Veertig procent meer ZE-bussen in Groningen-Drenthe

vrijdag 24 maart 2023
In Groningen en Drenthe gaan tussen 2024 en 2026 158 nieuwe zero-emissiebussen rijden. OV-bureau Groningen Drenthe en Qbuzz kopen de bussen van fabrikanten Van Hool, Ebusco en Daimler | EvoBus en halen de elektrificatie daarmee naar voren. Straks rijdt 90 procent van de busvloot emissievrij.

De totale busvloot in de concessie Groningen-Drenthe bedraagt zo’n 400 bussen. De 158 uitstootvrije bussen vervangen HVO-dieselbussen en bovenop de 196 zero-emissiebussen die er al rondrijden, zorgt dat ervoor dat zo’n 90 procent van de vloot emissievrij rijdt. Dat is een grote stap richting uitstootvrij busvervoer in 2030.

Ebusco levert van het type 3.0 in totaal 45 12-meterbussen voor de streekdiensten en 18 18-meterbussen voor de Qlink-stadsdienst. Daimler verzorgt 25 gelede eCitaro’s voor de streekdienst en 10 gelede eCitaro’s voor de Qlink-stadsdienst. Van Hool levert 60 elektrische Qliners (100 km-bussen). De bussen hebben een levensduur van zo’n 15 jaar en de huidige concessie loopt in 2029 af. Doordat een overnameregeling is afgesproken, kunnen de bussen ook in de volgende concessie rijden.

Elektrificatie naar voren halen

Volgens het Bestuursakkoord Zero Emissie Bus moeten in 2025 namelijk alle nieuwe bussen en in 2030 alle rijdende bussen uitstootvrij aan de uitlaat rijden. Maar doordat deze 158 bussen in 2024 al de weg op gaan haalt opdrachtgever OV-bureau Groningen Drenthe de elektrificatie naar voren, laat ov-ontwikkelmanager Erwin Stoker weten.

Stoker: “De 158 HVO-dieselbussen die we vervangen hadden dus nog tot het einde van de concessie in 2029 kunnen doorrijden. We hebben toch besloten ze nu al te vervangen. Elektrische bussen zijn weliswaar duurder in aanschaf dan dieselbussen, maar de brandstofcomponent is een kleinere variabele. Vanwege de stijgende energieprijzen wordt het naar verwachting veel duurder om de bussen tegen die tijd te vervangen. Daarom is het juist gunstiger nu al elektrische bussen aan te schaffen. ”

Eerste grote ov-order eCitaro’s

Dirk Meppelink, ov-accountmanager van Daimler-importeur EvoBus Nederland, is erg blij met de eerste grote ov-order van eCitaro’s in Nederland. “Wij werken al lang samen met Qbuzz in zowel Groningen als Utrecht en onze eerste Citaro (de dieselvariant, red.) ging destijds ook in Groningen rijden. Wat dat betreft is het mooi dat hier nu ook de eCitaro start.”

CEO Joost van der Bijl voegt toe dat hij blij is met het vertrouwen van betrouwbare en professionele partijen als Qbuzz en het OV-bureau. “We hebben lang geroepen dat we een kwalitatief goed product hebben. Nu gaan klanten dat ook ervaren. Dat vervult ons met trots en ik weet zeker dat er nu meer concessies gaan volgen: de tenderkalender is immers behoorlijk vol.”

Geen nieuwe waterstof

Ondanks dat het OV-bureau zich wil onderscheiden op het thema waterstof, is ervoor gekozen om dit keer geen waterstofbussen aan te schaffen. Erwin Stoker: “De 100 km-bussen (Qliners) wilden we oorspronkelijk wel op waterstof hebben, maar de industrie is nog niet zover. Op prijs en kwaliteit is waterstof op deze relatief kleine schaal is waterstof momenteel geen concurrerend alternatief voor batterij-elektrisch. De technieken voor batterij-elektrisch zijn voor 100 km-bussen wel zover.”

De waterstofbussen die momenteel al wél in de concessie rijden, zijn destijds aangeschaft met een Europese subsidie. Voor deze vervangingsoperatie is geen extra subsidiegeld beschikbaar gekomen.

Zero Emissie Conferentie

Erwin Stoker en Joost van der Bijl spreken beiden op 13 april tijdens de Zero Emissie Conferentie in Arnhem. Stoker neemt deel in een panel over businesscases en busexploitaties, terwijl Joost van der Bijl ingaat op de ontwikkelingen rond de eCitaro in een panel met meerdere busfabrikanten.

U kunt zich nog aanmelden voor de Zero Emissie Conferentie. Meer informatie en aanmeldmogelijkheden vindt u hier.

Voordeel van E-Bussen kunnen weer omgebouwd worden,naar waterstof-aandrijving.Ziet via:opwegmetwaterstof.nl datum 20-04-2020,in een Chinese Miljoenenstad worden 7000 E Bussen omgebouwd naar waterstof-aandrijving,en dat niet zonder redenen.En daarnaast is algemeen bekend dat in de Eemshaven een van de grootste productie zal ontstaan van waterstof.Via youtube.nl (tik in) The World Premiere of Urbino 18 Hydrogen(waterstof aandrijving).je zult maar in Groningen-Drenthe wonen,en door het vele energie-verbruik een BLACK-OUT(stroomuitval) totale net-belasting kan toenemen(tik in) Mit der Energiewende in den Blackout,dan weten de bus-passagiers het waarom.Er geen E-bussen zullen rijden?,maar weer de oude diesel-bussen van stal worden gehaalt,voor het ov-vervoer?.Wie gelijk heeft,of wilt hebben,aan u de keus.

Ziet via:youtube.nl (tik in) Blackout out in Deutschland:Wenn tun,wenn die lichter ausgehen?|Akte|SAT.1(tik in) Doku zu Blackout-was passiert,wenn der strom wirklich länger ausfält(tik in) Blackout-wie gut sind wir Hessen auf ohne strom vorbereitet?|Doku (tik in) Plötzlich Dunkel:En hoe is men in Groningen-Drenthe voorbereit op een komende BLACKOUT(netstroomuitval).U ziet het hoe de exakte informatie via div Duitse Deelstaat TV omroepen aan de inwoners worden weergegeven.

Ziet via: waterstofmagazine.nl(bronvermelding) Duitsland: samenwerking met Denemarken bij energiebeleid,vooral focus op waterstof.Hamvraag gaan we voor meer E-Bussen of voor Waterstof-aandrijving?.

ik kan op de verkeerde school hebben gezeten,maar de industrie is er wel zover inzake het produceren van waterstof ook in Nederland. Via Google.nl (tik in) Shell waterstofën klik op: Shell waterstof-Bekijk de plannen in Nederland.En zoals ik alvaker beaamden,dat waterstof de HEILIGE GRAAL is zowel voor de Economie van de BV Nederland,maar de ontwikkelingen inzake het meer gebruik van Hydrogen-Bussen.En vooral is Shell bezig met de uitrol van de waterstof-tankstations zowel in Nederland als de EU gebonden lidstaten,maar ook vooral in de Deutsche Hoogovens staal-productie.Shell maakt heel veel reclame zowel via de reclame's via de TV,en via de vele reclame-borden,die goed zichtbaar zijn,en vooral de Wasserstoff-Hydrogen-waterstof-gebruik in Groningen etc is in ontwikkelingen voor minder CO2 uitstoot.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Blog: Oplossing voor verdwijning van bushaltes?

2 mei om 13:26 uur
Bushaltes verdwijnen steeds vaker uit dorpen, omdat buslijnen worden gestrekt. Een bepaalde groep reizigers wordt…
Lees verder »
flash_onNieuws

Daimler Buses trots op grote ov-order in Nederland

24 mrt om 10:17 uur

In de provincies Groningen en Drenthe gaan tussen 2024 en 2026 maar liefst 158 nieuwe zero-emissiebussen rijden…

Lees verder »

VDL onderzoekt hergebruik busbatterijen

14 mrt om 10:20 uur

VDL Bus & Coach en energiebedrijf RWE geven batterijen uit de 43 VDL-bussen die sinds 2016 in Eindhoven…

Lees verder »
descriptionArtikel

Brandveiligheid staat voorop bij Volvo Bus

7 mrt om 09:02 uur

Volvo Bus ontwikkelt in een eigen laboratorium batterijsystemen voor zijn elektrische bussen en besteedt…

Lees verder »

CaetanoBus vertrouwt op waterstof

2 mrt om 15:09 uur

Zo'n anderhalf jaar geleden betrad het Portugese busbedrijf CaetanoBus, onder het merk Toyota Caetano, de…

Lees verder »

Daimler optimaliseert digitale serviceverlening

30 jan om 09:59 uur

Daimler Buses breidt de digitale serviceverlening verder uit richting vervoerders. Het bedrijf ging daarvoor…

Lees verder »
descriptionArtikel

Ook NS voert in- en uitchecken met betaalpas in

26 jan om 11:42 uur

Vanaf 31 januari kunnen treinreizigers bij de NS naast de ov-chipkaart ook in- en uitchecken met een…

Lees verder »
flash_onNieuws

Recordorder VDL met 193 e-bussen voor EBS

18 jan om 09:35 uur

De Nederlandse bussenbouwer VDL gaat 193 elektrische Citea-bussen bouwen voor EBS. Die moeten in december 2023…

Lees verder »