Meer diesel bespaard, lagere bonus
dossier ZE2025

Meer diesel bespaard, lagere bonus

door in rubriek binnenland
Reacties uitgeschakeld voor Meer diesel bespaard, lagere bonus

De buschauffeurs van Connexxion hebben vorig jaar meer brandstof bespaard dan in 2015. De bonus daarvoor liep wel iets terug door de lagere dieselprijs.

Net als vorig jaar betaalt Connexxion dit jaar een kwart van de totale brandstofbesparing aan de zuinig rijdende chauffeurs. In 2016 was de brandstofbesparing 4,7 miljoen liter, tegen 4,3 miljoen liter in 2015. De besparing liep op van 8,8 procent in 2015 naar 9,3 procent besparing in 2016. De chauffeurs krijgen over vorig jaar ruim 9 ton uitgekeerd. De bonus over 2015 was bijna een miljoen euro. “Toen was de dieselprijs 1,05 euro”, zegt André Gelens van het Connexxion-programma Rij Wijzer. “Nu kost een liter diesel minder dan 90 cent.”

Connexxion wil ook de chauffeurs van de elektrische bussen laten profiteren van het besparingsprogramma. De vervoerder maakt momenteel een ‘rijstijlprofiel’, zodat Rij Wijzer over een maand op de 43 e-bussen in Eindhoven kan worden ingevoerd. Bij het dashboard komt een kastje met zes ledlampjes van groen naar oranje naar rood, dat de chauffeur bewust maakt van zuinig gasgeven en remmen. Hetzelfde kastje komt op de 100 gelede e-bussen die vanaf december rond Schiphol gaan rijden en de 8 elektrische bussen van BYD in Haarlem.

De doelen van Rij Wijzer zijn een brandstofbesparing van 10 procent per jaar waarmee het milieu wordt ontzien, comfortabeler rijden voor de reiziger, minder schade rijden en beter op tijd rijden.

Constant Stroecken

Over Constant

Constant Stroecken was hoofdredacteur van OV-Magazine tot augustus 2019.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook