Syntus verliest rechtszaak Haarlem-IJmond

Syntus verliest rechtszaak Haarlem-IJmond

door in rubriek decentraal
Reacties uitgeschakeld voor Syntus verliest rechtszaak Haarlem-IJmond

Syntus heeft de rechtszaak tegen de provincie Noord-Holland verloren. De provincie gunde de concessie Haarlem-IJmond in januari 2015 na een loting aan Connexxion, toen bleek dat Syntus en Connexxion even veel punten hadden behaald.

Syntus had op zes punten beroep aangetekend bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven, maar in geen van de zes punten geeft het college Syntus gelijk. Zo vond Syntus dat de provincie naderhand nog met nieuwe argumenten was gekomen over de behaalde punten. Het college geeft Syntus daarin weliswaar gelijk, maar het speelt geen rol, aldus de uitspraak. Ook oordeelt het college dat Syntus niet is benadeeld bij de beoordeling van het vervoerplan.

Syntus had ook bezwaar gemaakt tegen de duurzaamheidsbeoordeling. Volgens een onderzoek van CE Delft, uitgevoerd in opdracht van Syntus, zouden de emissies van de Syntus-voertuigen gemiddeld 27 procent lager zijn. Het college vindt echter dat de provincie terecht naar het totaalplaatje heeft gekeken, waarbij ook geluidsnormen zijn meegerekend. Ook de kritiek van Syntus op de beoordeling van andere punten, zoals klanttevredenheid en capaciteit, hebben een beperkt aandeel op de totale beoordeling van de kwaliteit, stelt het college.

Tegen de uitspraak is geen beroep mogelijk. Syntus laat weten de uitspraak ‘vanzelfsprekend teleurstellend’te vinden, “want wij hadden ook de reizigers in deze concessie graag onze dienstverlening geboden. Op grond van de waardering van de provincie, die heeft geleid tot een loting, kan de reiziger eenzelfde kwaliteit verwachten van Connexxion.”

De loting – conform het bestek – viel ten gunste uitviel van de zittende vervoerder Connexxion. Dat gebeurde volgens De Volkskrant na een onverklaarbaar uitstel waarbij Connexxion nog in de gelegenheid werd gesteld om haar bod extra toe te lichten. Adjunct-directeur Emile Broersma van Syntus zei vlak na de uitslag dat het ‘er alle schijn van heeft dat hier niet integer is gehandeld.’ Met de loting had Syntus geen moeite, maar het aanbestedingsproces was volgens de vervoerder met name in de laatste fase niet vlekkeloos verlopen.

Zowel Syntus als EBS maakte aanvankelijk bezwaar tegen de gunning. De bezwaarcommissie bleef echter bij de gunning aan Connexxion. De provincie gaf EBS, dat minder punten haalde, nieuwe argumenten voor de afwijzing van het bod. In die argumenten kon EBS zich vinden, hoewel directeur Wim Kurver toen wel stelde dat het ‘nog niet helemaal lekker’ voelde. Een gang naar de rechter liet EBS achterwege. Syntus koos daar in november vorig jaar wel voor.

Connexxion is blij met de uitspraak en wil nu in overleg met de provincie zo snel mogelijk beginnen met de uitvoering van de nieuwe concessie. Die had eigenlijk al in december vorig jaar moeten ingaan, maar door het beroep rijdt Connexxion nog steeds volgens het oude contract. De provincie kan nog niet zeggen welke datum zij voor oog hebben om de nieuwe concessie in te laten gaan. Uiteindelijk wil Connexxion 78 elektrische bussen inzetten. Haarlem-IJmond had daarmee de eerste emissieloze concessie van Europa moeten worden; de vraag is of dat met deze vertraging nog gaat lukken.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook