Nieuwe dubbeldekkers maken valse start

Nieuwe dubbeldekkers maken valse start

door in rubriek decentraal
Reacties uitgeschakeld voor Nieuwe dubbeldekkers maken valse start

Met het ingaan van de nieuwe dienstregeling is op een aantal plekken stuivertje gewisseld door vervoerders; anderen hebben nieuw materieel ingezet. Hoe doen de vervoerders het, een week na de start? Een proef op de som bij de opvallendste zaken bij Connexxion in AML, Keolis in Almere en Overijssel en Qbuzz in Groningen.

Dat nog niet alles perfect verloopt, zo kort na implementatie, blijkt ook dit jaar weer. Zo vonden we maar één werkend wifi-netwerk, om maar een voorbeeld te noemen. Een van de meest opvallende zaken zijn de inzet van dubbeldekkers in het ov. Tot dit jaar nog niet eerder vertoond en tegelijkertijd reden voor twee vervoerders om ze uit te proberen. Qbuzz was Connexxion net te slim af om hun (kleinere) vloot al enkele weken vóór het ingaan van de nieuwe dienstregeling in te laten stromen. Je zou in ieder geval minder kinderziektes verwachten.

Lees ook het verslag van vorig jaar: Nieuwe diensten laten het op details liggen

Maar we beginnen in Haarlem, waar de nog glanzende dubbeldekkers pas sinds 10 december als lijn 346 tussen de Spaarnestad en station Amsterdam Zuid. De aangepaste Connexxion-touringcars zijn een indrukwekkende verschijning en binnenin oogt het luxe. Comfortabele stoelen (weliswaar zonder klaptafeltjes) en genoeg beenruimte. Aan de softwarekant lijkt het nog wat te haperen. Bussen verschijnen en verdwijnen op de routepanelen (zeker twee van de vier bussen in het uur dat we er staan komen niet opdagen) en de chauffeur van de bus die ons uiteindelijk meeneemt, maakt een gehaaste indruk. De softwareproblemen zijn eerder regel dan uitzondering, zegt hij. Bovendien sluiten de deuren tergend langzaam.

Smalle straatjes
Door de niet werkende software ontbreekt een lijnnummer, is er geen reisinformatie en kunnen reizigers niet inchecken, zodat iedereen maar gratis mee mag. De eerste 15 tot 20 minuten van de busrit zijn nogal bizar: de 14 meter lange dubbeldekker wurmt zich door de smalle straatjes van de schil rond de Haarlemse binnenstad. De route is totaal ongeschikt voor zo’n voertuig. Wat ook niet meehelpt is de schokkerige rijstijl van de chauffeur. Zo blijkt maar weer: hoe luxe een bus ook is, een chauffeur kan een rit maken of breken. Via het VU medisch centrum, waar we tijdelijk van de rijbaan gebruik moeten maken, omdat de loopbrug over de busbaan te laag is, komen we aan in Amsterdam Zuid. Connexxion heeft nog stappen te maken, zoveel is zeker.

To-dolijstje
Vanuit Amsterdam Amstel rijdt Keolis sinds afgelopen week als onderdeel van de concessie Almere de R-netlijn 322 naar Almere Poort. De 15 meter lange bus heeft grotendeels een vrije baan. Ook hier laten de wifi en reisinformatie het even afweten. Op een glazen paneel hangt nog een waslijst met klussen die kennelijk nog aan de bus moeten gebeuren, al komt het ‘monteren van het gaspedaal’ wat vreemd op ons over…

Snel doorbussen
In Almere Poort stappen we over op de stadsdienst Almere, eveneens sinds 10 december uitgevoerd door Keolis. Waar Connexxion nog reed met 18 meter lange gelede bussen, rijdt Keolis met 15-meter bussen die beter moeten aansluiten bij het passagiersaanbod. Het open instapregime heeft de vervoerder gehandhaafd; een behoorlijk unieke situatie in Nederland. De sociale veiligheid komt het niet bepaald ten goede, zegt het personeel. Maar het in- en uitstapproces in de drukke bus gaat razendsnel. Dit, in combinatie met de vrijwel volledig vrijliggende businfrastructuur, zorgt voor een hoog aantal dienstregelingsuren.

Doorrijden bij Stadshagen
In Overijssel rijdt Keolis sinds de nieuwe dienstregeling de spoorlijnen Zwolle-Enschede en Zwolle-Kampen als onderdeel van Blauwnet. De provincie voegde de spoordiensten samen onder één formule waarbij omchecken tussen Arriva en Keolis niet meer nodig is. We laten het in dit geval even bij het lijntje naar Kampen. De start van de nieuwe dienst is niet vlekkeloos verlopen, omdat ProRail ter elfder ure met een forse tegenvaller uit de hoge hoed kwam: de bodem bleek te slap om 140 te kunnen rijden, waardoor station Stadshagen voorlopig nog wordt overgeslagen om toch de aansluitingen te kunnen halen.

De Flirt’s van Keolis houden het dus bij 100 kilometer per uur, maar zijn verder prima: weinig poespas, stevige stoelen, stroom (en jazeker: de wifi!) werken. De vaste reiziger merkt zeker het verschil in vergelijking met de toch wat gedateerde NS-diesels die tot 10 december nog op het traject reden.

Enthousiaste e-buschauffeur
In het noorden rijdt Qbuzz een aantal jaar extra door. Het contract met de vervoerder, inmiddels in Italiaanse handen, loopt tot 2019 en door een overnamegarantie kon Qbuzz investeren in nieuw materieel. Zo rijden nu twee Qlink-lijnen volledig elektrisch. De bussen zijn van hetzelfde type die sinds vorig jaar ook in Eindhoven rijden. De techniek staat echter niet stil. Zo kon de bijverwarming die in Eindhoven nog op diesel loopt, in Groningen al elektrisch worden. De VDL-bussen lopen vlot en stil door het overige verkeer en de chauffeur is laaiend enthousiast. Hij raakt er niet over uitgepraat.

Aan het eindpunt, bij P+R Reitdiep, moet de bus 5 minuten bijladen. Althans, zo is de bedoeling. Maar laden lukt niet, ook niet na een paar pogingen. Ondanks dat de pantograaf van het dak contact maakt met de laadpaal, komt er geen stroom. “Ach, ik heb toch nog 48 procent batterij”, zegt de chauffeur. “Daarmee red ik het nog makkelijk!” VDL en Heliox werken nog hard aan een oplossing, laat Qbuzz weten.

Tussen Groningen en Emmen rijdt Qbuzz, zoals gezegd, ook met dubbeldekkers. De chauffeur is er duidelijk minder over te spreken dan zijn collega over het elektrische exemplaar. Het in- en uitstappen gaat vaak moeizaam en door de grote hoogte moeten de bussen omrijden bij het Hoofdstation. In de spits is het eigenlijk geen doen. Het traject lijkt in ieder geval op het eerste gezicht een stuk geschikter: vrijwel direct rijden we de stad uit en gaan we de snelweg op.

Het enige dat nu roet in het eten gooit, is een storing. Bij een oprit bij de N34 rijden we niet harder dan 25 kilometer per uur en vallen we stil op een pikdonkere autoweg. Een herstart blijkt de oplossing. Het gaat ten koste van de displays met reisinformatie, maar we halen Emmen wel.

Conclusie
De ervaringen zijn natuurlijk een momentopname, maar net als vorig jaar kunnen we wel concluderen dat over details nog onvoldoende is nagedacht. En dubbeldekkers: gaan we ze weer zien? Misschien moet de reiziger er nog gewoon een beetje aan wennen. En de vervoerder ook.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook