Uitwerking ov-net 2040 stap dichterbij

maandag 1 februari 2021
timer 3 min

De uitwerking van het Toekomstbeeld OV 2040 is een stap dichterbij, nu de Ontwikkelagenda is gepresenteerd door staatssecretaris Stientje van Veldhoven. “Nu nog de financiële middelen”, stelt geestelijk vader Pepijn van Wijmen op LinkedIn.

Begin 2019 presenteerde het ministerie van IenW de contouren van het ov-toekomstplan, waarin het een gemeenschappelijke visie op het ideale ov-net van de toekomst vaststelde. Van Veldhoven stuurde de Ontwikkelagenda vrijdagavond 29 januari aan de Tweede Kamer.

“Het eindbeeld [van het Toekomstbeeld] is een hoofdstructuur, die duurzaam en robuust de mobiliteitsstructuren kan dragen”, vertelde Bas Govers van Goudappel Coffeng eerder, die net als Van Wijmen bij de totstandkoming van het Toekomstbeeld betrokken was. In 2015 ontwikkelde de Moreelse Tafel de eerste toekomstbeelden.

Govers stelde dat er gewerkt moet worden op vier ruimtelijk-economische schaalniveaus: Noordwest-Europa (tot 500 kilometer), Amsterdam – Brussel – Keulen (100-300 kilometer), de Brede Randstad en de stedelijke regio’s.

Lees ook: Met programmatisch denken verandert einddoel niet

Kernpunten

En dat blijkt uit de kernpunten van de Ontwikkelagenda. Dat zijn namelijk een metro-achtige verbinding op een landelijke stedenring, goede verbindingen naar het Noorden, Oosten en Zuiden van het land en een snelle treinverbinding met Duitsland. “Hiermee laten we zien welke keuzes een nieuw kabinet kan maken, maar werken we ook verder aan noodzakelijke investeringen in het ov voor een robuuste basis,” aldus staatssecretaris van Veldhoven.

Investeringen in vervoercapaciteit en het beheer, onderhoud en vervanging van het materieel zijn in ieder geval noodzakelijk voor toekomstbestendig openbaar vervoer. Daarmee moet op méér plekken binnen 10 tot 15 minuten een trein, tram, metro of bus rijden, met snellere spoorverbindingen tussen Zeeland, Twente, Limburg, Groningen en Friesland in de Randstad en een betere treinaansluiting op België of Duitsland.

Menukaarten

Door middel van menukaarten moet inzichtelijk worden welke keuzes gemaakt moeten worden om dat te realiseren. Op die menukaarten is te zien wat de verschillende opties kosten, hoeveel nieuwe reizigers ervan kunnen profiteren en welke haken en ogen eraan zitten.

Het doortrekken van de Noord/Zuidlijn zien alle partijen ook als één van de noodzakelijke investeringen die bijdraagt aan de verstedelijking en economie en die essentieel is voor veel andere investeringen in het spoor. Maar ook het aanpakken van de stations zoals Maastricht, Nijmegen, Zwolle en Eindhoven zijn nodig om ervoor te zorgen dat dit belangrijke knooppunten gaan worden, in plaats van knelpunten.

Twee miljard per jaar

Pepijn van Wijmen van APPM Management & Consultants, vertelde eind 2020 dat er volgens hem een investeringspakket van structureel 2 miljard per jaar extra nodig is, om de doelen vanuit het Toekomstbeeld te realiseren.

Lees ook: Oproep volgend kabinet: investeer meer in ov

Maar zo ver is het nog niet met de planvorming. Het komende jaar wordt de samenwerking en verdere planvorming voortgezet. “Nu nog de financiële middelen om de goede ideeën werkelijkheid te laten worden”, stelt hij via LinkedIn.

Emile Jutten, destijds Nederlandse Spoorwegen en nu gemeente Den Haag , reageert: “Na 7 jaar van denken, nu 7 jaar van doen. Laten we het hopen. Nee, ervoor gaan.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Schiphol in gesprek met NS en ProRail

21 mrt om 14:56 uur

Schiphol wil met NS en ProRail in gesprek over de verstoring rondom de luchthaven. De luchthaven wil de recente…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe treinen voor MerwedeLingelijn vanaf 2027

18 mrt om 13:34 uur

QBuzz en de provincie Zuid-Holland investeren vanwege de invoering van ERTMS in nieuwe treinen voor de …

Lees verder »
descriptionArtikel

Tweede Kamer wil dat provincies en gemeenten zelf ov-bedrijven oprichten

14 mrt om 12:18 uur

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat provincies en gemeenten zelf ov-bedrijven kunnen oprichten, zodat…

Lees verder »
descriptionArtikel

In 2023 ruim 15 procent meer ingecheckt in het openbaar vervoer

26 feb om 10:22 uur

In 2023 werd er 1,1 miljard keer ingecheckt in het openbaar vervoer: 15,5 procent vaker dan in 2022. Het aantal…

Lees verder »
descriptionArtikel

Ook in 2024 gratis ov-kaartjes voor Amsterdamse minima

20 feb om 14:22 uur

De Vervoerregio Amsterdam wil het initiatief met gratis anderhalfuurs-kaartjes voor minimagezinnen in de regio…

Lees verder »
descriptionArtikel

Een kijkje in de keuken bij … VDL Bus & Coach

15 feb om 16:36 uur

Als salesmanager openbaar vervoer bij VDL Bus & Coach is Sjef Maas verantwoordelijk voor de verkoop van…

Lees verder »
descriptionArtikel

NS: Pittig jaar voor de boeg

26 jan om 08:48 uur

NS waarschuwt treinreizigers voor een 'pittig jaar', vanwege geplande werkzaamheden, vertragingen en…

Lees verder »
person_outlineBlog

Busplatform

6 dec 2023

Ik ben dol op busprojecten. De verduurzaming, de infrastructuur in de openbare ruimte of het modelleren van…

Lees verder »