Naam Veolia verdwijnt definitief uit het ov

Naam Veolia verdwijnt definitief uit het ov

Vanaf de nieuwe dienstregeling is het gedaan in Nederland met Veolia als merknaam in het ov. De laatste Veolia-concessie, het streekvervoer rond Haaglanden, gaat vanaf 11 december door onder Connexxion-vlag.

De merknaam Veolia werd vanaf 2006 door het toenmalige Franse moederbedrijf Connex gebruikt als opvolger van de overgenomen bedrijven BBA, Limex en het gemeentelijk vervoerbedrijf Maastricht. Tot 2010 groeide het bedrijf sterk. Op het hoogtepunt reed Veolia in Limburg, de Veluwe, Midden- en West-Brabant, Zeeuws-Vlaanderen en Haaglanden. Vanaf 2010 won Veolia echter geen enkele concessie meer.

In 2011 fuseerde Veolia met Transdev, houder van Connexxion, wat uitdraaide op een mislukking. De schuld was hoog en Veolia mocht niet bieden op concessies waar Connexxion al actief was. Er werd nog overwogen om Veolia te verkopen, maar omdat er weinig van het bedrijf overbleef, werd dat niet de moeite waard geacht. Veolia-CEO Manu Lageirse verdween naar Parijs.

Met hand en tand verzette Veolia zich als volle Transdev-dochter nog tegen de gunning van de concessie Limburg aan Arriva. Volgens Veolia, dat een niet geldig bod deed, moest de hele aanbesteding opnieuw na de malversaties van Abellio in Limburg. Transdev zette de zaak echter niet door, waardoor Arriva alsnog per 11 december de concessie Limburg overneemt. De enige overgebleven Veolia-merknaam rond Den Haag zal ook vanaf die datum verdwijnen en plaatsmaken voor Connexxion.

Het internationale moederbedrijf en grote concurrent van Transdev, Keolis, besloot eerder dit jaar Syntus uit te faseren als merknaam ten gunste van Keolis. Transdev blijft echter Connexxion gewoon als merknaam voor het publiek voeren.

Eén reactie

  1. Erno-BE
    4 december 2016 om 11:15

    Heel erg jammer dit. 1 van de beste ov bedrijven die Nederland ooit heeft gehad. Ik zal ze de rest van mijn leven niet meer vergeten.

Lees ook