Bus is klaar voor een nieuwe stap

maandag 25 juli 2022

Nog nooit was dit onderwerp ‘duurzaamheid’ zo relevant in het ov als nu. Nederland kampt met grote uitdagingen rondom stikstof, verduurzaming en het terugdringen van CO2-uitstoot. Tel het woningentekort, de mobiliteitsuitdagingen en de veelal schaarse budgetten daarbij op, en je ziet dat de politici hun mouwen kunnen opstropen.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in OV-Magazine 2/2022. Wilt u OV-Magazine voortaan op papier of digitaal ontvangen? Neem dan een abonnement.

Deze uitdagingen hangen allemaal met elkaar samen. Voor 2030 moeten er een miljoen nieuwe woningen bijkomen. Woningen die duurzaam gebouwd moeten worden. In sommige plannen is zelfs sprake van autovrije wijken. Tegelijkertijd willen bewoners snel en makkelijk naar hun werk, naar afspraken of een dagje uit kunnen. Daarom is een goede aansluiting op het openbaar vervoer essentieel bij de aanleg van nieuwe woonwijken. Is er bij de nieuwe woning geen bushalte, treinstation of elektrische deelfiets voor de deur? Dan grijpen de bewoners al snel terug naar de auto. Dat schept weer nieuwe problemen of overlast: denk aan files, verslechtering van de luchtkwaliteit en de keuze voor parkeerplaatsen in plaats van bomen en planten.

‘Waar voorheen de schone en stille trein een logische keuze was, kan een elektrische of waterstofbus nu gemakkelijk de wijk in’

Het zal lezers van OV-Magazine vast niet verbazen dat het openbaar vervoer wezenlijk kan bijdragen aan het oplossen van elk van deze uitdagingen. Maar dan moeten we wel het huidige ov-netwerk behouden, ook als reizigers nog niet massaal terugkeren na de coronacrisis. Als we ons genoodzaakt zien om ons aanbod verder af te schalen, nemen de mobiliteits-, CO2- en stikstofuitdagingen alleen maar toe in plaats van af. De ov-sector is volop in overleg met het Rijk om dit doemscenario te voorkomen.  

Bovendien is het tijd om het aanbod uit te breiden met nieuwe, flexibele en duurzame mobiliteitsoplossingen, zoals snelle busverbindingen (Bus Rapid Transit). Dit lukt alleen als we nu al de samenwerking opzoeken en mobiliteitsoplossingen meenemen in de plannen voor nieuwbouwwijken. Een wijk kan dan autoluw worden opgezet. Een goed opgezet BRT-systeem komt de leefbaarheid voor omwonenden ten goede en kan zelfs meer woningen opleveren, omdat dan minder parkeerplekken nodig zijn. 

We passen ons aanbod steeds beter aan op de wensen van reizigers. Dankzij de komst van zero-emissievoertuigen kan de bus de uitdaging aangaan met het spoor. Waar voorheen de schone en stille trein een logische keuze was, kan een elektrische of waterstofbus nu gemakkelijk de woonwijk in. Om reizigers vervolgens snel en comfortabel naar bijvoorbeeld een werkplek of uitgaansgelegenheid te brengen. De bus maakt bovendien gebruik van asfalt. Dat ligt er vaak al, of is gemakkelijker aan te leggen. En daarmee is BRT echt een serieus alternatief voor de invulling van een fijnmazig, snel en kostenefficiënt ov-systeem.  

De mogelijkheden en de benodigde expertise zijn aanwezig. Nu moet onze sector nog de kans krijgen om een duurzame bijdrage te leveren aan de toekomst van Nederland. Laten we als vervoerders, decentrale opdrachtgevers en vertegenwoordigers van het Rijk samen kijken naar de uitdagingen die voor ons liggen. Om zo tot een integrale aanpak te komen. Voor oplossingen op de korte termijn, maar ook voor de generaties na ons.  

Weer zo'n informatie van een persoon die een vaste wekplek heeft!.Als voormalig ambulant Technicus,en zoals in vele Technische beroepen,heef met het openbaar-vervoer totaal geen zin.Omdat vele Technische vakmensen,en andere beroepen al heel vroeg in de werkbussen/bedrijfsauto's al op weg zijn.Mijzelf ging om in de ochtend om 6 -7.30 in de bedrijfsauto te stappen,en vooral inhoud van vele technische onderdelen,op stap voor reparatie's en onderhoud van zeer complexe technische apparaten.Kwam in totaal 7 provincie's van voormalig de groepen van de Rijkspolitie,en in de vroegte reden geen vervoersmiddelen,en rende van het ene RP groep naar de anderen,en vooral het oplossen van technische apparaten was een belangrijk gegeven.Als voorbeeld:ik begon in Leiderdorp en eindigen onderin Brabant etc via een volle werkdag.Maar ook vele anderen instellingen lagen verspreid over een zeer groot gebied.Als ik met het openbaar was gegaan,dan was ik nu nog niet thuis gekomen.En dat geldt ook voor de vele ambulante beroepen,die zich heel snel moeten zich verplaatsen.Maar ook ik had vaak te maken,met de WITTE BOORDEN MENTALITET,achter het kantoor-bureau kun ja alles regelen,maar de praktijk is van een ander gehalte.Als je een vast werkplek hebt,dan is het openbaarvervoer heel aantrekkelijk om gebruik te maken van een motor/E-Bike/openbaarvervoer.En dat is steeds het terugkomend thema,van zich zelfnoemende Deskundigen,die uit het kantoor-kamer de vele file's zien.Wat ben ik blij met mijn superzuinge 3 cilinder brandstof-auto,en gebruik hem alleen wanneer dat nodig is.Wat ben ik een blije inwoner van Nederland met mijn huidige leeftijd van 78 jaar.En de ervaring heb meegenomen dat Nederland,een geweldig mooi land is.En op plaatsen/dorpen/natuurgebieden etc kwam door mijn ambulante verplaatsen door Nederland.Wat is het toch fijn,om dat er ook een zeer goed openbaar-vervoer is,tov de vele buitenlandse wereld-landen,waar zich verplaatsen via een Ezel/en via hun eigen twee benen,en via zeer volle bussen,en vaak hangen aan de buitenkanten van de Bussen zich moeten verplaatsen.En ook gelukkig zijn,omdat ze werk hebben,en elke dag weer moeten zien,om aan het eten moeten komen.

Tja "We passen ons aanbod steeds beter aan op de wensen van reizigers." Wie zulke zinnen schrijft leeft in een eigen wereld. Is alsof ie het zelf gelooft .

Elke innovatie in OV komt van buitenaf (meestal IT of energie-techniek), is soort parasiteren, en nul naar jezelf kijken. Niemand die het opmerkt (ook geen belang bij)
Hoeveel congressen op OV-gebied heb ik wel niet meegemaakt waarin de enige uitkomst van het babylonische zelfgezwets was een welgemeend 'nog beter samenwerken'. Elk jaar weer opnieuw, en men gelooft het zelf.
Nou moet ik zeggen dat het spoor het echt nog slechter doet als bus. De arrogantie. Ik denk echt dat men niet beter kan, Nietsigheid is gewoon cultuur geworden, bovenal bij de consultants en wetenschap.

Ik gun OV alles, mijn hart hebben ze, maar ik zie het als een sector van complexiteit om je heerlijk achter te verbergen en jezelf groot en serieus te achten. Woorden als de kleren van de keizer. Past perfect om niet serieus genomen te worden, hoe graag mobilisten/ambtenaren/politiek ook duurzaam willen zijn.

OV biedt in haar essentie een prachtige oplossing voor maatschappelijke problemen. Maar die gaan de huidige mensen en de huidige wetenschappers niet oplossen, never nooit niet. Geen teken wat erop wijst.
Die weg had al 10-20 jaar geleden helder kunnen zijn, eenvoud is de essentie van OV, en dan ben je een winner voor de toekomst (voor gebruikers, én voor milieu (duurzaamheid/leefbaarheid).

Maar dat is strijdig met de blabla-cultuur die echt zo endemisch is geworden dat niemand het meer doorheeft, zelfs journalistiek en 'ervaringssdeskundigen' eten en praten het nonsens-jargon.
(Inderdaad eigenlijk allen zijn de 'witte boorden' waar eerwaarde hans peperkamp het hierboven over heeft. Aardige mensen verder, maar in een paralel universum met de werkelijkheid. Als je het ziet voel je hoe pervers het eigenlijk werkt en is, bah !
Is niet voor niets dat de lager-opgeleiden, de chauffeurs en conducteurs zelf ook dissocieren, alleen voelen, en afhaken, geen kaartjes meer controleren, ziekteverzuimen etc,)

Maar ja, laten we maar ergens een "Bus Rapid Transit" lijntje neerleggen. Dan kan de hele sector daar weer blabla bla over doen, denken dat ze zinvol bezig zijn.
Helaas, OV is ondertussen >90% bezigheidstherapie, <10% mobiliteit, en daarmee zou het naar het Ministerie van Sociale Zaken moeten gaan. En NS kan wat mij betreft naar Gezondheidszorg. Waar het thuishoort. Met duurzaamheid, toekomst of innovatie heeft het niets te maken.

Voordeel is dat het Ministerie van I en W (mobiteit) wellicht stopt zichzelf voor de gek te houden.
Dat zou toch wat zijn!
Misschien schrikt men zelfs wel wakker (hé de Anass (NS)/arriva/etc is opgelost, wow de toekomst is aangebroken! Eindelijk aan de slag)
Al denk ik dat het Stockholm-syndroom een kansrijker scenario is (identificatie met gijzelnemers, NS/OV-sector in dit geval).
Ik wens het Den Haag niet toe, NL ook niet, het ultieme horror-scenario wat iedereen levend opvreet in inerter dan inert tempo- Revenge of the ANASS-MAAS-BRT featuring Manu Lageirse & noem ze maar op.

Geachte Redactie: eindelijk een zeer positieve inhoudelijke reaktie,wat een schoonheid van zelfreflectie,en dat is waarom ik zoveel exakte info heb gegeven.Nederland wordt wakker!We leven steeds meer in een Narcistische maatschappij,waar de Deskundigen zich kunnen uiten,en ook mijn vraag,wat betekend Pers-vrijheid,inzake het weergeven van de exakte informatie,naar de inwoners van Nederland toe.Enige tijd geleden heb ik heel veel informatie afgegeven aan de balie van Omroep Gelderland,ze zouden er op terugkomen,om mijn inhoudelijke informatie,inzake klimaat/milieu-aspecten,maar ook om de miskoop van de geleverde uit China vervoersbussen,die een hoop ellende hebben veroorzaakt.Maar ook de landelijke Media,laat het vaak afweten,inzake hun kennis te etaleren bestreft over Windmolens/Zonneparken/Zonnepanelen,maar de Heilige Koe is vooral het gaat over de geweldige verkoop van de Elektrische-auto's.Als ik in de dagelijkse wandelgangen,door Velp loopt,dan zijn de stroomlaadpalen opeen hand te tellen,alleen in de betere buurten!,zie je af en toe een staan.Zoals ik al vaker beaamden,wat geven de Duitse TV/Radio omroepen via de Moderators een betere exakte goed onderbouwde informatie,tov de NPO/Commerciele TV zenders. Wat een voordeel als je over een Schotel bezit.Maar ja met een leeftijd van 78 jaar zal je niet voor een hoogstaande IQ worden aangezien.Want je behoort in het hokjesgeest in Nederland oa bij de oudjes/ouderen neen ik behoor tot de nieuwe groep goed opgeleide technische voormalig Technisch onderlegde inwoners van Nederland.

Geachte hr Johan Vermeulen:het had zo mooi kunnen zijn de oplossing voor de dagelijkse File's,in de Randstad,met 431 km/h naar gebieden in Nederland,voor woonwerkverkeer,waar levensgenot nog aanwezig is.Ziet via youtube.nl (tik in) Maglev Shanhai(tik in) Mega Future Trains|Mega Structures|Free Documentury.Daarnaast heb ik via Facebook heel veel de nieuwste innovatie technologische ontwikkelingen door gegeven,aan de volgende Facebooks,wat ik al zoveel heb vermeld.Via VVD Rheden/VVD Gelderland/VVD/Frans Timmermans/Europees Parlement Nederland/D66/Groenlinks/Hr Mark Rutte etc. Ik heb de hr Mark Rutte voorgesteld via zijn Facebook,om in het nieuwe te vormen Regerings-kabinet,meer Tweede Kamerleden,die meer een Ir, of een Béta opleiding op zak hebben.En een commissie van aanbestedingen en een commissie voor onderzoeken,om de bekende blunders te voorkomen.Maar helaas het zijn weer de bekende poppen die geplaats zijn op de div. Departementen.Ik heb Face-Book verwijdert,omdat ik China aanvoerde als de wereld aanvoerder van de hoogstaande innovatie technieken>en Facebook is een Amerikaans Bedrijf.Maar via mijn Schotel ziet FTA(FREE TO AIR) ontvangst in de Engelse Taal de NHK Japanse staats Tv omroep/Chinese omroep/Zuid-Korea en ook heel veel de nieuwste technologische ontwikkeling,en dat is heel divers.Maar ja ik blijf een roepende in de woestijn,en het zal mijn tijd welduren,met 78 jaar.

