OV-Magazine nummer 1 van 2017 is uit

vrijdag 10 maart 2017
timer 3 min

Het eerste nummer van OV-Magazine nieuwe stijl is uit: een kwartaalblad onder uitgever Acquire Publishing, 48 pagina’s dik, met als thema ‘Verkiezingen’. Dit zijn de artikelen:

Pedro Peters: ‘Ik ben de best presterende ov-directeur van Nederland’
Na 12 jaar neemt directeur Pedro Peters afscheid van de RET. Hij gaat met pensioen, al is de sector nog niet helemaal van hem af. Hij wordt onafhankelijk voorzitter van branchevereniging OVNL.

Goed nieuws uit Grigny
De Franse buitenwijken krijgen veelal slechte publiciteit. Maar er is ook goed nieuws, schrijft Rob van der Bijl. Rond 2020 opent ‘Tram 12 expres’ tussen Massy en Évry.

De strijd om OV-chipkaartdata
OV-chipkaartdata zijn een bron van conflicten. Vervoerders delen nu alleen data van losse ritten, terwijl ov-autoriteiten hele reizen eisen. Zij verlangen inzicht in overstappen tussen vervoerders om hun netwerken te kunnen verbeteren.

Breng flex: snel en overstapvrij
Sinds december rijden in Arnhem en Nijmegen voertuigen van halte naar halte die je kunt bestellen via een app: Breng flex. De eerste resultaten van de proef stemmen Hermes hoopvol.

Eindhovense e-bussen maken belofte waar
De grootste elektrische bussenvloot in Europa rijdt in Eindhoven. Op enkele aanloopprobleempjes na verloopt alles zoals vooraf bedacht. Hermes-directeur Juul van Hout: “Voor mij is dit de beste implementatie ooit.”

Regiecentrale versus MaaS
De regiecentrale voor het doelgroepenvervoer wint aan populariteit. Tegelijkertijd maken de flexibele vervoerdiensten van Mobility as a Service hun opwachting. Beide richten zich op de integratie van vervoerwijzen, schrijven Jacky Lodewijks en Martijn van de Leur.

MaaS ook geschikt voor doelgroepenvervoer
Mobility as a Service richt zich met name op de keuzereiziger in de stad, maar is ook geschikt voor de reiziger met een beperking in het doelgroepenvervoer. Jaap Sytsma en Jan-Derk van ’t Rot pleiten voor pilots.

Flexibel vervoer onstuitbaar
Vervoer op afroep, al dan niet automatisch en elektrisch, heeft zijn intrede gedaan en is niet meer te stoppen. Dat was de boodschap tijdens het TBR-congres in Washington, het jaarlijkse walhalla voor elke ov-onderzoeker.
 
 
THEMA verkiezingen

Sharon Dijksma: ‘Soms ben ik het schild van de sector tegen de Kamer’
Sharon Dijksma, zelf fervent treinreiziger, staat op het punt om afscheid te nemen als staatssecretaris van IenM. We blikken terug op een korte, maar intensieve periode.

Minister van Mobiliteit en jaarlijks 1 miljard extra
Een integrale visie op mobiliteit. Dat is de grootst gemene deler in de wensenlijstjes aan het nieuwe kabinet. OV-Magazine vroeg belangenorganisaties wat een nieuw kabinet op het gebied van mobiliteit moet doen.

Een incident kan zomaar alles overhoop gooien
Het ov kijkt terug op een roerige kabinetsperiode: de Limburgse aanbesteding, de Fyra, een staatssecretaris en nagenoeg de complete NS-top ruimden het veld. De opvolger van Sharon Dijksma krijgt genoeg te doen.

Rekeningrijden scoort slecht op bereikbaarheid banen
Vijf partijen in de Tweede Kamer maken de auto duurder ten gunste van het ov en de fiets. Goed voor het milieu, maar slecht voor de bereikbaarheid van banen, volgens het Planbureau voor de Leefomgeving.

