Met luxe BYD’s kijkt Keolis weer vooruit

vrijdag 20 november 2020
timer 6 min

Rondom Keolis en de elektrische BYD-bussen is het afgelopen jaar veel te doen geweest. Maar dat sentiment kan vanaf 13 december veranderen, wanneer de 246 batterijbussen door Midden-Overijssel en Veluwe-Noord gaan rijden. 

Han van der Wal, die de implementatie van de elektrische voertuigen begeleidt: “Alle bussen zijn op tijd binnen, de chauffeurs zijn lyrisch. Het is een feestje om dit te mogen begeleiden.”

Van der Wal had hier eigenlijk niet moeten zitten, vertelt hij vanaf Keolis’ nieuwe busdepot in het Gelderse dorpje Vaassen. Nadat de oude vlootmanager afscheid moest nemen, wegens de onregelmatigheden rond de concessie IJssel-Vecht, werd hij ingehuurd om de implementatie van de elektrische bussen te begeleiden. De eerste bussen stonden in juni al op de boot naar Nederland en de implementatie ging door, nadat bekend werd dat Keolis de noodconcessie IJssel-Vecht de komende twee jaar mag rijden.

Bekijk ook de beeldreportage: Het wit van BYD siert IJssel-Vecht

Ook was er commotie over de Chinese bussen, omdat niet voor bussen van Nederlandse makelij werd gekozen terwijl Nederland ook twee bussenbouwers telt. Van der Wal vindt al die ophef maar overdreven. “Het aantal elektrische bussen dat momenteel in Europa rijdt, produceert BYD per maand. Dus het zijn echt geen AliBaba-bussen, zoals wel eens is beweerd. Iedereen mag er wat van vinden, maar het zijn gewoon kwalitatief goede bussen. Daarom is er voor BYD gekozen.”

'Het zijn echt geen AliBaba-bussen, zoals wel eens is beweerd'

Vooruit kijken

Het was, kortom, een hectisch jaar bij de geplaagde vervoerder, waar bovendien topman Frank Janssen is vertrokken. Daarom wil Keolis nu graag vooruit kijken: de elektrische bussen worden over drie weken al in dienst genomen. “En dat komt goed”, zegt Van der Wal. “De laatste bussen werden op 11 november in Nederland afgeleverd, terwijl de fabrieken in China zelfs een tijd hebben stilgelegen door corona. Dat is  een knappe prestatie. De chauffeurs maken al geruime tijd testritten in de regio.”

Een bus voor het station in Deventer. De bussen gaan rijden onder de merknaam RRReis, De drie R’en staan voor de drie samenwerkende provincies: Flevoland, Overijssel en Gelderland.

In totaal verzorgen 246 batterijbussen de dienstregelingen rond Zwolle, Deventer, Apeldoorn en Harderwijk, waarvan er maximaal 10 op reserve blijven staan. Dat zijn 206 reguliere 12-meterbussen met een vermogen van 348 kW aan boord. De overige 40 HOV-bussen zijn 13.2-meter lang en hebben 392 kW aan boord. Per 1 mei 2021 stromen er nog eens 13 midi-bussen in, die oorspronkelijk in de stadsdienst van Lelystad zouden rijden. Daarmee komt het totaal dus uit op 259 stuks uit. De buurtbussen worden de komende twee jaar niet vervangen en blijven op diesel rijden.

Alle e-bussen rijden met een pantograaf naar beneden, behalve 18 stuks die in de stadsdienst van Zwolle met een pantograaf op het dak gaan rijden. Van der Wal: “Ze kunnen allemaal zowel snelladen en stekkerladen. Via de stekker laden ze met 50 kW/uur en via de pantograaf met 5 kW/minuut, zodat de chauffeur ’s morgens altijd ‘vol’ kan vertrekken. De bus kan altijd een volledige omloop uitrijden van 200 tot 500 km per dag.” De snellaadmogelijkheden zijn bedoeld voor langere lijnen, zoals de nieuwe HOV-buslijn Dedemsvaart-Zwolle-Nunspeet. Daarvoor zijn bij elkaar 25 laadpalen geplaatst op de busstations in Apeldoorn, Ede, Deventer, Dedemsvaart, Harderwijk en Zwolle.

Ergonomisch verantwoord

Han van der Wal begeleidde de implementatie. Door met een pasje langs een magneetstrip te strijken, veranderen de zitting en leuning naar een vooraf ingestelde positie.

