Vier tophaltes met wifi-hotspots in Arnhem

Vier tophaltes met wifi-hotspots in Arnhem

door Maurits van den Toorn in rubriek trolley
Reacties uitgeschakeld voor Vier tophaltes met wifi-hotspots in Arnhem

Vier trolleybushaltes in Arnhem krijgen deze maand gratis wifi-hotspots en automaten waar reizigers hun OV-chipkaart kunnen opladen, saldo kunnen checken of een abonnement kunnen afhalen. De gemeente Arnhem voorziet ze van verlichting, bankjes, fietsenstallingen en afvalbakken. Connexxion wil meer van deze ‘tophaltes’ gaan inrichten.

Het gaat in Arnhem om de haltes Willemsplein en Velperplein in het centrum, de halte bij ziekenhuis Rijnstate in het noorden van de stad en de halte Kronenburg bij het gelijknamige winkelcentrum in het zuiden. Een detail waar de reizigers als het goed is niets van merken is dat de  haltevoorzieningen worden gevoed met 600 volt gelijkspanning uit het trolleynet. De haltes zijn daardoor niet afhankelijk van het publieke stroomnet.

Bovendien was de verbouwing sneller te realiseren. “Het gebruik van het trolleybusnetwerk scheelt graafwerk,” zegt Hans Aldenkamp, projectmanager Trolleybus namens Connexxion. “Als je een aansluiting moet regelen op het stroomnet ben je met de vergunningsprocedures zo tweehonderd dagen verder, terwijl het door het gebrek aan vaklui bij de energiebedrijven nog eens extra lang kan duren.” Nu hangen er twee kastjes aan een bovenleidingmast, een omvormer en een wifi-ontvanger.

Lees ook: Arnhemse trolley wil door innovaties relevant blijven

Connexxion gebruikt het trolleynet ook al voor twee laadpunten voor elektrische auto’s, die gevoed worden met de remenergie van trolleybussen. Vooralsnog gaat het daarbij alleen om dienstvoertuigen, maar het streven is dat ook derden er te zijner tijd gebruik van kunnen maken. De kosten van de verbeteringen aan de haltes worden gezamenlijk betaald door Gelderland, Arnhem en Connexxion.

Meer comfort
De benaming ‘tophalte’ is populair aan het worden. Nijmegen heeft een tophalte op Plein 1944, maar die wordt uiteraard wel uit het publieke stroomnet gevoed. Ook in Den Haag heeft HTM op enkele drukke punten vergelijkbare tophaltes gebouwd met meer comfort (inclusief wifi-hotspots) dan gewone haltes. Connexxion wil meer tophaltes inrichten, ook in andere vervoergebieden dan de Breng-concessie. Waar dat gaat gebeuren wil Aldenkamp nog niet kwijt. “We hebben verschillende leuke varianten verzonnen, maar we laten het aan de gemeenten over om daarmee naar buiten te komen.”

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook