Voor 2020 geen nachttrein naar Nederland

vrijdag 17 maart 2017
timer 3 min

De Oostenrijkse spoorwegen ÖBB zijn niet van plan om voor 2020 opnieuw een nachttrein naar Amsterdam te laten rijden. In de huidige omstandigheden is het niet haalbaar.

ÖBB nam in december een deel van het nachttreinennet van DB over, die geen heil meer zag in het concept. Een van de wijzigingen was dat de nachttreinen naar Amsterdam voortaan werden ingekort tot Düsseldorf. Voor de diensten, die nu als ÖBB Nightjet rijden, namen de Oostenrijkers 15 lig- en 42 slaaprijtuigen over van de Duitsers. Het materieel wordt de komende jaren voor 20 miljoen euro gemoderniseerd.

Alle nachttreinen worden beheerd vanuit het ÖBB-depot in Graz, in het zuid-oosten van Oostenrijk. "Daardoor is het niet mogelijk om een dienst naar Amsterdam op dit moment economisch levensvatbaar te maken", zegt Erwin Kastberger, productmanager van ÖBB Nightjet. De afstand is simpelweg te groot. Een verlenging zou betekenen dat een nachttrein pas na 10.00 uur in Amsterdam zou aankomen; te laat om markttechnisch interessant te zijn. Voor een paralelle lijn die vroeger vanuit Oostenrijk vertrekt, is de vraag niet groot genoeg.

Auto's meenemen
Ook materieelgebrek speelt een rol. Dat is vanaf 2020 opgelost, zodra er nieuwe slaaprijtuigen zijn. Daarvoor loopt op dit moment een aanbesteding ter waarde van 230 miljoen euro, waar drie partijen naar dingen. "Als we de nieuwe rijtuigen hebben, hebben we 100 rijtuigen over om nieuwe diensten te gaan aanbieden", aldus Kastberger. De Oostenrijkers hebben daarbij Nederland op het netvlies. Kastberger: "Het helpt in ieder geval als er een gelegenheid is om ook auto's mee te nemen." Achter de meeste ÖBB-nachttreinen rijdt op dit moment een aantal autowagons mee.

Naast nieuw materieel is er ook een nieuw depot nodig ergens ten westen van Wenen om de treinen op tijd terug te laten zijn. ÖBB wil namelijk niet dat treinen langer dan vier dagen buiten depot zijn. Voor dat depot zijn nog geen concrete plannen. "Dat hangt ook van het ÖBB-management af", aldus Kastberger. "Je moet ook bedenken dat we pas drie maanden bezig zijn. Het is nu nog wat vroeg om nieuwe plannen op te tuigen."

Succes
De nachttreinen leden onder Deutsche Bahn verlies. De klanttevredenheid was pover. De Oostenrijkers weten, ondanks het feit dat ze voor een groot deel bij gebrek aan beter nog dezelfde rijtuigen gebruiken, toch een succes te maken van de nachttreinen. ÖBB besloot in te gaan op het aanbod van DB om het nachttreinennet over te nemen. "Alle economische centra in Europa liggen op ongeveer 1000 kilometer afstand van Wenen", legt Kastberger uit. "We hebben geen HSL-verbindingen en die gaan er voorlopig niet komen. Wil je niet vliegen, dan kom je al snel bij de nachttrein uit."

Lees ook: Schrijf de nachttrein nog niet af

Op de verbinding tussen Nice en Wenen haalt ÖBB inmiddels een marktaandeel van 30 procent, maar dat is uitzonderlijk, zegt Kastberger. "Met een marktaandeel tussen de 5 en 10 procent tussen de steden waar wij rijden, zijn wij tevreden." De nachttreinen zitten nagenoeg allemaal vol. Opvallend is dat de duurste tickets voor de luxe slaapwagens het snelst uitverkocht zijn. Kastberger: "We gaan niet op prijs concurreren met low cost airlines. Laat die elkaar maar kapot maken."

Waarom moet een nachttrein naar Amsterdam van de ÖBB uitgebat worden. Met de RZD heb je nog een ander spoorwegonderneming met nachttreinen. En een nachttrein van Amsterdam naar Berlijn die je in Berlijn met de Transeuropean Express nachttrein Parijs-Berlijn-Warschau-Moscow combinert is mogelijk.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Alstoms waterstoftreinen actief in Nedersaksen

1 sep om 15:38 uur

De Coradia iLint, de waterstoftrein van Alstom, wordt in Bremervörde in Nedersaksen ingezet op een traject met…

Lees verder »
flash_onNieuws

Krijgt het Duitse 9-euroticket een vervolg?

8 aug om 11:25 uur

In Duitsland kon u deze zomer voor 9 euro per maand onbeperkt met het ov, ter compensatie van de gestegen…

Lees verder »
regionale trein Duitsland Shutterstock
flash_onNieuws

Boost aan Duits ov met ‘Neun Euro Ticket’

2 jun om 11:02 uur

Op 1 juni is in Duitsland het ‘Neun Euro Ticket’ ingevoerd. Drie maanden lang kan iedereen - ook mensen uit het…

Lees verder »

Vlaanderen verdeeld over 'mobiliteitsrevolutie'

25 mei om 12:55 uur

Vlaanderen staat aan de vooravond van een trendbreuk met het verleden. Maar waar mobiliteitsminister Lydia…

Lees verder »
Wim van de Camp Vivianne Heijnen
flash_onNieuws

Scheidend ambassadeur Europees Jaar van het Spoor: “Nu momentum voor de Internationale trein”

10 mei om 17:20 uur

“Als we de Europese treinverbindingen willen verbeteren, moeten we niet blijven overleggen, maar doorpakken. Er…

Lees verder »
flash_onNieuws

TUI gaat nachttreinen aanbieden

3 mei om 13:52 uur

Reisorganisator TUI gaat in Nederland treinreizen aanbieden naar zes Europese steden. Daarvoor gaat de…

Lees verder »

Op reis door ov-walhalla Zwitserland

19 apr om 11:26 uur

Zwitserland is hét voorbeeld van een land met een goed ov-netwerk. Alle betrokken partijen stemmen hun vervoer…

Lees verder »
flash_onNieuws

Fusie tussen Eurostar en Thalys rond

31 mrt om 12:12 uur

De Europese Commissie heeft SNCF groen licht gegeven voor de overname van Thalys. Het Franse staatsspoorbedrijf…

Lees verder »