De Vervoerregio Amsterdam introduceerde een coronapakket van 235 miljoen euro, waarvan het grootste deel bedoeld is om de transitie naar ZE-busvervoer voort te kunnen zetten. Voorzitter Sharon Dijksma roept andere ov-autoriteiten op om dit voorbeeld te volgen.
Dijksma roept op: 'Volg ons voorbeeld'
Dat vertelde ze vanuit haar Amsterdamse werkkamer, tijdens de digitale Zero Emissie Conferentie die OV-Magazine en platform Biind op 26 november organiseerden. “We verkeren in een gezondheidscrisis”, begint Dijksma. Amsterdam is de grootste vervoerregio van Nederland, met 1 miljoen instappers per dag. “De jaarlijkse CO2-uitstoot bedraagt 2700 kiloton CO2. Het ov-systeem maakt daar 880 kiloton van uit. We hebben al 862 kiloton verduurzaamd, maar de laatste loodjes wegen het zwaarst.”
Anticyclisch investeren
Nu vervoerders die transitie naar schoon vervoer niet meer financieel kunnen ophoesten, dreigt volgens haar een soort ‘lockdown’ te ontstaan rond aanbestedingen en de instroom van nieuw ZE-materieel. “Maar als we aanbestedingen aantrekkelijker kunnen maken, kunnen we een stap naar voren kunnen zetten en een nieuwe schaalsprong aangaan.”
De Vervoerregio Amsterdam doet dat middels het coronapakket van 235 miljoen euro, waarmee voor het grootste gedeelte ZE-bussen en laadinfra worden gefinancierd. “We halen geld dat later begroot stond nu naar voren en investeren daarmee op een anticyclische manier. We verlagen de kapitaallasten van vervoerders en daarmee kan de investering in schoon vervoer doorgaan.”
Oproep aan andere regio’s
De Vervoerregio loopt hiermee voorop in Nederland en Dijksma weet dat andere ov-autoriteiten en het ministerie van IenW naar de Amsterdamse regio kijken. “Dat is eervol”, noemt ze dat, “maar nu wijzen we terug”. De politica roept hen op met vergelijkbare pakketten te komen. “We kunnen in ons eentje Nederland niet de crisis uit te investeren, Nederland moet dit breder oppakken. Het gaat uiteindelijk om het belang van kwalitatief hoogstaand ov, waar de reiziger naar terugkeert. Het ov kan de reiziger alleen terugwinnen door zich te onderscheiden in kwaliteit.”
Volgt Utrecht?
Per 17 december gaat Sharon Dijksma aan de slag als burgemeester van Utrecht. Of de regio Utrecht dit Amsterdamse voorbeeld dan gaat volgen, wil dagvoorzitter Marc Maartens weten? De toekomstig burgemeester moet lachen om de vraag, maar doet geen concrete beloftes. “Wethouder Lot van Hooijdonk heeft dit in de portefeuille en heeft hier ongetwijfeld hele goede ideeën over. Maar het gaat over de bedrijvigheid van Nederland, daar is zeker iets voor nodig.”
Een antwoord waarmee Dijksma zich al goed in haar nieuwe rol als burgemeester heeft aangepast, concludeert Maartens geamuseerd.
Meer artikelen met dit thema
Provincie verlengt busconcessie Hermes in Zuidoost-Brabant tot zomer 2029
18 sep om 11:24 uurHermes blijft tot de zomer van 2029 verantwoordelijk voor het busvervoer in Zuidoost-Brabant. Daarover zijn de…
Méér ov-reizigers in provincie Utrecht, maar nog altijd veel uitval
16 sep om 16:49 uurHet aantal ov-reizigers in de provincie Utrecht is weer bijna op hetzelfde niveau als voor de coronapandemie.…
Concessie-Utrecht: exit Qbuzz, Keolis blijft
11 jun om 16:38 uurDe twee Utrechtse ov-concessies zijn verleend, aan Transdev (Utrecht Binnen) en Keolis (Utrecht Buiten). De…
Belgische jongeren reizen één maand voor 59 euro met al het openbaar vervoer
6 jun om 14:11 uurBelgische jongeren van 18 tot en met 24 jaar kunnen in juli en augustus één maand onbeperkt met al het openbaar…
Transdev eerste ov-bedrijf op hoogste trede Prestatieladder Socialer Ondernemen
23 apr om 14:24 uurTransdev heet de hoogste trede van de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO bereikt. Het bedrijf is het…
Dit zijn de vakmensen van het ov
12 apr om 14:23 uurIn OV-Magazine 1/2019 presenteerde Marc Maartens de ‘vakmannen van het ov’. Nu de (vak)wereld enorm veranderd…
'Wees adaptief bij publieke mobiliteit’
5 apr om 09:45 uurDat het openbaar vervoer waarde heeft, zullen weinigen betwisten. De vraag is waar je voor het bepalen van die…
Tweede Kamer wil dat provincies en gemeenten zelf ov-bedrijven oprichten
14 mrt om 12:18 uurEen meerderheid van de Tweede Kamer wil dat provincies en gemeenten zelf ov-bedrijven kunnen oprichten, zodat…
Reactie toevoegen