Provincie: Spoor Nijmegen–Kleve te duur

dinsdag 11 juli 2017
timer 2 min

De provincie Gelderland heeft de plannen voor reactivering van de spoorlijn Nijmegen–Kleve in de prullenbak gegooid. Zowel de investering in de infrastructuur als het exploitatietekort zouden te hoog zijn, concludeert de provincie.

Al jaren wordt er gesproken over het in ere herstellen van de grensoverschrijdende spoorverbinding. In mei bood de vereniging  Vereniging voor Innovatief Euregionaal Vervoer (VIEV) een petitie aan met 1375 ondertekenaars om de spoorlijn weer in dienst te nemen. Uit een overzicht naar mogelijkheden voor grensoverschrijdende verbindingen blijkt echter dat de kosten fors zijn: 116 miljoen euro aan aanpassing en herstel van de infrastructuur en 1,4 miljoen euro aan jaarlijks exploitatietekort. Dagelijks zouden ongeveer 1750 mensen per dag de grens per trein oversteken, zo is de verwachting, waarvan ongeveer de helft uit de bestaande buslijnen.

VIEV-voorzitter Maurice Niesten is erg teleurgesteld over het besluit. "Het lijkt erop dat de provincie heeft gerekend op basis van oude onderzoeken, waarbij er de nodige tunnels waren voorzien, onder meer in Groesbeek. Maar we hebben juist laten zien dat dat soort aanpassingen helemaal niet nodig zijn en de lijn veel goedkoper kan worden heraangelegd."

Keizerlijn

Wie van Nijmegen naar Kleve wil kan in buslijn 58 stappen. Deze wordt geëxploiteerd door de Duitse vervoerder NIAG en is een van de populairdere buslijnen in de regio. Elk uur rijdt hij van Emmerich over Kleve naar Nijmegen en in de spits wordt hij versterkt met lijn 57. De bus doet er 48 minuten over. Over rails zou het de helft sneller kunnen.

Vanaf 2018 moet de buslijn versneld en eens per half uur gaan rijden. De bus gaat ook in Nederland op het hele traject over de hoofdweg en rijdt door naar station Nijmegen Heyendaal. De hogere frequentie wordt deels betaald door het laten vervallen van de scholierenlijn Nijmegen–Kranenburg.

Lees ook: Keizerlijn Nijmegen–Kleve nog niet in zicht

Tussen Aalten en Bocholt gaat in het najaar bij wijze van proef ook een bus rijden. Deze proef wordt mede betaald uit Europees geld. Met behulp van deze busverbinding verbetert de aansluiting op bestaande stations aan beide zijden van de grens. In de proef wordt ook gekeken hoe de gebruikelijke hobbels van de tarieven geslecht kunnen worden.

Ook wil de provincie de kwaliteit van de ICE verhogen en op langere termijn de snelheid en frequentie van de internationale trein naar Berlijn verbeteren.

Jammer dat de provincie heeft gekozen voor het massaal toepassen van civieltechnische maatregelen vanuit veiligheidsdenken. Daardoor wordt het wel erg makkelijk om deze verbinding richting rode cijfers te redeneren, terwijl een lightrailverbinding of een soort BRT ook prima mogelijk zijn op dit tracé (en vanuit ruimtelijke inpasbaarheid veruit beter uitpakken dan een trein). Hier kan men echt meerdere vliegen in één klap slaan: een intensivering van de dienst op de drukke as tussen station Nijmegen en Heyendaal, betere ontsluiting van Groesbeek en substantiële reistijdwinst ten opzichte van de reguliere streekbus. En serieus nu: 48 minuten reistijd met OV is ongeveer de helft langer dan via de N325/B9 met de auto op de relatie Nijmegen-Kleve. Zo wordt het nooit wat....

Het is natuurlijk een bekende truc van de overheid om, als je ergens geen zin in hebt, een adviesbureau in te huren dat allerlei belachelijke zaken voorstelt, waardoor de plannen vanzelf duur worden. Het bureau wil hier graag aan meewerken, want die willen natuurlijk ook opdrachten blijven ontvangen.
En natuurlijk houden VVD'ers als mw. Bieze meer van asfalt dan van goed ov. Dat is al eerder duidelijk geworden.
Het kan volgens mij allemaal veel goedkoper. De lijn ligt er al en hoeft alleen te worden opgeknapt. Heeft Gelderland niet iets van 4 miljard NUON-geld op de bank staan? Dat geld is eigenlijk van de burgers. Dus waar zeurt die provincie over?

Als ik Conny Bieze goed begrijp worden er dus extra bussen ingezet om de vervoersvraag op te vangen, die er met de trein niet is. Krom. De trein is veel sneller en directer, dus waarom zouden mensen liever de bus dan de trein nemen.
Dit is de zoveelste keer dat de reactivering van deze spoorverbinding de nek wordt omgedraaid, er rust bijna een vloek op. Dit terwijl nu bijna alle neuzen dezelfde kant opstaan, en er genoeg mooie en betaalbare plannen zijn.

De kosten lijken me veel te hoog ingeschat, maar dat zal wel komen omdat VVD ers altijd te veel en te duur declareren. Dan krijg je dat.
Gelderland zou een voorbeeld moeten nemen aan Enschede Gronau. Dat kostte indertijd 13,6 miljoen. Die lijn is 8 kilometer. Naar Kleef is 27, dus zelfs als ik de inflatiecorrectie meeneem, kom ik nooit aan 110 miljoen. Misschien de helft, als het tegenzit, maar met name Groesbeek Kleef ligt er dankzij de drainsines nog niet eens te vreselijk bij.

