E-bike in strijd tegen spitsdrukte Valleilijn

E-bike in strijd tegen spitsdrukte Valleilijn

Connexxion gaat door met het verstrekken van e-bikes aan scholieren die reizen met de Valleilijn. Dat moet helpen om de drukte te verminderen op de spoorlijn tussen Ede-Wageningen en Amersfoort.

De Valleilijn gaat bijkans aan zijn eigen succes ten onder. Afgelopen jaar moest Connexxion geregeld mensen in de ochtendspits op station Hoevelaken laten staan. Als proef kreeg daarom een aantal mbo-leerlingen van het Hoornbeeck College een e-bike. De proef wordt nu omgezet in een definitief project. De eerste tien contracten zijn inmiddels afgesloten. Ook leerlingen van het Van Lodenstein College voor havo en vwo komen voor de e-bike in aanmerking; voorwaarde is wel dat de leerlingen in de gemeente Ede, Barneveld of Nijkerk wonen. Met de e-bike zijn sommige leerlingen sneller op school dan met de trein.

Het project begint kleinschalig, volgens concessiemarketeer Herman de Gooijer. De eerste 25 deelnemers betalen de eerste zes maanden geen 45 maar 25 euro. De minimum contractduur is drie maanden; daarna kan het contract maandelijks worden opgezegd. “In principe is dat kostendekkend”, aldus De Gooijer. “Al was het alleen al omdat de provincie ons kan sanctioneren als we de concessieafspraken niet kunnen nakomen.”

Dat betekent niet dat het project helemaal door Connexxion wordt betaald. Een deel van het project wordt gefinancierd via het programma Beter Benutten Regionaal Spoor. Ook de andere proeven op de Valleilijn, zoals de spitsmijdapp MyOV en de zoektocht naar comfortabeler staan in de trein worden via dat programma (deels) gefinancierd.

“Het aanbieden van fietsen is voor ons een leertraject. Daarom beginnen we kleinschalig. Maar we willen ons meer ontwikkelen als aanbieder van mobiliteit”, legt de Gooijer uit. “Wat dat betreft is dit een mooie testcase.”

Kritiek is er ook. SP Tweede Kamerlid Farshad Bashir tweette het volgende:

Volgens De Gooijer kent Bashir kennelijk niet het hele verhaal: “We hebben inmiddels nieuwe treinen in bestelling. Die komen over twee jaar.”

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Eén reactie

  1. Willem Smits
    9 augustus 2016 om 16:30

    Welke hippe fiets gebruiken jullie hiervoor?

Lees ook