NS en Transdev schikken over Limburg

NS en Transdev schikken over Limburg

door in rubriek decentraal
Reacties uitgeschakeld voor NS en Transdev schikken over Limburg

NS en Transdev hebben een schikking getroffen in de civiele rechtszaak die Transdev tegen NS had aangespannen na de malversaties in Limburg. De strafzaak tegen de betrokkenen gaat nog wel gewoon door.

NS bevestigt de schikking, maar wil verder geen details kwijt over de zaak. Ook Transdev geeft geen commentaar. Eerder vanochtend maakte de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bekend dat NS een recordboete krijgt vanwege machtsmisbruik tijdens de aanbesteding van het ov in Limburg.

Lees ook: ACM geeft NS ruim 40 miljoen euro boete

Veolia, de vorige vervoerder in Limburg, had een civiele zaak tegen NS aangespannen om schadeloos te worden gesteld. Moederbedrijf Transdev eiste miljoenen van NS, ex-Veolia-directeur René de Beer en bemiddelingsbureau PTRM. De Beer zou via een schijnconstructie bij PTRM in dienst zijn gekomen en bedrijfsgevoelige informatie van Veolia hebben doorgespeeld naar NS. Volgens een betrouwbare bron zouden ook de zaken tegen deze twee partijen van de baan zijn.

De aanbesteding van Limburg, Nederlands grootste decentrale concessie, werd in eerste instantie gewonnen door Abellio. Later kwam echter aan het licht dat de NS-dochter vals had gespeeld. Limburg draaide de gunning terug, het grootste deel van de top van Abellio en NS ruimde het veld en er volgden verschillende rechtszaken en procedures.

Van alle zaken lopen er nu nog twee: de strafzaak tegen de betrokkenen bij NS en Abellio, en het bezwaar dat NS heeft ingediend tegen het ACM-besluit. De civiele zaken zijn nu allemaal van de baan. Naast die tussen Connexxion en NS waren dat de zaken die ex-NS-directeur Timo Huges en ex-Abellio-topman Jeff Hoogesteger tegen NS had aangespannen vanwege hun ontslag en zaak die Transdev wilde beginnen tegen de provincie Limburg, omdat het bedrijf het niet eens was met de beslissing om de concessie te gunnen aan nummer 2, Arriva.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook