Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat provincies en gemeenten zelf ov-bedrijven kunnen oprichten, zodat regio's het gat op kunnen vullen dat ontstaat als bedrijven niet geïnteresseerd zijn in bus- of treinvervoer.
Tweede Kamer wil dat provincies en gemeenten zelf ov-bedrijven oprichten

Foto: Shutterstock
Op dit moment zijn er maar drie grote steden die een eigen vervoersmaatschappij mogen hebben: Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. In de wet staat dat op andere plekken in Nederland commerciële vervoerders zoals Connexxion verantwoordelijk zijn voor stads- en streekbussen en regionale treinen.
Betrouwbaar en betaalbaar ov
GroenLinks-PvdA en Nieuw Sociaal Contract (NSC) hebben een wetsvoorstel ingediend, omdat zij vinden dat dit anders moet. "Wij willen provincies de mogelijkheid geven om een eigen ov-bedrijf op te richten om ervoor te zorgen dat het openbaar vervoer betrouwbaar en betaalbaar blijft", aldus GroenLinks-PvdA-Kamerlid Habtamu de Hoop. Het is voor mensen zonder auto al flink lastiger geworden om van A naar B te reizen: in de afgelopen 5 jaar verdwenen er maar liefst 1500 bushaltes. Het voorstel heeft de steun van een meerderheid van de Tweede Kamer.
Belangstelling van bedrijven
En dan is er nog een probleem. De laatste jaren hebben steeds minder bedrijven belangstelling om openbaar vervoer aan te bieden in de provincies. In Zeeland heeft zich nog geen enkel bedrijf gemeld om vanaf 2025 het busvervoer te regelen. "In zulke gevallen is het goed dat provincies kunnen kiezen voor een eigen ov-bedrijf", zegt NSC-Kamerlid Olger van Dijk. Van Dijk benadrukt dat het gaat om een 'extra mogelijkheid' voor provincies, het is dus geen verplichting.
De Raad van State moet nog advies uitbrengen over de wet. Als deze wordt goedgekeurd, krijgen provincies op zijn vroegst vanaf 1 januari 2025 de mogelijkheid om zelf een bus- of treinvervoerder op te richten.
Meest gelezen vandaag
Meer artikelen met dit thema
Gemeenten bepalen zelf inzet boetegeld EBS
8 jul om 16:35 uurDe gemeenten in Zaanstreek-Waterland mogen zelf bepalen hoe zij boetegeld, opgelegd aan vervoerder EBS,…
Kwaliteit ov-knooppunten holt achteruit door financiële tekorten
7 jul om 10:38 uurNiet alleen de reizigers zullen de impact van bezuinigingen voelen — ook de kwaliteit van de ov-infrastructuur…
Eerste ‘Buitenpoort’ van Nederland bij station Bussum Zuid
24 jun om 09:22 uurOp 18 juni was de officiële opening van de eerste Buitenpoort in Nederland op station Bussum Zuid. Een…
KiM: bij flexvervoer is meer aandacht nodig voor de reiziger
10 jun om 11:23 uurDe invoering van flexvervoer leidt lang niet altijd tot betere bereikbaarheid. Dat blijkt uit het rapport '…
Ov-sector luidt noodklok tegen bezuinigingen
6 jun om 14:25 uurOp dinsdag 10 juni om 08.45 uur klinkt er in de regio’s Amsterdam en Rotterdam Den Haag een ongebruikelijk…
Westelijke entreetunnel Amsterdam CS na twee jaar hinder weer open
2 jun om 11:17 uurDe vernieuwde westelijke reizigerstunnel van Amsterdam Centraal is in gebruik genomen. Na bijna twee jaar van…
Middelengebruik op de werkvloer: nieuwe handreiking helpt vervoersbedrijven
26 mei om 13:52 uurUit onderzoek van TNO en het Trimbos-instituut blijkt dat middelengebruik –…
Column: Sociale veiligheid blijft van belang
26 mei om 13:09 uurMaart 1989 worden op metrostation Zuidplein drie vrouwen door een verwarde man doodgestoken. Maar dat was niet…