‘200 miljoen voor dekkend waterstofnet’
dossier ZE2025

‘200 miljoen voor dekkend waterstofnet’

door in rubriek binnenland
Reacties uitgeschakeld voor ‘200 miljoen voor dekkend waterstofnet’

Om waterstof tot een succes te maken, is tot 2025 een investering nodig van 200 miljoen euro. Bussen en treinen moeten bijdragen om waterstoftankstations rendabel te maken, stelt Alexander Hablé van de TU Delft.

Hablé vertelde op het Parkeerbeheercongres welke potenties rijden op waterstof heeft en welke stappen moeten volgen. Een tankstation voor waterstof kost tussen de 1 en 1,5 miljoen euro. “Daarbij komt een jaarlijks exploitatietekort van ongeveer 100.000 euro”, aldus Hablé, die zich inzet voor een uitrol van waterstof in Nederland.

10 bussen per dag nodig 
Het exploitatietekort komt door het gebrek aan voertuigen, waardoor de vraag nog achterblijft. Op dit moment zijn er 35 waterstofauto’s in Nederland (van wie één in bezit van Hablé zelf) en zeven waterstofbussen. Om een waterstoftankstation economisch rendabel te maken, moeten er 50 tot 70 auto’s per dag tanken of 10 bussen. Een tankstation geschikt voor beide voertuigen (auto’s hebben een hogere druk nodig dan bussen), zorgt ervoor dat die tankstations sneller renderen.

Op dit moment zijn er drie tankstations die geschikt zijn voor auto’s: een in Arnhem, een in Rhoon en een in Delfzijl. Het tankstation in Delfzijl maakt gebruik van waterstof als restproduct bij chemische processen van Akzo, die in Rhoon (waar ook de twee bussen van de RET tanken) heeft een aansluiting op een waterstofleiding van het nabijgelegen Air Liquide.

Lees ook: Groningen krijgt waterstof- en batterijbussen

“Nu is het nog lonender om waterstof als restproduct te gebruiken, maar uiteindelijk moeten we naar volledig groen waterstof”, zei Hablé. Een windmolen die 4,2 megawatt produceert, is voldoende om één waterstofstation te voeden. De prijs voor een (auto)tank waterstof ligt nu nog op 60 euro, dat moet 30 euro worden, als het aan Hablé ligt.

Een derde van de bussen op waterstof
Om een landelijk dekkend waterstofnetwerk te krijgen, zijn in Nederland in eerste instantie 60 vulstations nodig. Op langere termijn moeten dat er 200 worden. In 2020 moeten tussen de 50 en 100 ov-bussen op waterstof rijden. In de aanloop naar 2030 tussen de 1000 en 2000, ongeveer een derde van het totale bussenbestand in Nederland.

Na 2020 rijden er wat Hablé betreft ook waterstoftreinen. Alstom heeft onlangs aangekondigd dat er 14 waterstoftreinen in Nedersaksen gaan rijden. De provincie Groningen heeft ook oren naar waterstoftreinen, die het vulstation in Delfzijl zouden kunnen gebruiken. “Die treinen kunnen dan prima rijden op de straks doorgekoppelde lijn naar Veendam en later wellicht Stadskanaal”, aldus de Groningse gedeputeerde Fleur Gräper.

“Nederland is echter weer koning-koopman”, concludeert Hablé. “Wij zitten hier te wachten, terwijl Duitsland al 1,3 miljard euro in waterstof heeft gestoken. Nederland heeft in de crisis alle investeringen wegbezuinigd.”

Van de benodigde 200 miljoen euro tot 2025 is de industrie bereid de helft op zich te nemen. De andere helft moet van de overheid komen.

Lees ook: Waterstof tanken blijft nog een uitdaging

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook