Zwolle Stadshagen twee weken in gebruik

dinsdag 21 mei 2019
timer 2 min

Keolis houdt vanaf 2 juni een proef van twee weken op de spoorlijn Zwolle–Kampen, waarbij de Blauwnettrein gaat stoppen op station Zwolle Stadshagen.

De provincie Overijssel, ProRail en Keolis hebben afgesproken dat het station vanaf de nieuwe dienstregeling definitief in gebruik wordt genomen. Maar voor dat zover is, onderzoekt de vervoerder eerst of het station onder de huidige omstandigheden kan worden opgenomen, zonder afbreuk te doen aan de robuustheid van de lijn. De proefperiode eindigt op zaterdag 15 juni.

Twee minuten inhalen
Omdat een treinrit door de extra stop twee minuten langer gaat duren, rijdt Keolis een tijdelijke aangepaste dienstregeling. Door de nieuwe treintijden worden de overstaptijden op andere trein- en busdiensten zoveel mogelijk behouden.

Zwolle-Kampen: Tijdens de proef vertrekt de trein uit Zwolle twee minuten eerder dan in de huidige dienstregeling, namelijk om :47 en :17. Op station Zwolle Stadshagen stopt de trein om :50 en :20 en de trein arriveert in Kampen om :58 en :28. In Kampen wijzigt de aankomst- en vertrektijd dus met één minuut.

Kampen-Zwolle: Tijdens de proef vertrekt de trein uit Kampen één minuut eerder dan in de huidige dienstregeling: om :01 en :31. Op station Zwolle Stadshagen stopt de trein om :08 en :38 en arriveert in Zwolle om :13 en :43. In Zwolle wijzigt de aankomsttijd met één minuut en de vertrektijd met twee minuten.

Daarnaast zal tijdens de ochtendspits de extra buslijn 10 vanaf Zwolle Stadshagen direct naar Deltion Campus gaan rijden, bedoeld voor forenzen en studenten. Deze vertrekken om 8:10, 8:40, 9:10 en 9:40 en sluiten gegarandeerd aan op de treinen die vanuit Kampen vertrekken.

Slechte bodem
De opening van station Zwolle Stadshagen stond eigenlijk al op 10 december 2017 gepland. Toen bleek de bodem echter te slecht om de snelheid op te hogen naar 140 km/uur. Extra infrastructurele maatregelen zouden 35 tot 100 miljoen euro kosten en de werkzaamheden zouden vier tot zes jaar duren. ProRail en de provincie Overijssel botsten toen over de vraag of het station open kon of niet.

ProRail en de provincie hebben in december 2018 besloten de snelheid op 100 km/uur te houden, laat ProRail-woordvoerder Aldert Baas weten. “Wij werken nu aan langere perrons op station Stadshagen, zodat de treinen er makkelijker kunnen stoppen. Ook wordt de energievoorziening versterkt, zodat de treinen sneller kunnen optrekken en we de robuustheid zoveel mogelijk kunnen behouden.” Daarnaast past ProRail alle seinen, borden en beveiliging op het traject aan naar de nieuwe snelheid van 100 km/uur. Deze voorzieningen waren al voorbereid op 140 km/uur.

Alle beetjes gaan hopelijk nu helpen , om dit nu nog werkloze NS Station te bedienen. Hopelijk gaat dit zonder al te veel problemen, waarbij er veel reizigers een snellere verbinding krijgen dan nu nog het geval is. Er is zeker een behoefte om hier een trein te laten stoppen, gezien de grootte van deze nieuwe stadwijk in de IJsselstad. Mooi nieuws!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

RET zet voorlopig minder metro's in

13 sep om 14:37 uur
De RET rijdt sinds 13 september met een versoberde metrodienstregeling, omdat de Rotterdamse vervoerder kampt met…
Lees verder »

Bruno Bruins van HTM naar Keolis

31 aug om 12:55 uur
Bruno Bruins treedt per 1 september toe tot de Raad van Advies van Keolis. De oud-minister had op 31 augustus zijn…
Lees verder »

Leeuwarden sprint weer door naar Zwolle

26 aug om 14:47 uur
De Friese Sprinter vanuit Leeuwarden gaat vanaf 6 september twee keer per uur rechtstreeks naar Zwolle rijden.…
Lees verder »

IJssel-Vecht kost Keolis 2,9 miljoen

24 aug om 13:50 uur
Busvervoerder Keolis moet de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland een schadevergoeding van 2,9 miljoen…
Lees verder »

Twee nieuwe spitslijnen voor het Gooi

23 aug om 15:20 uur
Transdev Nederland rijdt per 23 augustus met twee nieuwe spitslijnen in de concessie Gooi- en Vechtstreek. Buslijn…
Lees verder »

‘De nieuwe infrastandaard is digitaal’

23 aug om 10:33 uur
Veel oude infrastructuur piept, kraakt en is nodig aan vervanging toe. De nieuwe standaard is ‘slim’ voor zowel…
Lees verder »

2020: meer dan een halvering van het aantal in- en uitstappers op stations

11 aug om 15:22 uurtimer3 min
Traditioneel maakt NS in de zomerperiode het aantal in- en uitstappers per station bekend voor een gemiddelde…
Lees verder »

Transdev financiert ZE-bussen via ING Lease

23 jul om 10:49 uurtimer3 min
Dankzij een innovatief financieringsmodel, kan Transdev de gehele busvloot van 59 stuks in de concessie Gooi- en…
Lees verder »