het personeel daarna weer terug moet naar Connexxion.

Flexwerkers
Voor Syntus betekent de situatie een groot financieel risico. Zo kan het zijn dat Syntus een deel van de contracten moet afkopen, terwijl het personeel wellicht toch weer terug moet naar Connexxion. Ook heeft Syntus naar schatting 100 extra personeelsleden nodig. "Die zullen waarschijnlijk door flexwerkers worden opgevuld", aldus Lutz Kressin van vakbond FNV.

Ook het materieel is een pijnpunt. Een woordvoerder zegt dat Syntus 'in overleg' is met de provincie, maar dat 'het grootste deel' van de vloot zal bestaan uit nieuwe bussen. In de praktijk komt dat neer op 100 nieuwe bussen op een vloot van 200 tot 250 voertuigen, buurtbussen inbegrepen. Meer financieel risico wil Syntus niet aangaan. Voor de 100 nieuwe bussen wil Keolis garant staan. De provincie, echter, weigert met garanties over de brug te komen voor de uitbreiding van de vloot nieuwe bussen. "Dit scenario hadden we niet voorbereid", aldus de woordvoerder van Syntus.

Aanbestedingscircus
FNV heeft inmiddels in een open brief (pdf) aan provinciale staten opgeroepen om het busvervoer weer in eigen handen te nemen, al erkent bestuurder Kressin dat die eis niet erg realistisch is. "Maar we willen op deze manier wel het hele aanbestedingscircus ter discussie stellen. Want hier worden reizigers en personeel niet beter van", aldus Kressin.

Reizigersvereniging Rover was al ongerust over het verloop van de concessie en ziet zich in deze berichten bevestigd. "De informatie vanuit de provincie en vervoerders blijft maar uit", aldus Aldo Markus van Rover, "Hoe dan ook moet er vanaf 11 december wel ov zijn."

Connexxion kan nog niet inhoudelijk reageren, maar laat wel weten op korte termijn in overleg te gaan met de provincie.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Tweede Kamer wil dat provincies en gemeenten zelf ov-bedrijven oprichten

14 mrt om 12:18 uur

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat provincies en gemeenten zelf ov-bedrijven kunnen oprichten, zodat…

Lees verder »
descriptionArtikel

In 2023 ruim 15 procent meer ingecheckt in het openbaar vervoer

26 feb om 10:22 uur

In 2023 werd er 1,1 miljard keer ingecheckt in het openbaar vervoer: 15,5 procent vaker dan in 2022. Het aantal…

Lees verder »
descriptionArtikel

Ook in 2024 gratis ov-kaartjes voor Amsterdamse minima

20 feb om 14:22 uur

De Vervoerregio Amsterdam wil het initiatief met gratis anderhalfuurs-kaartjes voor minimagezinnen in de regio…

Lees verder »
descriptionArtikel

Een kijkje in de keuken bij … VDL Bus & Coach

15 feb om 16:36 uur

Als salesmanager openbaar vervoer bij VDL Bus & Coach is Sjef Maas verantwoordelijk voor de verkoop van…

Lees verder »

Lokaal ov, een lokale zaak?

10 okt 2023

We hebben het steeds minder over ov en ov-concessies en vaker over publieke mobiliteit en publieke…

Lees verder »

Balanceren tussen sociale en technische bereikbaarheid

9 okt 2023

De rol van traditioneel ov in Nederland (per bus, trein, tram en metro) verandert. Recente projecten en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Geen geïnteresseerden in busconcessie Zeeland

5 okt 2023

In december 2024 loopt de huidige busconcessie van Connexxion in Zeeland af. Dat betekent dat vervoerders zich…

Lees verder »
person_outlineBlog

Opmerkelijke keuzes rond nieuwe Hrn-concessie

8 sep 2023

De demissionaire regering heeft op een aantal punten opmerkelijke keuzes gemaakt rond de voorgestelde…

Lees verder »