ZF heeft omslag naar e-mobility ingezet

maandag 9 november 2020
timer 3 min

De elektrische centraalmotor CeTrax van ZF kan in plaats van een verbrandingsmotor en een transmissie aan een traditionele achteras worden gekoppeld. “Voertuigbouwers kunnen de CeTrax makkelijk implementeren, zonder hun assen te hoeven aanpassen”, vertelt Paul Bliek, marketingmanager van ZF Services Nederland. Solaris start ermee in zijn stadsbussen.

Enkele jaren geleden kwam het Duitse bedrijf, van oorsprong producent van versnellingsbakken, al met de elektrische portaalas AxTrax AVE op de markt. Daarbij wordt in beide naven van de as een elektromotor van 125 kW geïmplementeerd. “Door het hoge vermogen en hoge koppel is het mogelijk om met één as een gelede bus voort te bewegen”, aldus Bliek.

Meer keuze

Stadsbussen moeten comfortabel en snel kunnen optrekken en met het inzetten van een elektrische motor zou dat aanpassingen vergen aan de traditionele achteras. Daar zit niet iedere voertuigbouwer op te wachten, weet Bliek, en voor hen biedt de elektrische centraalmotor CeTrax uitkomst. “Daarbij loopt de aandrijving via een centrale motor met een vermogen van 300 kW. En door een geïntegreerde eindreductie hoeven bussenbouwers dus niets aan te passen aan hun achterasaandrijving”, stelt hij.

De CeTrax wordt dit najaar in productie genomen. Solaris gaat er als eerste mee rijden in haar stadsbussen. De Poolse bussenbouwer maakt al jaren gebruik van ZF componenten in verschillende voertuigen, maar gaat in de nieuwe generatie Urbino 15 LE Electric-bussen de centraalmotor gebruiken. Deze 15-meterbussen voor het stadsvervoer hebben drie assen en kunnen in totaal 55 passagiers herbergen.

Nog niet in Nederland

Solaris brengt deze lagevloerbussen met de ZF CeTrax vanaf volgend jaar op de markt, maar in Nederland gaan deze nog niet rijden. Wanneer de CeTrax in Nederland zijn intrede maakt in het ov is nu nog niet bekend.

In de concessie Hoeksche Waard/Goeree Overflakkee (HWGO), waar Connexxion het vervoer verzorgt, stromen vanaf eind 2021 twintig waterstofbussen van Solaris in, uitgevoerd met de elektrische portaalas AxTrax AVE.  “Uiteindelijk kiest de voertuigbouwer samen met de vervoerder in een concessie of ze de CeTrax of AxTrax gaan specificeren”, zegt Bliek. “Vanaf 2021 kan Solaris beide systemen aanvinken.”

Naast Solaris is onder andere ook Mercedes, met het hoofdkantoor in Mannheim, al jaren een bekende klant van ZF, wiens hoofdkantoor in Friedrichshafen staat. In de eCitaro zit de AxTrax AVE al ingebouwd.

Omslag is ingezet

Met centraalmotor CeTrax, asaandrijving AxTrax en contacten met fabrikanten als Mercedes en Solaris, heeft ZF de omslag naar e-mobility definitief ingezet. Bliek verwacht dan ook de Nederlandse markt goed te kunnen bedienen. “In Nederland bestelt niemand nog nieuwe dieselvoertuigen, het is hier elektrisch wat de klok slaat.”

Daarom zijn beide aandrijflijnen niet alleen voor het busvervoer, maar voor meerdere mobiliteitsvormen inzetbaar. Zo wordt de AxTrax, met kleine aanpassingen, ook al ingezet voor vrachtwagens. “En met de CeTrax richten we ons in eerste instantie op bussen in het stadsvervoer, maar dat kan in de toekomst best worden uitgebreid”, besluit de marketingmanager van ZF Services Nederland. “Per klant kunnen wij maatwerk bieden. Het is voor ieder wat wils.”

Dit artikel is eerder verschenen in OV-Magazine 3-2020. Wilt u OV-Magazine voortaan in print of digitaal ontvangen? Neem contact op of neem een abonnement.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Hoe design bijdroeg aan R-net-succes

11 okt om 10:06 uur
Ruim tien jaar geleden werd de basis gelegd voor de productformule R-net. Tot 2028 sluiten steeds meer metro’s,…
Lees verder »

MRDH beboet RET voor versoberde metrodienst

8 okt om 08:22 uur
Omdat de Rotterdamse vervoerder RET sinds 13 september minder rijdt op metrolijn A, heeft opdrachtgever MRDH een…
Lees verder »

'Tijd voor the next step: waterstof'

1 okt om 14:03 uur
Het Portugese CaetanoBus betreedt de Nederlandse bussenmarkt onder de vlag van Toyota en met Louwman Group als…
Lees verder »

MAN Trucks & Bus nieuw op ZE-markt

1 okt om 13:55 uur
Ja, natuurlijk was Tillo Smets van MAN Trucks & Bus graag eerder met een elektrische bus op de markt gekomen.…
Lees verder »

Gelderland ontvlecht Achterhoeks ov-flexsysteem

1 okt om 11:46 uur
In de Achterhoek is het ov-vangnet momenteel nog geïntegreerd met het doelgroepenvervoer, maar niet lang meer.…
Lees verder »

ING ambitieus: 'Alle bussen ZE in 2025'

30 sep om 15:16 uur
Vervoerders en overheden kunnen de elektrificatie van het busvervoer juist nu versnellen. doordat de bancaire…
Lees verder »

Bedenker OV-fiets: ‘Mobiliteitstransitie nog in kinderschoenen’

24 sep om 10:32 uur
In een tijd dat veel deelmodaliteiten komen en soms weer gaan, bleef de OV-fiets altijd bestaan. Afgelopen april…
Lees verder »

NS-conducteurs IC Brussel staakten dag

21 sep om 12:28 uur
Nederlandse conducteurs op de Intercity Brussel van NS International hebben woensdag 22 september gestaakt. Zij …
Lees verder »