CaetanoBus vertrouwt op waterstof

donderdag 2 maart 2023

Zo'n anderhalf jaar geleden betrad het Portugese busbedrijf CaetanoBus, onder het merk Toyota Caetano, de Nederlandse markt met een batterij-elektrische en een waterstofbus. Ondanks dat energieprijzen momenteel door het dak gaan, gelooft manager Frank Versteege nog altijd heilig in de doorbraak van de waterstofbus.

“De komende tijd komen er veel nieuwe concessies aan. In uitvragen kijken vervoerders naar de lange termijn. Het lastige is alleen dat de energiemarkt erg diffuus is, vanwege de oorlog in Oekraïne. Niemand weet wanneer de oorlog en energiecrisis voorbij zijn, maar iedereen weet dat de prijzen op den duur dalen. Tot die tijd lopen we alleen het gevaar dat concessieverleners en vervoerders besluiten nog een aantal jaar op diesel door te rijden.”

“Verschillende opdrachtgevers zoeken al naar noodgrepen en het gevaar is dat de ZE-transitie daardoor stilvalt. Terwijl waterstof een oplossingsrichting biedt, omdat het het energienetwerk niet extra belast. Totdat de waterstof prijzen dalen, moet iemand alleen het financiële risico dragen. Volgens mij ligt daar een rol voor de Rijksoverheid en concessieverleners.”

Opschaling groene waterstof

“De kostprijs van groene waterstof ligt nog relatief hoog, maar bij opschaling van de productie daalt die kostprijs vanzelf. Momenteel worden in Terneuzen en op de Rotterdamse Maasvlakte elektrolysers gebouwd, die bij voorkeur met wind- en zonne-energie water splitsen in zuurstof en waterstof. Die moeten in 2025 a 2026 operationeel zijn. Met onze partner Lhyfe bouwen we ook een 200 mW-elektrolyser in Delfzijl. Met kleine aanpassingen aan het aardgasleidingnetwerk, kan waterstof op die manier goedkoop getransporteerd worden. De infrastructuur ligt er immers al.”

Frank Versteege, manager Toyota Caetano: ‘Door mondiale ontwikkelingen lopen we het gevaar dat de ZE-transitie stilvalt. Waterstofbussen bieden een oplossingsrichting’

“De handel in HBE-certificaten (hernieuwbare brandstofeenheden) kan de waterstofproductie verder stimuleren. Partijen die HBE’s creëren, kunnen deze verkopen aan bedrijven die hun CO2-uitstoot moeten compenseren. Dat kan waterstofprijzen zomaar 2 tot 3 euro per kilo goedkoper maken.”

Meer waterstofoplossingen

“Samen met de Mitsui Group (waar CaetanoBus onderdeel van uitmaakt) werkt Caetano ook aan turnkey-oplossingen. Binnen de hele groep produceren we zowel bussen, energiesystemen als waterstoftankstations. Klanten krijgen daardoor te maken met één klantenservice, één beheerder en één contract waarmee we tot betere oplossingen tegen een betere prijs komen.”

“We bieden binnen ons productportfolio niet alleen een 12meter-stadsbus op waterstof aan, maar Toyota Caetano ontwikkelt ook een nieuwe generatie brandstofcel die veel langer meekan, efficiënter, goedkoper en lichter is. Volgend jaar komt daar een Low Entry-streekbus bij en in 2024 nog een class2 Intercitybus met een targetrange van 600 kilometer. In 2024 volgt een 18meter-geledebus en in 2025 een touringcar op waterstof met een targetrange van 800km.”

Mogelijkheden

“Met waterstof zie ik vooral mogelijkheden in het streekvervoer en het landelijk gebied, waar het om langere afstanden gaat Of in die gebieden waar onvoldoende netcapaciteit voorhanden is. In overige gebieden dicht ik onze batterijbussen meer kansen toe. We ontwikkelen daarin ook turnkeyoplossingen en brengen in 2024 een nieuwe generatie met nieuwe LFP-batterijtechnologie op de markt. Zo vullen beide zero emissie-aandrijflijnen elkaar aan.