Overigens ging ook van de lijn naar Gronau het verhaal dat er niemand in zou stappen en het niet rendabel zou zijn. Over de successen van deze verbinding hoef ik hier hopelijk niet uit te wijden. Waar wacht Gelderland nog op?

Ik weet niet of er een vloek rust op de reactivering van deze stukken spoor maar het blijft voor mij wel volstrekt overbodig. Nog maar weer eens enkele argumenten dan: 1) het traject is al lang niet meer in gebruik te nemen nu er alleen al in Nijmegen en Groesbeek delen een geheel andere bestemming hebben gekregen; 2) de gemeente Berg en Dal heeft en en ander maal aangegeven deze verbinding helemaal niet te willen; 3) Kleef ligt nu zelf ook aan het einde van een volstrekt verouderd spoortraject richting Krefeld met grote stukken enkelspoor,
een signaalsysteem uit de jaren vijftig van de vorige eeuw en veel handbediende overwegen.
Hierdoor is de punctualiteit ook hooguit matig dus biedt dit traject eventuele reizigers uit het Nederlandse ook helemaal niets. 4) Kleef is niet dusdanig interessant die dit op zichzelf een sluitende exploitatie ooit mogelijk gaat maken, evenmin vloeit dit voort uit studenten en zij die hier werkzaam zijn. 5) Iedereen in die regio heeft zich al lang ingesteld op de auto als het eerste vervoermiddel en de huidige busverbinding kan de bestaande hoeveelheid reizigers nog steeds makkelijk aan.
Dus stop nu eens met wensdromen beste reactiveringsfanaten!

Iedereen heeft het over Kleef als eindbestemming maar dit spoor gaat natuurlijk verder dan die plaats: de eindbestemming is uiteindelijk Dusseldorf en dat geeft een heel ander aspect aan de zaak en volgens mij is daar niet over nagedacht. Natuurlijk moet aan dat traject wel een ander gedaan worden maar dat is de verantwoordelijkheid van Duitsland.

Wat moet daar aan gebeuren? Het traject Kleve-Dusseldorf een juist een paar jaar geleden volledig gemoderniseerd.

Diep en dieptreurig dat de reactivering wederom op de lange baan geschoven wordt,de politieke onwil steekt me behoorlijk terwijl de reactivering echt een bestaansrecht heeft,niet alleen door de groei van Kranenburg en Groesbeek,ook kan Heyendaal beter worden bediend met z'n ziekenhuis en de Universiteitscentrum,ieder weet de perikelen in de Utrechtse Uithof

Erg jammer.
Als we willen inzetten duurzaamheid en ontwikkeling van de stad Nijmegen.

Duurzaamheid
Het argument dat het met de bus kan of zelfs iedereen al is ingesteld op de auto gaat volstrekt voorbij aan het fijt dat de trein het duurzaamste vervoersmiddel is na de fiets dan
(ps met een lichfiets rijd ik in 42 minuten van Nijmegen waalbrug naar station Kleve!!!).
Stedelijke ontwikkeling Nijmegen
Kleve - Nijmegen licht met de bus buiten de forens tijds-afstand.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Alstoms waterstoftreinen actief in Nedersaksen

1 sep om 15:38 uur

De Coradia iLint, de waterstoftrein van Alstom, wordt in Bremervörde in Nedersaksen ingezet op een traject met…

Lees verder »
NS shutterstock
person_outlineBlog

Blog: Vier handvatten voor Kamerdebat NS-concessie

22 aug om 12:13 uur

In 2024 loopt de concessie van NS voor het hoofdrailnet af. Het vorige kabinet heeft besloten om NS onderhands…

Lees verder »

‘Nederland kan zich geen ov-afbraak permitteren’

28 jun om 16:56 uur

De Limburgse CDA-politica Vivianne Heijnen (39) wisselde per 10 januari haar wethouderschap in Maastricht in…

Lees verder »
Coalitie #methetov
flash_onNieuws

Gok niet, maar bied een vangnet voor #methetov

17 jun om 12:28 uur

Gok niet met het openbaar vervoer en bied een financieel vangnet voor 2023. Dat schrijft een brede coalitie van…

Lees verder »
Trein Shutterstock OV-Magazine
flash_onNieuws

KiM verwacht 99 procent reizigersherstel in 2023

17 jun om 12:06 uur

Op de langere termijn zal het ov-gebruik toenemen, daar zijn het KiM en vervoerders het over eens. Over de…

Lees verder »

Vlaanderen verdeeld over 'mobiliteitsrevolutie'

25 mei om 12:55 uur

Vlaanderen staat aan de vooravond van een trendbreuk met het verleden. Maar waar mobiliteitsminister Lydia…

Lees verder »

Thales implementeert ERTMS Centraal Veiligheidssysteem voor ProRail

17 mei om 15:39 uur

ProRail heeft Thales de opdracht gegund om haar European Rail Traffic Management System (ERTMS) Central Safety…

Lees verder »
Den Haag CS
flash_onNieuws

Stationschefs kunnen zelfsturend alternatief zijn bij computerstoringen   

16 mei om 16:22 uur

Bij massale treinuitval als gevolg van computerstoringen tijdelijk overstappen op spoorboekloos rijden tussen…

Lees verder »