Veolia trekt bezwaar en beroep Limburg in

Veolia trekt bezwaar en beroep Limburg in

Veolia ziet af van verdere procedures in Limburg. Dat heeft de vervoerder samen met de provincie en Arriva zojuist bekendgemaakt. Met de intrekking is de weg definitief vrij voor Arriva om met de nieuwe Limburgse concessie aan de slag te gaan.

Veolia trekt het bezwaar tegen de gunning van de Limburgse concessie in, evenals het beroep dat de vervoerder had ingesteld tegen de dwangsom van acht ton die de provincie Veolia had opgelegd. Ook blijft Veolia extra capaciteit op de Maaslijn bieden. De dwangsom zal de provincie kwijtschelden als alle afspraken ook worden nagekomen. Daarbovenop krijgt Veolia nog eens 1,2 miljoen euro bonus als de klantbeoordeling voldoende is.

De gesprekken zijn gestart op initiatief van Veolia. Alle partijen toonden zich opgelucht dat er nu een streep gezet kan worden onder alle slepende procedures. Daardoor liep Arriva nog steeds het risico dat de investering van 200 miljoen euro in nieuw materieel voor niets zou zijn geweest, was het tot een rechtszaak gekomen die in het nadeel van de DB-dochter was uitgepakt.

Ook het personeel van Veolia drong intern aan op duidelijkheid. “Hoogstens was de concessie twee jaar verlengd met de reiziger op de laatste plaats”, vatte Transdev-topman Bart Schmeink de situatie samen. “Je kunt gelijk hebben en gelijk krijgen. Het enige jammere is dat we nooit zullen weten wat de uitkomst zou zijn geweest van de rechtszaak.”

Arriva-topman Anne Hettinga was nu vol lof over de nu definitief afzwaaiende vervoerder. “Veolia heeft ervoor gezorgd dat dit gebied een visitekaartje was voor iedereen die marktwerking aanhangt”, aldus Hettinga. Volgens hem is de schikking geen trendbreuk. “Een volgende keer dat er weer een conflict is over een concessie, kruisen we gerust weer de degens.”

De Arriva-concessie in Limburg gaat komende december in en duurt vijftien jaar. Aanvankelijk won NS-dochter Abellio de miljardendeal, maar die ketste af na vuil spel. Dat kostte een groot deel van de NS-top de kop en het bedrijf werd gedwongen tot een heroriëntatie.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Eén reactie

  1. RobertJanRoos
    14 april 2016 om 21:41

    lof voor allen.

Lees ook