Geachte hr Johan Vermeulen:waar men aan voorbij gaat met de E-Busssen,dat die duurzaamheid wel zijn prijs kent.Vooral die Lithium-batterijen die gebruikt worden,en vooral lithium/kobalt/mangaan/zink etc komen uit die zeer corrupte landen,waar mensenrechten totaal niet aanwezig zijn.Maar waterstof kunnen we zelf produceren,en voor het terugdringen van die verschrikkelijke werkomstandigheden voor die Delvers in die zeer corrupte landen.Ziet via youtube.nl (tik in) ZDF HD planet e der wahre preis Elektroautos(tik in) Bolivien im lithium Rausch,voordat u gebruik maakt van de E-bussen,dat die delvers werken voor 7.50 euro per dag,om duurzaam te kunnen rijden(tik in) Hydrogen Feul Cell Busses;geeft weer de aanschaf van Hydrogen waterstof-aandrijving(tik in)Elektroschrott: von Bayern nach Ghana,geeft weer dat Afrika worden gebruikt als afval voor de EU gebonden lidstaten.En vele ingeleverde vooral Diesel-bussen,Vrachtwagens al zijn verkocht in de derde wereldlanden.En dat is de contradictie in zelf bewust zijn van een bus klaar voor nieuwe stap.En zulke gegevens worden vaak niet weergegeven in het belang van een CO2 vrij vervoer,en vooral in de binnensteden,voor meer een goed gezondheid.Maar in Afrika hebben de inwoners geen keuze's in een CO2 vrije vervoer.

Wij van WC Eend adviseren WC Eend.

Nederlanders stappen niet in de bus, tenzij ze een gratis abonnement hebben (scholieren/studenten).

In het huidige rechtse politieke klimaat is er over 10 jaar sowieso geen streekvervoer per bus meer.

Geachte Redactie via bronvermelding:waterstofmagazine.nl dat het gebruik van waterstof-aandrijving vele diversiteit kentEn dat vooral de wereld-bedrijven zich inzetten voor waterstof-aandrijvingen.Vooral in de vervoers-zware vrachtverkeer etc.Frankrijk:Safra levert kleurrijke waterstofbussen onderdeel van TRANSDEV-groep.Ik vond het nog wel belangrijk als senioor van 78 jaar,en héél veel belangstelling voor alles wat met technologische ontwikkeling te maken heeft.Verder moet ik blijven leven zoals ik al eerder melding heb gemaakt,van het omver rijden met mijn E-bike door een automobilist,vooral de bekende plaag,smart-phone gebruik achter het autostuur/vasthouden op de rijdende fiets en meer misbruik van de smart-phone.Ik heb een breuk in mijn ruggegraat opgelopen,maar wel mijn hersens blijven trainen,om evt. een bipolaire/dementie en meerdere fysike omgemakken te enigzins te verlichten.Dank voor uw aandacht.Waar leven is,is er nog hoop,om oud te worden.Adieu.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Eisen nieuwe busconcessie Oost-Brabant bekend

27 mei om 12:43 uur

Deze week is door Gedeputeerde Staten het ontwerp-Programma van Eisen vastgesteld. Bussen zonder uitstoot,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Daimler op st(r)oom in de energietransitie

23 mei om 10:21 uur

“We weten onze elektrische bussen nu goed aan de man te brengen”, vertelt Daimler…

Lees verder »
descriptionArtikel

Hermes werft nu ook studenten

7 mei om 14:14 uur

Er is een sectorbreed personeelstekort in het openbaar vervoer. Ook bij Hermes in Eindhoven is er niet genoeg…

Lees verder »
descriptionArtikel

Het boek 'Betere bus'

6 mei om 12:26 uur

Nu te bestellen! 

Betere bus …
Lees verder »
descriptionArtikel

FNV zet geplande staking bij Arriva Twente door

2 mei om 16:06 uur

De werknemers van streekvervoerder Arriva hebben er genoeg van. Op maandag 6 mei zullen ze het werk neerleggen…

Lees verder »
descriptionArtikel

Marieke Eyskoot nieuwe stem in bussen van Connexxion, Breng en Hermes

30 apr om 10:06 uur

Marieke Eyskoot, Duurzame lifestyle-expert, is de nieuwe omroepstem in de bussen van Connexxion, Breng en…

Lees verder »
descriptionArtikel

VDL opent nieuwe duurzame fabriek voor bouw e-bussen

19 apr om 09:17 uur

VDL Bus & Coach heeft in Roeselare, in de Belgische provincie West-Vlaanderen, een nieuwe fabriek voor de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Amsterdamse kinderen weer gratis met de bus

12 apr om 11:01 uur

Kinderen van vier tot en met elf jaar kunnen tussen 20 juli 2024 en 5 januari 2025 weer gratis reizen met de…

Lees verder »