Recordorder VDL met 193 e-bussen voor EBS

woensdag 18 januari 2023

De Nederlandse bussenbouwer VDL gaat 193 elektrische Citea-bussen bouwen voor EBS. Die moeten in december 2023 voor vijftien jaar gaan rijden in de nieuwe concessie Zaanstreek-Waterland. De voertuigen met een volledig elektrische aandrijflijn worden per september geleverd.

VDL Bus & Coach levert zestig exemplaren van het type LE-122 (LE is low entry). Daarnaast zijn 133 exemplaren van het type LE-135 besteld. De VDL Citea’s LE-135 worden zowel in R-Net- als in M-Netuitvoering geleverd. De voertuigen worden voorzien van batterijpakketten met een capaciteit van 490 kWh (LE-122) en 552 kWh (LE-135).

Nieuwe generatie

De nieuwe Citea’s die in ZaWa gaan rijden, zijn de nieuwste generatie VDL-bussen die op een volledig elektrische aandrijflijn zijn gebouwd. Dit bustype werd in oktober 2021 gepresenteerd en daarbij werd onder meer aandacht besteed aan batterijen in de vloer, zijwanden van composiet uit één stuk, slim energiemanagement, een slim klimaatsysteem en een ergonomische chauffeursomgeving.

Trots

EBS-directeur Wilko Mol, die eerder al liet doorschemeren met zo’n tweehonderd e-bussen van VDL te gaan rijden in de samengestelde concessie, laat weten trots te zijn op de samenwerking. Het totale elektrische wagenpark van EBS komt hiermee uit op meer dan vijfhonderd stuks.

Ook bij Rolf-Jan Zweep, CEO van VDL Bus & Coach, overheerst trots, omdat de bussenbouwer de volledige vloot in ZaWa gaat rijden: de deze order van 193 stuks is de grootste voor VDL tot nu toe. Zweep benadrukt dat EBS momenteel al tien elektrische gelede VDL-bussen in Waterland en 23 LE-bussen van VDL in Haaglanden rijdt.

Het is VDL nog echter niet gelukt om ook maar 1 bestelde exemplaar daadwerkelijk te leveren terwijl ze al een begin 2022 gepland waren voor uitrol. De bussen rijden dus nog helemaal niet in Eindhoven of Amsterdam en VDL geeft zelf aan nog geen datum te kunnen noemen wanneer dit wel het geval is.

Er staat mis informatie in dit artikel,
In Eindhoven zijn ze al meer dan een jaar aan het wachten op de eerste bus die nog steeds niet geleverd is. Die zouden per 3 januari 2022 gaan rijden. Nu vallen er regelmatig ritten uit omdat er te weinig bussen over zijn.
Aangezien er nog andere en grotere orders door andere vervoerders zijn verwacht ik niet dat EBS met ingang van dienstregeling 2023 volledig elektrisch kan gaan rijden

@Jelmer Komt die uitval in Eindhoven niet vooral door een tekort aan chauffeurs?

De busuital in Eindhoven heeft helemaal niets te msjen met een te kort aqn vrijwillgers, maar wel met een gigantisch te kort aan personeel.

Dank voor jullie reacties, wij waren niet op de hoogte dat die leveringen in Eindhoven en Amsterdam waren vertraagd en hebben de zin verwijderd.

In mijn beleving had VDL de productie in Heerenveen niet moeten stoppen in verband met het groeien van de orders voor wat betreft nieuwe bussen, bedrijfsfoutje misschien of zie ik het verkeerd? Het was een jarenoude fabriek die we nog kennen van Berkhof en Hainje.
Ben er ooit zelf een week aan het werk geweest voor Arriva met modificaties aan de ambassadors en vindt het nog jammer dat deze fabriek op het gebied van bussen het loodje heeft gelegd.

lees ambasadors, ! zonder een geveerde stoel een drama als het op veren aan kwam,
over het motorgegil maar te zwijgen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

-
descriptionArtikel

Van Hool schrapt 1100 banen

12 mrt om 09:21 uur

Van Hool stopt met de productie van bussen in Vlaanderen. Het bedrijf heeft het zelf over een 'strategische…

Lees verder »
descriptionArtikel

Flixbus noteert recordwinst over 2023

29 feb om 15:29 uur

Flix - het moederbedrijf van FlixBus - vervoerde in 2023 maar liefst 81 miljoen reizigers per bus of trein. Dat…

Lees verder »
descriptionArtikel

Ook in 2024 gratis ov-kaartjes voor Amsterdamse minima

20 feb om 14:22 uur

De Vervoerregio Amsterdam wil het initiatief met gratis anderhalfuurs-kaartjes voor minimagezinnen in de regio…

Lees verder »
descriptionArtikel

Een kijkje in de keuken bij … VDL Bus & Coach

15 feb om 16:36 uur

Als salesmanager openbaar vervoer bij VDL Bus & Coach is Sjef Maas verantwoordelijk voor de verkoop van…

Lees verder »
person_outlineBlog

Busplatform

6 dec 2023

Ik ben dol op busprojecten. De verduurzaming, de infrastructuur in de openbare ruimte of het modelleren van…

Lees verder »

BRT: Kansrijk, maar gemakkelijk noch goedkoop

1 dec 2023

Dit artikel is een voorpublicatie van het boek ‘Betere bus’, over BRT en andere vormen van hoogwaardig…

Lees verder »

Vlak de internationale bus niet uit

14 nov 2023

Vaak noemen we de internationale trein als alternatief voor het vliegtuig op korte afstanden. Maar de…

Lees verder »

Nederland Bussenland

31 okt 2023

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd, voor het verplaatsen van de strijdkrachten, de auto verder ontwikkeld tot…

Lees verder »