Aantal e-bussen neemt wereldwijd snel toe
dossier ZE2025

Aantal e-bussen neemt wereldwijd snel toe

door in rubriek bus
Reacties uitgeschakeld voor Aantal e-bussen neemt wereldwijd snel toe

Elektrische bussen hebben wereldwijd de wind mee. In Europa rijden er al ruim 1300. Die vallen echter in het niet bij de 173.000 e-bussen in China.

China is met een aandeel van 98,3 procent van alle e-bussen in de wereld de absolute marktleider, blijkt uit het ZeEUS eBus Report van de internationale ov-organisatie UITP. ZeEUS (Zero Emission Urban Bus System project) is een Europees stimuleringsprogramma voor e-busprojecten.

Vijfde generatie
Alleen al in de Chinese stad Shenzhen rijden momenteel 4887 e-bussen. Eind dit jaar moeten alle 16.493 bussen elektrisch zijn, heeft het stadsbestuur verordonneerd. De Chinese productiebedrijven zijn inmiddels toe aan de vijfde generatie elektrische bussen. Ze steken veel geld in research & development, daarbij geholpen door de centrale overheid die de busfabrikanten blijven ondersteunen de komende vijf jaar.

De meer dan 1300 elektrische bussen in Europa die zijn afgeleverd of besteld, betreffen batterijbussen, plug-in hybride bussen en trolleybussen met batterijen die zonder bovenleiding kunnen rijden. Een opvallend nieuw project, zoals de 43 gelede e-bussen in Eindhoven, ontbreekt echter in het overzicht van de UITP, dat op 22 december is gepubliceerd.

Verenigd Koninkrijk
In Europa is het Verenigd Koninkrijk koploper met een aandeel van 18 procent op het totaal aantal e-bussen. Daarna volgen Nederland, Zwitserland, Duitsland en Polen met ieder ongeveer 10 procent.

Op weg geholpen door ZeEUS gaan tot 2020 zo’n 2500 e-bussen rijden in 25 Europese steden. Dat aantal is evenwel niet meer dan 6 procent van de totale busvloot in die steden. In 2025 komen er in nog eens 18 steden meer dan 6100 e-bussen bij, die dan al 43 procent van de totale busvloot beslaan.

Serieproductie
Een analyse onder de busfabrikanten leert de UITP dat de serieproductie van e-bussen pas echt op gang komt tussen 2018 en 2020. De vervoerders zitten nog in een leerproces. De partners van ZeEUS hebben vijf ‘uitdagingen’ geformuleerd:
– hogere kosten van e-bussen en oplaadinfrastructuur ten opzichte van brandstofbussen
– techniek op maat voor lokale omstandigheden
– herzien van aanbestedingen en contracten
– standaardiseren van de oplaadinfrastructuur
– afstemming met energieleveranciers en netbeheerders

Volgens UITP hebben de betrokken partijen bij de introductie van e-bussen er alle vertrouwen in dat de meeste obstakels in 2020 zijn overwonnen.

Besparingen
Tussen augustus 2025 en augustus 2016 nam het aantal e-bussen in ZeEUS-projecten toe van 12 naar 32 (21 e-bussen en 11 plug-in hybrides). Samen reden ze bijna 600.000 kilometer, ze bespaarden 227.000 liter diesel en 519 ton CO2-uitstoot. ZeEUS, met een budget van 13,5 miljoen euro, begon in november 2013 en loopt af in april van dit jaar.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook