Connexxion bij file A29 over vluchtstrook

vrijdag 14 februari 2020
timer 3 min

Tijdens files mogen bussen van Connexxion op de A29 tussen Rotterdam en Heienoord voortaan over de vluchtstrook. “Zo krijgen we vast meer automobilisten in de bus”, stelt Transdev-CEO Pier Eringa.

Rijkswaterstaat heeft delen van de vluchtstrook op de A29 beschikbaar gemaakt voor de bussen Connexxion. Dit kan de busreis vele malen sneller maken – volgens Eringa kan het de reiziger zelfs twintig minuten reistijdwinst opleveren.

Alleen bij de borden

De lijnbussen mogen niet overal de vluchtstrook op, laat de provincie Zuid-Holland weten, maar alleen op delen waar borden zijn geplaatst. Richting Rotterdam is dit tussen de Haringvlietbrug en de Molendijk. De andere richting op mogen de bussen vanaf het Vaanplein tot Barendrecht en na de Heinenoordtunnel tot hectometerpaaltje 15,6 de vluchtstrook gebruiken. De bussen mogen hier maximaal 20 kilometer per uur harder rijden dan de auto's op de rijbaan.

Het initiatief tot deze maatregel kwam van Reizigersoverleg Hoeksewaard Goeree Overflakkee. Volgens het RO HWGO klaagden reizigers al langer over de extra reistijd, met als gevolg dat ze hun aansluiting op busstation Heienoord soms misten. In 2019 werd bij wijze van proef al aangetoond dat rijden over de vluchtstrook vijf tot tien minuten reistijdwinst.

Asfalt beter benutten

Eringa is blij dat Connexxion, mede dankzij Rijkswaterstaat, deze stap kan zetten. “Er ligt al veel asfalt in ons land. Dat kunnen we best nog beter benutten. We moeten maar snel op zoek naar veel meer plekken in Nederland. Zo krijgen we vast meer automobilisten in de bus”, zo schrijft hij op LinkedIn.

In OV-Magazine 4/2019 spraken we Eringa. Toen stelde hij dat bus zich hiermee kan onderscheiden van bijvoorbeeld metro en trein. “Metro en trein moeten hun infrastructuur opplussen en dat kost veel tijd en geld. De businfrastructuur ligt er heel vaak al. Als we nou eens gaan kijken of we stroken asfalt vrij kunnen krijgen, om in hoge frequentie bussen als treinen te laten rijden? Ik denk dat dat mijn boodschap is: geef het asfalt aan de bus.”

Lees ook: ‘Ik wil de beste bestuurder zijn’

Ook in Amsterdam behoort het gebruik van de vluchtstrook als busstrook tot de opties. Zo schrijft Strategy Development Partners in het rapport 'Uitvoeringskompas voor een goed bereikbare
en OV-rijke Amsterdamse regio in 2030' in opdracht van de gemeente Amsterdam en Vervoerregio Amsterdam: "Door gebruik te maken van een busstrook is er een combinatie van een snellere en robuustere reis in de spits en nuttig tijdgebruik ten opzichte van zelf rijden."

Vluchtstrookontheffing

Connexxion laat weten op meerdere trajecten in Nederland al een vluchtstrookontheffing te hebben. De vluchtstrookontheffing draagt bij aan de robuustheid en betrouwbaarheid van bus. De richtlijnen en voorschriften bij toepassing bus op vluchtstrook dateren uit 1991 en zijn geschreven door Rijkswaterstaat.

 

De passage "De bussen mogen hier maximaal 20 kilometer per uur rijden" lijkt mij onjuist. De regel die meestal geldt luidt "De bussen mogen hier maximaal 20 kilometer per uur harder rijden dan de auto's op de rijbaan." En ja, als de file stilstaat is dat dan 20 km/h. Maar meestal rijdt die wel wat door, waardoor de bus 50 km/h kan rijden of meer.

Goede toevoeging inderdaad en gewijzigd.

Het aanvragen van vluchtstrookrijden is een moeizaam en zeer langdurig proces.
Ik zou het daarom graag willen omdraaien: Bussen mogen altijd en overal bij file over de vluchtstrook rijden, behalve op trajecten waar Rijkswaterstaat aangeeft dat het niet kan.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

person_outlineBlog

Busplatform

6 dec om 10:53 uur

Ik ben dol op busprojecten. De verduurzaming, de infrastructuur in de openbare ruimte of het modelleren van…

Lees verder »
descriptionArtikel

ChristenUnie:'500 miljoen per jaar voor ov'

22 nov om 14:36 uur

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio Amsterdam,…

Lees verder »
descriptionArtikel

'Beter ov past bij de grote uitdagingen in Nederland'

21 nov om 10:49 uur

 

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio…

Lees verder »
flash_onNieuws

Tariefstijgingen ov in 2024 definitief van de baan

20 nov om 14:37 uur

Afgelopen vrijdag 17 november maakte staatssecretaris Heijnen officieel bekend dat 300 miljoen euro beschikbaar…

Lees verder »
descriptionArtikel

GroenLinks-PvdA: 'Het ov moet weer betaalbaar zijn'

16 nov om 16:23 uur

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio Amsterdam,…

Lees verder »
descriptionArtikel

D66: 'Van verkokerd ov naar publieke mobiliteit'

15 nov om 14:16 uur

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio Amsterdam,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kom naar het Grote OV-verkiezingsdebat

3 nov om 15:50 uur

Waar het in de debatten en verkiezingsprogramma’s veel gaat over de thema’s bestaanszekerheid, klimaat en de…

Lees verder »
flash_onNieuws

BBB: ‘Omslag nodig in hoe we ov organiseren’

3 nov om 09:03 uur

Tijdens het Grote OV-verkiezingsdebat op dinsdag 7 november gaan diverse kandidaat-Tweede Kamerleden in gesprek…

Lees verder »