ZF heeft omslag naar e-mobility ingezet

maandag 9 november 2020
timer 3 min

De elektrische centraalmotor CeTrax van ZF kan in plaats van een verbrandingsmotor en een transmissie aan een traditionele achteras worden gekoppeld. “Voertuigbouwers kunnen de CeTrax makkelijk implementeren, zonder hun assen te hoeven aanpassen”, vertelt Paul Bliek, marketingmanager van ZF Services Nederland. Solaris start ermee in zijn stadsbussen.

Enkele jaren geleden kwam het Duitse bedrijf, van oorsprong producent van versnellingsbakken, al met de elektrische portaalas AxTrax AVE op de markt. Daarbij wordt in beide naven van de as een elektromotor van 125 kW geïmplementeerd. “Door het hoge vermogen en hoge koppel is het mogelijk om met één as een gelede bus voort te bewegen”, aldus Bliek.

Meer keuze

Stadsbussen moeten comfortabel en snel kunnen optrekken en met het inzetten van een elektrische motor zou dat aanpassingen vergen aan de traditionele achteras. Daar zit niet iedere voertuigbouwer op te wachten, weet Bliek, en voor hen biedt de elektrische centraalmotor CeTrax uitkomst. “Daarbij loopt de aandrijving via een centrale motor met een vermogen van 300 kW. En door een geïntegreerde eindreductie hoeven bussenbouwers dus niets aan te passen aan hun achterasaandrijving”, stelt hij.

De CeTrax wordt dit najaar in productie genomen. Solaris gaat er als eerste mee rijden in haar stadsbussen. De Poolse bussenbouwer maakt al jaren gebruik van ZF componenten in verschillende voertuigen, maar gaat in de nieuwe generatie Urbino 15 LE Electric-bussen de centraalmotor gebruiken. Deze 15-meterbussen voor het stadsvervoer hebben drie assen en kunnen in totaal 55 passagiers herbergen.

Nog niet in Nederland

Solaris brengt deze lagevloerbussen met de ZF CeTrax vanaf volgend jaar op de markt, maar in Nederland gaan deze nog niet rijden. Wanneer de CeTrax in Nederland zijn intrede maakt in het ov is nu nog niet bekend.

In de concessie Hoeksche Waard/Goeree Overflakkee (HWGO), waar Connexxion het vervoer verzorgt, stromen vanaf eind 2021 twintig waterstofbussen van Solaris in, uitgevoerd met de elektrische portaalas AxTrax AVE.  “Uiteindelijk kiest de voertuigbouwer samen met de vervoerder in een concessie of ze de CeTrax of AxTrax gaan specificeren”, zegt Bliek. “Vanaf 2021 kan Solaris beide systemen aanvinken.”

Naast Solaris is onder andere ook Mercedes, met het hoofdkantoor in Mannheim, al jaren een bekende klant van ZF, wiens hoofdkantoor in Friedrichshafen staat. In de eCitaro zit de AxTrax AVE al ingebouwd.

Omslag is ingezet

Met centraalmotor CeTrax, asaandrijving AxTrax en contacten met fabrikanten als Mercedes en Solaris, heeft ZF de omslag naar e-mobility definitief ingezet. Bliek verwacht dan ook de Nederlandse markt goed te kunnen bedienen. “In Nederland bestelt niemand nog nieuwe dieselvoertuigen, het is hier elektrisch wat de klok slaat.”

Daarom zijn beide aandrijflijnen niet alleen voor het busvervoer, maar voor meerdere mobiliteitsvormen inzetbaar. Zo wordt de AxTrax, met kleine aanpassingen, ook al ingezet voor vrachtwagens. “En met de CeTrax richten we ons in eerste instantie op bussen in het stadsvervoer, maar dat kan in de toekomst best worden uitgebreid”, besluit de marketingmanager van ZF Services Nederland. “Per klant kunnen wij maatwerk bieden. Het is voor ieder wat wils.”

Dit artikel is eerder verschenen in OV-Magazine 3-2020. Wilt u OV-Magazine voortaan in print of digitaal ontvangen? Neem contact op of neem een abonnement.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

'Ov-organisaties steeds meer datagedreven'

10 sep om 11:43 uur
Reizigers en voertuigen voorzien marktpartijen van steeds meer data. Maar wat doen zij met die zeeën aan data?…
Lees verder »

Flexbus vervangt twee stadsbussen Spijkenisse

9 sep om 11:24 uur
In Spijkenisse vervangt de flexibele vervoersvorm Spijkhopper vanaf 26 september de huidige vaste buslijnen 81 en…
Lees verder »

Successen van flexibel ov onder de loep

6 sep om 11:05 uur
Om het ov-systeem op niveau te houden, moeten we creatiever omgaan met beschikbare financiële middelen, stelt…
Lees verder »

Leeuwarden sprint weer door naar Zwolle

26 aug om 14:47 uur
De Friese Sprinter vanuit Leeuwarden gaat vanaf 6 september twee keer per uur rechtstreeks naar Zwolle rijden.…
Lees verder »

Twee nieuwe spitslijnen voor het Gooi

23 aug om 15:20 uur
Transdev Nederland rijdt per 23 augustus met twee nieuwe spitslijnen in de concessie Gooi- en Vechtstreek. Buslijn…
Lees verder »

VRA: transitie door in Zaanstreek-Waterland

30 jul om 09:32 uur
De Vervoerregio Amsterdam heeft tijdens de coronacrisis niet stil gezeten, blikt voorzitter Egbert de Vries…
Lees verder »

ZF versnelt elektrificatie met CeTrax

26 jul om 12:17 uurtimer4 min
In de elektrificatie van het busvervoer kiezen steeds meer busfabrikanten voor een elektrische aandrijflijn. ZF…
Lees verder »

Kabinet trekt 40 miljoen uit voor ZE-bussen

15 jul om 10:15 uurtimer2 min
Het kabinet trekt 40 miljoen euro uit voor schone en stille bussen, maakte staatssecretaris Van Veldhoven bekend…
Lees verder »