ZF heeft omslag naar e-mobility ingezet

maandag 9 november 2020
timer 3 min

De elektrische centraalmotor CeTrax van ZF kan in plaats van een verbrandingsmotor en een transmissie aan een traditionele achteras worden gekoppeld. “Voertuigbouwers kunnen de CeTrax makkelijk implementeren, zonder hun assen te hoeven aanpassen”, vertelt Paul Bliek, marketingmanager van ZF Services Nederland. Solaris start ermee in zijn stadsbussen.

Enkele jaren geleden kwam het Duitse bedrijf, van oorsprong producent van versnellingsbakken, al met de elektrische portaalas AxTrax AVE op de markt. Daarbij wordt in beide naven van de as een elektromotor van 125 kW geïmplementeerd. “Door het hoge vermogen en hoge koppel is het mogelijk om met één as een gelede bus voort te bewegen”, aldus Bliek.

Meer keuze

Stadsbussen moeten comfortabel en snel kunnen optrekken en met het inzetten van een elektrische motor zou dat aanpassingen vergen aan de traditionele achteras. Daar zit niet iedere voertuigbouwer op te wachten, weet Bliek, en voor hen biedt de elektrische centraalmotor CeTrax uitkomst. “Daarbij loopt de aandrijving via een centrale motor met een vermogen van 300 kW. En door een geïntegreerde eindreductie hoeven bussenbouwers dus niets aan te passen aan hun achterasaandrijving”, stelt hij.

De CeTrax wordt dit najaar in productie genomen. Solaris gaat er als eerste mee rijden in haar stadsbussen. De Poolse bussenbouwer maakt al jaren gebruik van ZF componenten in verschillende voertuigen, maar gaat in de nieuwe generatie Urbino 15 LE Electric-bussen de centraalmotor gebruiken. Deze 15-meterbussen voor het stadsvervoer hebben drie assen en kunnen in totaal 55 passagiers herbergen.

Nog niet in Nederland

Solaris brengt deze lagevloerbussen met de ZF CeTrax vanaf volgend jaar op de markt, maar in Nederland gaan deze nog niet rijden. Wanneer de CeTrax in Nederland zijn intrede maakt in het ov is nu nog niet bekend.

In de concessie Hoeksche Waard/Goeree Overflakkee (HWGO), waar Connexxion het vervoer verzorgt, stromen vanaf eind 2021 twintig waterstofbussen van Solaris in, uitgevoerd met de elektrische portaalas AxTrax AVE.  “Uiteindelijk kiest de voertuigbouwer samen met de vervoerder in een concessie of ze de CeTrax of AxTrax gaan specificeren”, zegt Bliek. “Vanaf 2021 kan Solaris beide systemen aanvinken.”

Naast Solaris is onder andere ook Mercedes, met het hoofdkantoor in Mannheim, al jaren een bekende klant van ZF, wiens hoofdkantoor in Friedrichshafen staat. In de eCitaro zit de AxTrax AVE al ingebouwd.

Omslag is ingezet

Met centraalmotor CeTrax, asaandrijving AxTrax en contacten met fabrikanten als Mercedes en Solaris, heeft ZF de omslag naar e-mobility definitief ingezet. Bliek verwacht dan ook de Nederlandse markt goed te kunnen bedienen. “In Nederland bestelt niemand nog nieuwe dieselvoertuigen, het is hier elektrisch wat de klok slaat.”

Daarom zijn beide aandrijflijnen niet alleen voor het busvervoer, maar voor meerdere mobiliteitsvormen inzetbaar. Zo wordt de AxTrax, met kleine aanpassingen, ook al ingezet voor vrachtwagens. “En met de CeTrax richten we ons in eerste instantie op bussen in het stadsvervoer, maar dat kan in de toekomst best worden uitgebreid”, besluit de marketingmanager van ZF Services Nederland. “Per klant kunnen wij maatwerk bieden. Het is voor ieder wat wils.”

Dit artikel is eerder verschenen in OV-Magazine 3-2020. Wilt u OV-Magazine voortaan in print of digitaal ontvangen? Neem contact op of neem een abonnement.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Eisen nieuwe busconcessie Oost-Brabant bekend

27 mei om 12:43 uur

Deze week is door Gedeputeerde Staten het ontwerp-Programma van Eisen vastgesteld. Bussen zonder uitstoot,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Daimler op st(r)oom in de energietransitie

23 mei om 10:21 uur

“We weten onze elektrische bussen nu goed aan de man te brengen”, vertelt Daimler…

Lees verder »
descriptionArtikel

Hermes werft nu ook studenten

7 mei om 14:14 uur

Er is een sectorbreed personeelstekort in het openbaar vervoer. Ook bij Hermes in Eindhoven is er niet genoeg…

Lees verder »
descriptionArtikel

Het boek 'Betere bus'

6 mei om 12:26 uur

Nu te bestellen! 

Betere bus …
Lees verder »
descriptionArtikel

FNV zet geplande staking bij Arriva Twente door

2 mei om 16:06 uur

De werknemers van streekvervoerder Arriva hebben er genoeg van. Op maandag 6 mei zullen ze het werk neerleggen…

Lees verder »
descriptionArtikel

Marieke Eyskoot nieuwe stem in bussen van Connexxion, Breng en Hermes

30 apr om 10:06 uur

Marieke Eyskoot, Duurzame lifestyle-expert, is de nieuwe omroepstem in de bussen van Connexxion, Breng en…

Lees verder »
descriptionArtikel

VDL opent nieuwe duurzame fabriek voor bouw e-bussen

19 apr om 09:17 uur

VDL Bus & Coach heeft in Roeselare, in de Belgische provincie West-Vlaanderen, een nieuwe fabriek voor de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Amsterdamse kinderen weer gratis met de bus

12 apr om 11:01 uur

Kinderen van vier tot en met elf jaar kunnen tussen 20 juli 2024 en 5 januari 2025 weer gratis reizen met de…

Lees verder »