Aannemer onderzoekt soberder Zuidasdok
Het Amsterdamse Zuidasdok dreigt duurder te worden en is waarschijnlijk later klaar dan 2028. Aanneemcombinatie Zuidplus moet nu van de opdrachtgevende overheden opties voor versobering van het project onderzoeken.
Dat heeft minister van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat vandaag aan de Tweede Kamer laten weten. Het project is ‘complexer en risicovoller dan was voorzien’, schrijft de minister. “Zo blijkt een goed en volledig integraal voorontwerp meer tijd te kosten dan verwacht, stijgen de bouwkosten en waren er wijzigingen in het contract nodig.”
Het project Zuidasdok bevindt zich in de ‘herijkingsfase’ waarin de aannemerscombinatie Zuidplus (Heijmans, Fluor en Hochtief) haar aanbieding uitwerkt in een integraal voorontwerp. Die herijking moet volgens het contract voor de zomer zijn afgerond.
Besluit in de zomer
De opdrachtgevers – het Rijk, de provincie Noord-Holland, Vervoerregio Amsterdam en gemeente Amsterdam – zijn bezorgd en voeren ‘intensief bestuurlijk overleg’. Het streven is om rond de zomer een besluit te nemen over het vervolg van het project.
In de bestuursovereenkomst van 2012 zijn afspraken vastgelegd over de risicoverdeling. Mocht het taakstellend budget niet voldoende zijn, dan kunnen opdrachtgevers beslissen om opties tot versobering te onderzoeken. Die opdracht hebben zij nu, ‘gelet op de financiële prognose’, verstrekt aan Zuidplus.
Het Zuidasdok behelst verbreding en ondergronds leggen van de A10 in het hart van de Zuidas en vernieuwing en uitbreiding van station Amsterdam Zuid. De kosten zijn inmiddels met een kleine 100 miljoen opgelopen naar 1,71 miljard euro, voornamelijk door uitloop van de planning en toegenomen risico's.
Gepland werk gaat door
Intussen gaan de geplande werkzaamheden bij station Amsterdam Zuid gewoon door. Het gaat om sloopwerkzaamheden, het voorbereiden van spoordekken voor de toekomstige Brittenpassage en het onder de sporen schuiven van de dekken. De eerste tijdelijke buitengebruikname van de metro was in het weekend van 6 en 7 april.
Tot de zomer zijn er nog vijf weekenden met een buitendienststelling van de trein gepland. Voor de metro gaat het om drie weekenden tot de zomer en één na de zomer. De grootste klus is het inschuiven van de dekken in juni.

Meest gelezen vandaag
Meer artikelen met dit thema
Gemeenten bepalen zelf inzet boetegeld EBS
8 jul om 16:35 uurDe gemeenten in Zaanstreek-Waterland mogen zelf bepalen hoe zij boetegeld, opgelegd aan vervoerder EBS,…
Kwaliteit ov-knooppunten holt achteruit door financiële tekorten
7 jul om 10:38 uurNiet alleen de reizigers zullen de impact van bezuinigingen voelen — ook de kwaliteit van de ov-infrastructuur…
Eerste ‘Buitenpoort’ van Nederland bij station Bussum Zuid
24 jun om 09:22 uurOp 18 juni was de officiële opening van de eerste Buitenpoort in Nederland op station Bussum Zuid. Een…
KiM: bij flexvervoer is meer aandacht nodig voor de reiziger
10 jun om 11:23 uurDe invoering van flexvervoer leidt lang niet altijd tot betere bereikbaarheid. Dat blijkt uit het rapport '…
Ov-sector luidt noodklok tegen bezuinigingen
6 jun om 14:25 uurOp dinsdag 10 juni om 08.45 uur klinkt er in de regio’s Amsterdam en Rotterdam Den Haag een ongebruikelijk…
Westelijke entreetunnel Amsterdam CS na twee jaar hinder weer open
2 jun om 11:17 uurDe vernieuwde westelijke reizigerstunnel van Amsterdam Centraal is in gebruik genomen. Na bijna twee jaar van…
Middelengebruik op de werkvloer: nieuwe handreiking helpt vervoersbedrijven
26 mei om 13:52 uurUit onderzoek van TNO en het Trimbos-instituut blijkt dat middelengebruik –…
Column: Sociale veiligheid blijft van belang
26 mei om 13:09 uurMaart 1989 worden op metrostation Zuidplein drie vrouwen door een verwarde man doodgestoken. Maar dat was niet…
Reactie toevoegen