Ook Qbuzz gaat elektrisch en de hoogte in

woensdag 1 maart 2017
timer 2 min

Dubbeldekkers, nu nog niet te zien in het Nederlandse ov, worden vanaf december op twee verschillende plekken ingezet. Qbuzz zet de grote bussen in tussen Emmen en Groningen. Ook elektrificeert de vervoerder een Q-link-lijn.

Dat hebben Qbuzz en het OV-bureau Groningen Drenthe vandaag bekendgemaakt. Maandag liet Connexxion aan OV-Magazine weten voor de komende AML-concessie dubbeldekkers in te zetten tussen Haarlem en Amsterdam-Zuid. Ook zet het bedrijf honderd elektrische bussen in om het hele busnet rond Schiphol zero emissie te maken.

Het Q-link lijnennet vanaf december 2017

Het OV-bureau Groningen Drenthe trekt nu eenmalig 6 miljoen euro en 1 miljoen euro extra op jaarbasis uit om vergelijkbare plannen te realiseren. Voor dat geld wordt de groene Q-link-lijn 1 tussen Zuidhorn en Groningen Hoofdstation volledig geëlektrificeerd. Ook de nieuwe lijn 11 tussen P+R Reitdiep en Groningen Europapark wordt vanaf december elektrisch gereden. Op de eindpunten komen snellaadvoorzieningen. In de remise worden de bussen 's nachts geladen. Qbuzz schaft bij VDL 10 elektrische bussen aan, vergelijkbaar met het type dat Hermes in Eindhoven heeft rijden.

Lees ook: Waterstof- én batterijbussen in Groningen

"De bussen hebben bij ons allemaal een eigen kleur. Dat geeft een zekere inefficiëntie normaal gesproken", legt Jan van Selm van het OV-bureau uit. "Maar in dit geval is het een voordeel. We kunnen deze bussen dedicated inzetten op deze lijn." Daarbij zorgt de herkenbare lijnvoering volgens Van Selm voor een passagiersgroei; 30 procent sinds 2014. "Maar het totale systeem moet deugen", aldus Van Selm.

Lees ook: Groningse busformules betalen zich uit

Om de groeiende passagiersvraag tussen Emmen en Groningen op te vangen, zet Qbuzz vanaf december vijf dubbeldekkers in op lijn 300. De touringcars van Van Hool zijn nog in de ontwerpfase, maar zullen volgens Qbuzz plaats bieden aan 85 tot 90 passagiers. "De bussen rijden daar nu in de spits om de 7,5 minuten, maar nog blijft het druk", aldus Van Selm. "Een dubbeldekker is een logische stap. De rit duurt 52 minuten en stopt maar drie keer tussen de steden." Om het in- en uitstappen sneller te laten verlopen, worden de bussen in ieder geval uitgerust met dubbele achterdeuren. De hoogte van de bussen vormen geen probleem voor het traject, zo blijkt uit een inventarisatie.

Ik ben echt heel benieuwd hoe dit zal gaan al kan ik me bij de redenatie om nu voor dubbeldekkers te kiezen best het een en ander voorstellen.

Het klinkt allemaal geweldig, maar vooralsnog gaan de stadsbussen dus van EURO-6 terug naar Kolen!
Ik ben al ruim 50 jaar OV-hobbyist; sinds 1992 ook wérkzaam in dat OV. Ik heb dus al 'het nodige zien gebeuren', accepteer bést de noodzaak tot verandering, maar zou zo graag enig REALISME ervaren van de diverse Beleidsmakers!
Een (EURO-6)dieselbus geeft 'waar hij rijdt' emissies, een trolleybus of tram veroorzaken echter óók emissies, weliswaar niet 'waar zij rijden', maar bij de energiecentrale!
Daarnaast heeft iedere milieu zeloot nu de mond vól van die emissies, maar blijft gemakshalve maar buiten beschouwing, dat de volledige "ecologische Footprint" van een Hummer nog steeds véél mínder is dan die van een Toyota Prius! Het gaat immers niet alleen om dat gebruik, maar óók, of misschien zelfs wel VOORAL om de volledige cyclus van productie, gebruik en vernietiging... Accumulatoren zijn nog steeds niet echt milieuvriendelijke dingen.
Ik hoop nog steeds, dat iemand die "brandstofcel" die al járen bestaat, maar kennelijk nog steeds niet breed toepasbaar is, zo betrouwbaar maakt, dat we al die tussenvormen (en misschien óók die Dieselbus) overbodig maken; het huidige dwingen vanuit 'geloof-in-een-maakbare-wereld' vind ik niet zo slim...

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

RET zet voorlopig minder metro's in

13 sep om 14:37 uur
De RET rijdt sinds 13 september met een versoberde metrodienstregeling, omdat de Rotterdamse vervoerder kampt met…
Lees verder »

Bruno Bruins van HTM naar Keolis

31 aug om 12:55 uur
Bruno Bruins treedt per 1 september toe tot de Raad van Advies van Keolis. De oud-minister had op 31 augustus zijn…
Lees verder »

Leeuwarden sprint weer door naar Zwolle

26 aug om 14:47 uur
De Friese Sprinter vanuit Leeuwarden gaat vanaf 6 september twee keer per uur rechtstreeks naar Zwolle rijden.…
Lees verder »

IJssel-Vecht kost Keolis 2,9 miljoen

24 aug om 13:50 uur
Busvervoerder Keolis moet de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland een schadevergoeding van 2,9 miljoen…
Lees verder »

Twee nieuwe spitslijnen voor het Gooi

23 aug om 15:20 uur
Transdev Nederland rijdt per 23 augustus met twee nieuwe spitslijnen in de concessie Gooi- en Vechtstreek. Buslijn…
Lees verder »

‘De nieuwe infrastandaard is digitaal’

23 aug om 10:33 uur
Veel oude infrastructuur piept, kraakt en is nodig aan vervanging toe. De nieuwe standaard is ‘slim’ voor zowel…
Lees verder »

2020: meer dan een halvering van het aantal in- en uitstappers op stations

11 aug om 15:22 uurtimer3 min
Traditioneel maakt NS in de zomerperiode het aantal in- en uitstappers per station bekend voor een gemiddelde…
Lees verder »

Transdev financiert ZE-bussen via ING Lease

23 jul om 10:49 uurtimer3 min
Dankzij een innovatief financieringsmodel, kan Transdev de gehele busvloot van 59 stuks in de concessie Gooi- en…
Lees verder »