“Toyota Caetano kan verder vertrouwen op Toyota-productiesystematiek en -kwaliteitsnormen en de Toyota-naam, gecombineerd met de service-/ en klantgerichtheid van de Louwman Groep. Zo bouwen we een betrouwbaar merk, met hoge kwaliteit tegen zo laag mogelijke kosten.”

Zero Emissie Conferentie

Tijdens de Zero Emissie Conferentie, op 13 april in Arnhem, kijken we terug op het succes van de elektrificatie van de busvloten in Nederland, en bespreken ook de potentie van waterstof. Verder blikken we vooruit: wat is de volgende stap?

Bij kennis- en innovatiecentrum ElaadNL in Arnhem bespreekt Marc Maartens donderdagochtend 13 april in vijf panelgesprekken de meest actuele thema’s van het moment.

Bekijk hier het programma of meld u aan.

zoals ik al vaker beaamden,dat waterstof-aandrijvingen de E-Bussen het na kijken zullen geven!.Via youtube.nl(tik in) Toyota Sora Bus Production in Japan (Hydrogen Fuel Cell Bus).En via:waterstofmagazine.nl en via opwegmetwaterstof.nl.De exakte waarheden/bevindingen inzake het wereld's gebruik van Waterstof.Eindelijk CEO'die het begrijpen,dat de inkoop van waterstof-bussen een enorm voordeel heeft oa in betrouwbaarheid.en binnen globaal 15/20 minuten waterstof tanken,en runnen rijden onder alle weersgesteldheden.En ook voor de bus-passagiers,in de wintertijd aangename temperatuur en ook in de zomer heel goed vertoeven in de passagiers-zitplaatsen.Maar vooral het op tijd kunnen rijden,om de passagiers onder alle weersomstandigheden,dat ze op tijd kunnen vertrekken en aankomen,op die plaatsen waar voor ze betaald hebben.Het zal weer leuk worden in Nederland,het gebruik van waterstof en dat is héél divers.En dat geldt ook voor de komende waterstof-auto's,die al in de verkoop zijn.En in 2025 gaan de productie van de waterstof-productie in aanvang toenemen.

En daarnaast de verschrikkelijke omstandigheden van de Delvers voor het lithium.maar ook in de zilvermijnen.Voor 7.50 euro per dag,in de volle zon en heel hoog gelegen lithium-zeén te werken in die zeer corrupte landen,die niets hebben met mensen-rechten,maar wel hun zakken vullen,moet afspraken van die CEO's die lithium-gebruiken voor hun jaarlijkese bonussen-uitkeringen!.Via youtube.nl (tik in)Bolivien im Lithium Rauch(tik in) ZDF HD planet e Der wahre Preis der Elektroautos(tik in) Lithium:een vloek of een zegen voor Bolivia(tik in) Lithium: Neuer Goldrausch in den Anden.Denk u eraan,als u in een E-auto/E-bus plaatsneemt.En waterstof kunnen we zelf fabriceren.,en niet meer afhankelijk zijn van die zéér corrupte landen.waar de regeringen hun eigen zakken blijven vullen,en maling hebben aan de eigen inwoners.En zuiver water gebruiken wat al eeuwen oud is,voor de lithium-zuiver te maken.Kabelkijkers wordt eens wakker,tov de Schotel-bezitters in de ontvangst van de exakte waarheden/bevindingen.en vooral de Duitse MODERATORS,die vaak een betere informatie geven,tov de kabelkijkers.

Het is in Nederland net of je óf voor batterij kiest óf voor Waterstof. Dat wordt geen keuze, het wordt beiden. Ik geloof er namelijk niet in dat we het alleen met elektronen gaan redden daar hebben we moleculen ook bij nodig. Dat geeft een betere balans voor het transport van energie waardoor er een versnelling komt in de realisatie van wat we willen bereiken.