De bussen kenmerken zich door luxe en comfort, laat Van der Wal zien terwijl de chauffeursstoel zich automatisch aanpast aan zijn lichaam. Door met een pasje langs een magneetstrip te strijken, veranderen de zitting en leuning naar een vooraf ingestelde positie. “Tijdens de instructieritten wordt de favoriete en ergonomisch meest verantwoorde stoelstelling van de chauffeur vastgesteld en opgeslagen op de personeelspas. Als een chauffeur op de bus stapt en de pas bij de stoel houdt, gaat de stoel automatisch in de meest optimale stand. Dat is belangrijk, want het is toch de chauffeur zijn werkplek voor een dag”, vertelt de man die al vele jaren implementaties begeleidde. “Dit is een nieuwe stap richting een volledig smart systeem.”

Van der Wal roemt de 800 buschauffeurs, die maar wat graag in de nieuwe bussen willen gaan rijden. “Zij kunnen het systeem uiteindelijk maken of breken. Een goed opgeleide chauffeur rijdt zo 30 procent zuiniger. Vaak heerst aan het begin wat koudwatervrees, maar zodra mensen geïnformeerd zijn komt het enthousiasme. Eigenlijk verandert er niet zoveel, het is vooral een kwestie van vooruit plannen. Inmiddels zijn veel chauffeurs echt lyrisch, ze hebben de goede mentaliteit. Het is een feest om dat te mogen begeleiden.”

Wifi, usb en leeslampjes

In de nieuwe bussen staat comfort voor de reiziger voorop. De bussen beschikken over comfortabele stoelen met meer beenruimte en wifi. Een usb-poort is bij elke zitplaats aanwezig. Aanvullend hebben de HOV-bussen een leeslampje, een klaptafeltje en individuele ventilatie. Van der Wal: “Het lijkt net een touringcar.” Daarnaast geschiedt de verwarming via infrarood, waardoor het menselijk lichaam veel sneller opwarmt.

De automatische rolstoelplank kan de chauffeur met een druk op de knop activeren.

In het kader van de toegankelijkheid is er een elektronische rolstoelplank in elke bus, die de chauffeur met een druk op de knop vanaf zijn werkplek zelf kan activeren. Voor doven en slechthorenden is in de nieuwe bussen ringleiding aanwezig. Ook daarover is Van der Wal erg te spreken. Is er dan niet één bezwaartje? Nou, vooruit dan maar. Die buitenspiegels zijn niet vervangen door camera’s: “Dat gaat wel schade opleveren.”

Van der Wal verwacht dat de reizigers erg te spreken zijn over de nieuwe bussen: “Mijn ervaring in andere concessies is dat reizigers elektrische bussen ervaren als stiller, comfortabeler en luxer dan diesels. Dat zal nu niet anders zijn.”

Keolis is er klaar voor

Daarmee lijkt Keolis er klaar voor om vanaf 13 december nog twee jaar in de regio rond te rijden. De vervoerder heeft het doel om dat zo goed mogelijk te doen, daarmee het negatieve sentiment achter zich latend. De reiziger staat in IJssel-Vecht voorop, stelt de vervoerder, en dat wil Keolis de komende twee jaar bewijzen. Hoe het na twee jaar verder gaat is nu nog niet bekend. De primaire focus ligt nu op de start op 13 december. Daarna kijkt de vervoerder verder.

Bang dat het ‘negatieve imago’ rond de concessie blijft kleven, hoeft de streekvervoerder volgens Van der Wal niet te zijn. “Ik heb dat ook meegemaakt met de aanbestedingszaak rond Qbuzz, NS en Veolia in Limburg. Zodra het eenmaal allemaal gaat rijden, hebben de reizigers en de dagelijkse kranten het er al niet meer over. Het beste eerherstel is als de vervoerder gewoon goed zijn werk blijft doet.”

Zullen ongetweifeld goede bussen zijn.
Maar hoor geen negatieve punten.
Is het goed voor de Nederlandse werk gelegenheid?
Is het goed voor de import / export balance?
Is goed voor de Nederlandse industrie?
Niks gehoord over de extra Co2 uitstoot.
Hoeveel Nederlandse Keolis mensen zijn er naar China geweest
en hoeveel Chinesen komen hier om instructie te geven.

Tijdens een bijeenkomst november 2019 gevraagd of de bussen met groene stroom worden opgeladen. Het antwoord was: nee, met de goedkoopste stroom die we kunnen inkopen. Dat wordt dus kolencentrale stroom, deze bussen zullen dan vervuilend rijden. Een dieselbus op co2-gecompenseerde brandstof is momenteel de schoonste en goedkoopste optie.

