OV-Magazine nummer 1 van 2017 is uit

OV-Magazine nummer 1 van 2017 is uit

door in rubriek algemeen
Reacties uitgeschakeld voor OV-Magazine nummer 1 van 2017 is uit

Het eerste nummer van OV-Magazine nieuwe stijl is uit: een kwartaalblad onder uitgever Acquire Publishing, 48 pagina’s dik, met als thema ‘Verkiezingen’. Dit zijn de artikelen:

Pedro Peters: ‘Ik ben de best presterende ov-directeur van Nederland’
Na 12 jaar neemt directeur Pedro Peters afscheid van de RET. Hij gaat met pensioen, al is de sector nog niet helemaal van hem af. Hij wordt onafhankelijk voorzitter van branchevereniging OVNL.

Goed nieuws uit Grigny
De Franse buitenwijken krijgen veelal slechte publiciteit. Maar er is ook goed nieuws, schrijft Rob van der Bijl. Rond 2020 opent ‘Tram 12 expres’ tussen Massy en Évry.

De strijd om OV-chipkaartdata
OV-chipkaartdata zijn een bron van conflicten. Vervoerders delen nu alleen data van losse ritten, terwijl ov-autoriteiten hele reizen eisen. Zij verlangen inzicht in overstappen tussen vervoerders om hun netwerken te kunnen verbeteren.

Breng flex: snel en overstapvrij
Sinds december rijden in Arnhem en Nijmegen voertuigen van halte naar halte die je kunt bestellen via een app: Breng flex. De eerste resultaten van de proef stemmen Hermes hoopvol.

Eindhovense e-bussen maken belofte waar
De grootste elektrische bussenvloot in Europa rijdt in Eindhoven. Op enkele aanloopprobleempjes na verloopt alles zoals vooraf bedacht. Hermes-directeur Juul van Hout: “Voor mij is dit de beste implementatie ooit.”

Regiecentrale versus MaaS
De regiecentrale voor het doelgroepenvervoer wint aan populariteit. Tegelijkertijd maken de flexibele vervoerdiensten van Mobility as a Service hun opwachting. Beide richten zich op de integratie van vervoerwijzen, schrijven Jacky Lodewijks en Martijn van de Leur.

MaaS ook geschikt voor doelgroepenvervoer
Mobility as a Service richt zich met name op de keuzereiziger in de stad, maar is ook geschikt voor de reiziger met een beperking in het doelgroepenvervoer. Jaap Sytsma en Jan-Derk van ’t Rot pleiten voor pilots.

Flexibel vervoer onstuitbaar
Vervoer op afroep, al dan niet automatisch en elektrisch, heeft zijn intrede gedaan en is niet meer te stoppen. Dat was de boodschap tijdens het TBR-congres in Washington, het jaarlijkse walhalla voor elke ov-onderzoeker.
 
 
THEMA verkiezingen

Sharon Dijksma: ‘Soms ben ik het schild van de sector tegen de Kamer’
Sharon Dijksma, zelf fervent treinreiziger, staat op het punt om afscheid te nemen als staatssecretaris van IenM. We blikken terug op een korte, maar intensieve periode.

Minister van Mobiliteit en jaarlijks 1 miljard extra
Een integrale visie op mobiliteit. Dat is de grootst gemene deler in de wensenlijstjes aan het nieuwe kabinet. OV-Magazine vroeg belangenorganisaties wat een nieuw kabinet op het gebied van mobiliteit moet doen.

Een incident kan zomaar alles overhoop gooien
Het ov kijkt terug op een roerige kabinetsperiode: de Limburgse aanbesteding, de Fyra, een staatssecretaris en nagenoeg de complete NS-top ruimden het veld. De opvolger van Sharon Dijksma krijgt genoeg te doen.

Rekeningrijden scoort slecht op bereikbaarheid banen
Vijf partijen in de Tweede Kamer maken de auto duurder ten gunste van het ov en de fiets. Goed voor het milieu, maar slecht voor de bereikbaarheid van banen, volgens het Planbureau voor de Leefomgeving.

Dertien politici ‘genoemd’ voor een post op IenM
Na 15 maart gaat de volgende ronde in: de formatie. Een gekoesterde wens van de sector is een minister van Mobiliteit. Of die er ook komt is koffiedik kijken. Een aantal kanshebbers voor een bewindsliedenpost op Infrastructuur en Milieu.

Over het ‘uurtje Randstad’ is iedereen het snel eens
In een Haags verkiezingsdebat over mobiliteit stonden twee vragen centraal. Hoe blijft Nederland in de toekomst bereikbaar, leefbaar en concurrerend. En vervolgens: wat is de rol van het openbaar vervoer daarin.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.