Hulde voor deze toekomstvisie van het rijden met waterstof-aandrijvingen,die het E-rijden het nakijken zullen geven.Maar meer belangrijk voor het stabiel houden van onze verouderde netstroom-net.Via youtube.nl (tik in) Neues Wasserstoff E-Bike(tik in) phoenix plus:Wasserstoff-Stategien(tik in) Waterstof Rijnstate Elst.En via:waterstofmagazine.nl(bronvermelding): Nederland:eerste zes Hyundai vrachtauto's op waterstof in Groningen:Zuid-Korea:Hyundai start snelle ontwikkelin van Waterstof-van brandingsmotor:Japen:Toyota start test vloeibare waterstof.Daarnaast geen opslag van verouderde Lithium-batterijen,en ook het in spontaan in brand-vliegen van de Lithium-batterijen,door het knappen van de SEPARATOR in de lithium-batterij,en er is géén ontkomen aan,voor de gebruikers van de E-Bussen,binnen enkele seconden,ontstaan zeer giftige stoffen.een temperatuur van meer van 1000 graden,en moeilijk te blussen door de Brandweer,gewoon uit laten branden.Er zijn genoeg filmpjes te zien via youtube.nl Vier E Busse explodieren an stromsüle.En bij waterstof: de waterstof-tanks hebben een wanddikte van 4 cm Kavler,en worden ook gebruikt in de Formule 1.En waterstof is het lichste element wat in de natuur voorkomt,en bij een gaatje in de tank,vliegt de waterstof gelijk omhoog,en binnen luttele seconden is de tank leeg!.Meer veiligheden voor de passagiers in het rijden,met waterstof-aandrijving.En waar blijven de NPO/NOS/Commerciele/Regionale omroepen,met de exakte waarheden weer tegeven,in meer gebruik van waterstof!.Bij de verkiezingen voor morgen,voor het provinciaal-bestuur, zou dat een pracht thema zijn!.Maar weer een gemiste kans,in de exakte kennis overdracht.

Ook de Nederlandse Politiek krijgt ook meer vertrouwen in de productie van waterstof.Vandaag in een groot landelijk Dagblad:Eerste fabriek voor waterstof uit windenergie op zee,Waterstof knalt als energiebron in Nederland,waterstof staat nog in de kinderschoenen,een enkele truck rijdt op waterstof.Via youtube.nl (tik in) hydrogen trucks:geeft weer hoeveel trucks van de meest bekende merken,overgaan naar waterstof-aandrijving.Ziet via: waterstofmagazine.nl(bronvermelding) de ontwikkelingen in de wereld in meer gebruik van waterstof.En als ik weer lees de ingezonden reaktie's via dat landelijke Dagblad.dan mag er héél veel exakte kennis worden weergegeven,maar ook aan de Redactie's van de div. Dagbladen,maar ook naar de lezers.Zoals ik al vaker beaamden,het verschil in de exakte kennisoverdracht tussen de kabelkijkers tov. schotelbezitters.Ook via Omroep Gelderland: Als eerste in de wereld in samenwerking via de HAN Campus en meerdere partijen: Om de St EsebiusKerk in Arnhem te voorzien van verwarming door waterstof,een zéér groot project,en als voorbeeld te zijn,voor meer Kerken.En dat is waarom ovmagazine héél belangrijk is,om de exakte waarheden weertegeven via:Recente Reaktie's.Maar het blijft steeds een tekortkoming in de exakte waarheden/bevindingen door de Media.Tekort in interesse/of opleidings niveau!,inzake technologische innovatie technieken.Ook onze staatsomroep NPO: zal het altijd overgaan:windmolens/zonnepanelen als energie-bronnen,maar nooit ook in het Europese Parlement: dat waterstof de Heilige Graal is,voor vermindering van de stikstof/CO2 uitstoot.Mij vraag is,wat voor belangen-verstrengelingen kunnen daar de oorzaak van zijn.Geef uw mening:lezers van ovmagazine.nl.Maar vaak zit er een uitdagend karakter in verweven,in mijn ingezonden reaktie's,inzake eigen kennis-overdracht,inzake waterstof-gebruik,en over de nieuwste kernfusiereaktors,die in ontwikkeling zijn,geen kernafval,(tik in) ITER(Frankrijk en Wendelstein 7-X stellerator in Duitsland(MAX PLACK)worden de Neodym-Magneten tot -270 graden afgekoelt,inzake er dan géén weerstand meer aanwezig is.

Frankrijk:Caetano verkoopt 60 waterstofbussen aan vervoersbedrijf CTS in Straatsburg(bronvermelding) waterstofmagazine.nl En als de samenwerking via een van Werelds grootste auto-bouwer Toyota,kan héél groots uitpakken in de verkoop van waterstof-bus-aandrijfvingen.Maar ook evt in Postzegelland Nederland!.Het kosten plaatje om te kiezen voor E-Bussen of voor Waterstof-Bussen aandrijvingen zal heel belang kunnen zijn wat de bus-passagiers uit eindelijk moeten betalen?.Het zal voor de bus-passagiers weinig uitmaken,of ze worden vervoert door een E-Bus of door een Waterstof-Bus-aandrijving.Maar ook de waterstof-treinen zullen zich verder ontwikkelen voor het openbaar-vervoer in Nederland en in de EU-gebonden landen,maar ook in de USA zijn de eerste waterstof-bussen maar ook de eerste waterstof-treinen in de belangstelling,vooral de langere rijafstanden kunnen dat gaan bepalen,zowel in de waterstof-vrachtwagens/Bussen/Treinen.

Eindelijk CEO's in het openbaar vervoer in Duitsland die waterstof-bussen omarmen.Via waterstofmagazine.nl(bronvermelding) Duitsland: grootste order voor Solaris ooit, Rostock schakelt over op waterstof door de aankoop van 52 waterstof-bussen.En u leest het waarom.Duitsland:H2 Moves Berlin groeit dit jaar voorjaar aar 200 Taxi's op waterstof.Nu ook die Taxi's die op en af rijden van Schiphol,en ook door waterstof-aandrijving,binnen 3 minuten waterstof-getankt,en globaal 600 km ver kunnen rijden,in alle weersomstandigheden.En geen ergenissen meer van de Taxi-bezitters,die nog even aan de stroomlaadpalen moeten tappen.

Er komt een geweldige energie-probleem ontstaat in Duitsland.Omdat ze alle kernfusie-centrale's hebben uitgeschakeld.Een eerste jaars Student kan uitrekenen,dat elke dag 8 windmolens en 20.000 energie-zonnepanelen geplaats moeten worden,en dat 7 dagen per week en vele jaren tot 2048 om het energie-tekort op te vullen.En daarom wordt er op de Energie-beurs Energie ingekocht,door alle gebonden lidstaten.En alle zijn alle Energie-centrale's zijn als een ketting met elkaar verbonden,en leveren de zuivere sinus van 50 hz wisselstroom.Via youtube.nl (tik in) Mit der Energiewende in den BLACKOUT?geeft weer dat héél Europa een Blackout kan ontstaan.Vooral doorgaan met het aanschaffen van de E-Bussen en de E-auto's 650 euro is er uit getrokken om de autorijders te laten rijden in een E-auto,door het regerings-kabinet.(tik in) Plötzlich Dunkel,en u weet nu waarom een Blackout kan ontstaan!.Kopen-kopen-kopen van de E-auto's en evt tweede hands E-auto's waar naar 8 jaar er weinig energie overblijft in de capaciteit van de Lithium-batterijen,en nieuwe kosten tussen de 5000/30.000 euro,dan is naar de dagwaarde:de E-auto total-loss.Maar in Nederland weten het beter dan in de rest van de Wereld.En zoals ik al vaker heb vermeld;de ontwikkeling van de Boston Dynamics Robot,die vele taken kunnen overnemen,ook in het ov-vervoer.Vandaag via RTLnieuws: de uitvoerige tekst van deze ontwikkeling via de Boston Dynamics Robot,en omschrijving in het heden en de toekomst,van de zéér hoogstaande ontwikkeling in IQ van de nieuwe generatie robots.En dat is weer het verschil tussen Kabelland Nederland en de Schotelbezitters.(tik in) Hannover Messe: 2018/2019-2020/2021/2022/2023,en neem kennis van de nieuwste technologische innovatie ontwikkelingen.Resumerend:wel via de FTA Duitse TV omroepen kennis van genomen.Als voorbeeld: NDR.de Themen A-Z de vel inhoudelijke informatie,en u kunt het laten vertalen in de Nederlandse Taal.Wordt een wakker Kabelkijkers Nederland,in de beleving van de exakte waarheden/bevindingen.Het is feitelijk om te huilen.de achterstand tov de Schotel-bezitters van de nieuwe technologische ontwikkelingen,die vooral uit de Aziatische landen worden bekend gemaakt.In wat voor land ben ik met mijn leeftijd van 78 jaar terecht gekomen!.Volgens Bioloog: Midas Dekker:zijn er teveel mensen op de wereld,maar ook in Nederland,die allemaal moeten plassen/poepen/eten.En héél ellende veroorzaken,in onze samengebonden levensverbanden.Het zal mijn tijd wel duren,voordat ik de ogen zal sluiten,voor eeuwig.Adieu.