De reiziger staat op 1 is lulkoek, geld staat altijd op de eerste plek!
Van de stadsdienst van Apeldoorn, wat een paar geleden nog uit was geroepen tot de beste stadsdienst van Nederland, blijft niks meer van over. Ipv door de wijken rijdt de bus straks langs de randen van de wijken en daarmee verwacht Keolis meer reizigers te trekken. Zelfs een kind kan bedenken dat dat onzin is, dat gaat juist reizigers weg jagen omdat ze verder moeten lopen naar een halte!

In China worden op grote schaal de mensenrechten geschonden. Ongelofelijk dat Keolis zaken doet met China en deze bussen in Nederland laat rijden. Het wordt tijd dat gemeenten bij de aanbestedingen punten gaan geven voor het aanbieden van eerlijk materiaal.

BMW wil de productie bij Nedcar in Born (Limburg) gaan stoppen, misschien dat ze hier in Born ook elektrische bussen kunnen gaan produceren, levert werkgelegenheid op, korte lijnen tussen producent en consument lees opdrachtgever en geen afstandsproblemen t.a.v. opleiding, onderhoud en nazorg en reserve onderdelen. China is zijn invloed wereldwijd aan het uitbreiden, lees daarvoor HP de Tijd november 2020 en dus misschien daarom toch ook meer in eigen huis kijken, dus Nederland met o.a. VDL als leverancier van o.a. bussen. "Made in The Nederlands" en niet "Made in Verwegistan" hoe goed of minder goed die producten ook moge zijn...

Gelul in de ruimte. Er altijd aandacht voor mensenrechten op de verkeerde momenten. En er zal nooit ,waar dan ook ter wereld ,een regering iets doen aan mensenrechten elders.
En gemeenten moeten op de kleintjes letten dus geldkwestie die aanbestedingen.

Dat is het resultaat van onvoldoende toekomst gericht werken. Zijn Chinezen schijnbaar beter in. Liepen voor 20 jaar geleden al op de Bus Rai met fototoestellen.

Ik begrijp dat Keolis slechts met een noodconcessie rondrijdt. Hopelijk blijft het daarbij en komen er nieuwe kansen. Het blijft een grof schandaal dat deze bussen niet van VDL komen!.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Met luxe BYD’s kijkt Keolis weer vooruit

Meer artikelen met dit thema

ZF versnelt elektrificatie met CeTrax

26 jul om 12:17 uurtimer4 min
In de elektrificatie van het busvervoer kiezen steeds meer busfabrikanten voor een elektrische aandrijflijn. ZF…
Lees verder »

Kabinet trekt 40 miljoen uit voor ZE-bussen

15 jul om 10:15 uurtimer2 min
Het kabinet trekt 40 miljoen euro uit voor schone en stille bussen, maakte staatssecretaris Van Veldhoven bekend…
Lees verder »

VDL-touringcar bewijst zich in het ov

13 jul om 11:59 uurtimer5 min
Bus- en coachfabrikant VDL voorziet in de toekomst meer plek voor touringcars op intercitylijnen in het…
Lees verder »

Metro-ongeval Spijkenisse: snelheid te hoog

12 jul om 10:58 uurtimer2 min
Vervoerder RET deed onderzoek naar de oorzaak van het metro-ongeval in Spijkenisse in november vorig jaar, waarbij…
Lees verder »

66% reizigers woont op fietsafstand station

21 jun om 10:27 uurtimer3 min
11,7 miljoen Nederlanders wonen binnen 15 minuten fietsen van een station. Dit blijkt uit een onderzoek door Breda…
Lees verder »

Weerstand tegen fietsreserveringsplicht NS

28 mei om 09:43 uurtimer2 min
NS wil vanaf deze zomer een reserveringsplicht instellen voor fietsen in de trein. De Fietsersbond en…
Lees verder »

Een beknopte geschiedenis van veernummering

7 mei om 10:36 uurtimer3 min
Recentelijk hebben de veren van Amsterdam een voor het publiek zichtbaar lijnnummer gekregen: F1 t/m F7 (de F…
Lees verder »

Ov-projecten krijgen miljardeninjectie

12 apr om 12:14 uurtimer2 min
Het Rijk investeert 2,5 miljard euro in verlenging van de Noord/Zuidlijn en de Oude Lijn. In totaal wordt 4,1…
Lees verder »