Dertien politici ‘genoemd’ voor een post op IenM
Na 15 maart gaat de volgende ronde in: de formatie. Een gekoesterde wens van de sector is een minister van Mobiliteit. Of die er ook komt is koffiedik kijken. Een aantal kanshebbers voor een bewindsliedenpost op Infrastructuur en Milieu.

Over het ‘uurtje Randstad’ is iedereen het snel eens
In een Haags verkiezingsdebat over mobiliteit stonden twee vragen centraal. Hoe blijft Nederland in de toekomst bereikbaar, leefbaar en concurrerend. En vervolgens: wat is de rol van het openbaar vervoer daarin.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
OV-Magazine nummer 1 van 2017 is uit

Nederland 20170206 Eindhoven Bravo, nieuwe naam voor Brabants ov. De bussen krijgen het logo en de kleurstelling van Bravo, wat staat voor Brabant Vervoert Ons. De vloot bestaat uit 43 elektrische bussen en 65 uitstootarme dieselbussen. De omschakeling vroeg behoorlijk wat aanpassing van Hermes. Omdat de elektrische bussen na ongeveer drie uur gebuik moeten worden opgeladen, is het schema van de chauffeurs daarop aangepast. De chauffeurs van de vervoerder hebben ook een cursus gevolgd om energiezuinig en energieopwekkend te rijdens met de bussen. Daarnaast zijn er in de remise aan de Professor Dorgelolaan de nodige laadstations geplaatst en is er een kleine elektiriciteitscentrale gebouwd. De bussen, gebouwd door VDL, zijn een voorschot op de volledige zero emissie Openbaar Vervoer die ingaat in 2024. De 65 Euro-6 diesselbussen zijn een overbrugging omdat in de toekomst alle bussen elektrisch worden. Internationaal wordt er met veel belangstelling naar de nieuwe vloot gekeken. COPYRIGHT Chris Pennarts Blokland 82 3417 MR Montfoort The Netherlands+31653309747 info@chrispennarts.nl www.chrispennarts.nl. © Chris Pennarts

Meer artikelen met dit thema

Ov-gebruik hoger in beloopbare steden

24 sep om 09:18 uur
Helge Hillnhütter, assistent-professor aan de Norwegian University of Science and Technology, vertelt op 7 oktober…
Lees verder »

Miljard extra voor IenW is niet genoeg

23 sep om 13:21 uur
De Rijksoverheid begroot voor 2022 een bedrag van 10,3 miljard euro voor Infrastructuur en Waterstaat. Dat is 1…
Lees verder »

Mondkapje blijft voorlopig verplicht in ov-voertuigen

15 sep om 09:54 uur
Met de nieuwe versoepelingen per 25 september, hoeven reizigers niet langer een mondkapje te dragen op stations en…
Lees verder »

Koninklijke onderscheiding voor bedenker OV-fiets

26 apr om 12:15 uurtimer4 min
Ronald Haverman (55), de bedenker van de OV-fiets, heeft op maandag 26 april een Koninklijke onderscheiding…
Lees verder »

Eringa vertrekt per direct bij Transdev

5 mrt om 16:35 uurtimer2 min
Pier Eringa stopt per direct als topman van Transdev Nederland, omdat zijn taken wegens de coronacrisis behoorlijk…
Lees verder »

Het jaar 2020 samengevat in 11 artikelen

18 dec 2020 timer5 min
Bij het eind van het jaar horen lijstjes. En OV-Magazine houdt van lijstjes. Daarom vatten wij het bijzondere ov-…
Lees verder »

Studenten kunnen spitsmijden tot augustus

13 nov 2020 timer2 min
De landelijke spreidingsafspraken tussen ov-sector en het onderwijs zijn verlengd tot 1 augustus 2021, laat Pedro…
Lees verder »

Wob-verzoek afgewezen; OpenGeo in beroep

22 okt 2020 timer3 min
Stichting OpenGeo deed een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (wob) over de totstandkoming van de…
Lees verder »