Ik kan op de verkeerde school hebben gezeten,maar zelf in de loop van de jaren héél veel geld geinvesteerd in het het energie-zuinig maken van eigen woning.En vertaalt naar heel weinig energie-kosten,zonder zonnecellen/warmtepomp etc.Maar als ik dat afzet tov de super-rijken in de wereld,die maling hebben aan het wereld-klimaat-milieu-aspecten,in het bezet van de Super miljoenende kosten Yachten/eigen vliegtuigen/en rijdende in de zeer dure bekende sportwages.Ziet bij de Formule 1,waar die yachten zijn aangemeert,en ook in liggend aangemeert aan de bekende super-dure havens,oa aan de Cote Azur.En dan moeten wij inwoners van Nederland,allemaal elektrisch-auto rijden,voor de reductie van de CO2 uitstoot.Ziet via youtube.nl (tik in) Giant Luxury Shuttle Service for Superyachts|Mega Dokumentary:het mag wat kosten,het overvaren naar Genua Italie(tik in) Inside the $ 8.000,000,000 Megayachts(tik in) Inside Jeff Bozos"$ 400 Miljoenen Mega yacht.En die maken zich druk over Nederland het stikstof en de klimaat/milieu-aspecten,en dat we zuiniger moeten omgaan wat onze Planeet te bieden heeft.En vooral die inzamel-aktie's van onze Staatsomroep/Commerciele TV zenders,voor oa Haiti/arme hongerige kinderen in Afrika/aardbevingen/overstromingen etc.En wie veroorzaken dat,vul maar in.Ik geleerd van mijn ouders: om nooit geld weg te geven,omdat je geld weggeeft,nooit meer terug zal krijgen,en vooral geen geven aan die zeer corrupte landen,waar vooral de heersende Familie's het geld in eigen zakken vullen.Ik zou wel geld willen geven aan de Limburgers met hun bekende water-overstromingen,maar ook vooral aan de Groninger's,die worden in de steek gelaten,en via een inzamel-aktie van de NPO/NOS heel veel geld naar toe was gegaan,die arme inwoners.Hun eigen woningen zijn vaak niet meer verkoopbaar.Maar daar hebben de Super-Rijken toch maling aan.Ik heb heb geld geleend aan een gezin,lang geleden,die op een moment niet over geld kon beschikken,en hebben alles binnen 1 jaar terugbetaald.En dat heet Burger-Liefde/naaste liefde.En dat heeft mijn vrouw en mijzelf heel veel deugd gedaan.Je inzetten voor de medemens,kost weinig,maar geeft heel levensgenot.

Via (bronvermelding) waterstofmagazine.nl Nederland waterstof en elektriciteit Centraal tijdens MOVE EAST op AIRPORT TWENTE.Voor de uw verijking inzake de ontwikkelingen van het meer gebruik van Waterstof,één aanrader voor die groep ov gebruikers en belanghebbende in het ov-vervoer,Dat dat alle E-Bussen vervangen kunnen worden,door waterstof-aandrijvingen.Ze kosten wat meer,maar dan heb je ook wat.En onder alle weersgestelheden rijden de waterstof-bussen/waterstof-auto's,en niet constant de lithium-batterijen zien de steeds meer hun energie gaan verliezen.Maar bij waterstof-gebruik:kunnen alle stroom-verbruikers oa Airco/verwarming,aangezet worden, en het tanken binnen 10 minuten waterstof,de E-Bussen het nakijken geven,en ook het totale gewicht van de lithium-batterijen,veel meer invloed hebben aan het wegdek,en vooral bij het optrekken en remmen bij de bushalte's en meer geluids-overlast kunnen geven,vooral bij de klinkerwegen etc.En dat zal weer bij de bij de verplichte belasting-betaler worden neergelegd.Wie gelijk heeft,of wilt hebben,aan u de keus!.

Zoals ik al vaker beaamden,de ontwikkeling met de Otto-4 slag kleppenmotor met waterstof-injectie.(bronvermelding) waterstofmagazine.nl Via youtube.nl (tik in) Japan: vijf autofabrikanten ontwikkelen samen verbrandingsmotor op waterstof.Kawasaki Motors-Suzuki Motor-Honda Motor-Yahama Motors. En de verdere nieuw in de ontwikkeling van waterstof-aandrijvingen.En zoals ik al eerder beaamden,laat die gebruike E-auto's in de Show-rooms staan,dan gaan ze héél lang mee.Kosten nieuwe lithium tussen de 5000-30.000 euro,en na 8 jaar is de dagwaaarde's sterk gedaald,en kan gezien worden,ALS TOTAL LOSS.In een noordelijke gelegen land,heeft een bezitter van een Tesla met dynamiet opgeblazen,nieuwe lithium-batterijen,20.000 euro.

aanvulling: via youtube.nl (tik in) Expolding Broken Down Tesla Model S.

Geachte redactie:langs de deze weg wil ik bedanken voor het plaatsen van mijn inhoudelijke informatie-bronnen.Ik ben nog hersteld van een E-Bike ongeluk,via een auto-gebruiker van de smart-phone achter het stuur.Maar door hersentrainning,en heel veel blijven bewegen,he ik resultaat kunnen halen,in een meer prettig leven,maar ik zal er altijd iets van overhouden,en daar moet ik mee leven met mijn huidige leeftijd van 78 jaar.Het een plaag geworden,om je smart-phone onder het auto-rijden blijven gebruiken.Adieu.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

VDL opent nieuwe duurzame fabriek voor bouw e-bussen

19 apr om 09:17 uur

VDL Bus & Coach heeft in Roeselare, in de Belgische provincie West-Vlaanderen, een nieuwe fabriek voor de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bijna 100 miljoen voor elektrische treinen van en naar Zutphen en Hardenberg

16 apr om 15:36 uur

Tussen Almelo en Hardenberg en tussen Zutphen en Oldenzaal rijden nu nog dieseltreinen, maar daar lijkt…

Lees verder »
descriptionArtikel

Amsterdamse kinderen weer gratis met de bus

12 apr om 11:01 uur

Kinderen van vier tot en met elf jaar kunnen tussen 20 juli 2024 en 5 januari 2025 weer gratis reizen met de…

Lees verder »
descriptionArtikel

VDL neemt bustak Van Hool over

9 apr om 08:53 uur

VDL Groep neemt de bus- en touringcarafdeling van het failliet verklaarde Van Hool over. Het Duitse Schmitz…

Lees verder »
-
descriptionArtikel

Van Hool schrapt 1100 banen

12 mrt om 09:21 uur

Van Hool stopt met de productie van bussen in Vlaanderen. Het bedrijf heeft het zelf over een 'strategische…

Lees verder »
descriptionArtikel

Flixbus noteert recordwinst over 2023

29 feb om 15:29 uur

Flix - het moederbedrijf van FlixBus - vervoerde in 2023 maar liefst 81 miljoen reizigers per bus of trein. Dat…

Lees verder »
descriptionArtikel

Ook in 2024 gratis ov-kaartjes voor Amsterdamse minima

20 feb om 14:22 uur

De Vervoerregio Amsterdam wil het initiatief met gratis anderhalfuurs-kaartjes voor minimagezinnen in de regio…

Lees verder »
descriptionArtikel

Een kijkje in de keuken bij … VDL Bus & Coach

15 feb om 16:36 uur

Als salesmanager openbaar vervoer bij VDL Bus & Coach is Sjef Maas verantwoordelijk voor de verkoop van…

Lees verder »