Brandveiligheid staat voorop bij Volvo Bus

dinsdag 7 maart 2023

Volvo Bus ontwikkelt in een eigen laboratorium batterijsystemen voor zijn elektrische bussen en besteedt daarbij veel aandacht aan de brandveiligheid. Dat vertelt Benelux-manager Bas Dubois. “Eigen batterijen ontwikkelen vergt veel research en development.”

“Eén van onze speerpunten is om het aantal verkeersongevallen te reduceren tot nul. Daarom investeert Volvo in veiligheid. Het moet veilig zijn om met e-bussen te werken, maar ook om erin te rijden en de data eruit te verkrijgen. De basis daarvoor ligt natuurlijk bij chauffeurs en we investeren ook in voertuigondersteunende veiligheidssystemen, maar daarnaast hanteren we ook een batterijveiligheids-approach. We willen onze klanten zoveel mogelijk beschermen.” 

“Sinds een aantal batterijbusbranden in het afgelopen jaar merk ik dat zowel vervoerders als verzekeraars meer interesse hebben in veiligheid. Door onze benadering hoeft met 600 Volt werken niet gevaarlijk te zijn. Het is wel belangrijk dat alle werknemers in een werkplaats of depot basisveiligheidskennis hebben met betrekking tot batterijbussen en weten wat ze moeten doen als het mis gaat.”

Actieve en passieve beveiliging 

“Wij hebben onze batterijsystemen vanaf de tekentafel ontworpen en actieve en passieve veiligheidssystemen ingebouwd. Met een holistisch blik op veiligheid bouwen we de bus eigenlijk om het batterijsysteem heen. We beginnen het ontwerp vanuit de kern, met de anodes en de cellen, en daar ontwerpen we steeds een ‘laag’ omheen: de batterijpakketten, het energieopslagsysteem en uiteindelijk de busconstructie. Je kunt het zien als een ui-model.” 

“Als de actieve systemen bepaalde triggers krijgen, worden ze geactiveerd. Bijvoorbeeld wanneer er gassen ontsnappen of ineens afwijkende voltages worden gemeten. Dat betekent vaak dat er een lek is. De batterij wordt dan direct stroomloos gemaakt. De algoritmes detecteren potentiële problemen. Die algoritmes meten allerlei indicaties, bijvoorbeeld de snelheid van temperatuurstijging. Als dat te snel oploopt, wordt het gehele systeem tijdig spanningsvrij gemaakt.”

Bas Dubois, manager Volvo Bus Benelux: 'Door onze benadering hoeft met 600 Volt werken niet gevaarlijk te zijn’

“En als de monteur bijvoorbeeld vergeet de spanning eraf te halen tijdens werkzaamheden en een 600V-component openmaakt, springt de hoofdschakelaar er direct uit. Verder hebben we ook een actief koelingssysteem, dat gaat werken als de batterij  warmer wordt. Ook hebben we extra isolatie ingebouwd, zodat in het geval van brand wel op tijd geëvacueerd kan worden. De chauffeur krijgt te allen tijden een waarschuwingssignaal ” 

“Soms zijn ook externe elektrische, mechanische of thermische factoren van invloed. Een bus kan bijvoorbeeld te water gaan of een batterij kan overbeladen worden, doordat kortsluiting in de lader optreedt. In dat geval springen de zekeringen en contacten in de batterij direct.” 

Het wordt veel veiliger 

“De assemblage van onze bussen besteden we voor een deel uit, maar in het ontwerpen van batterijen heeft Volvo Bus zich gespecialiseerd. Het ontwerpen van een batterijsysteem (cellen en anodes) is behoorlijk specialistisch werk. Veel conculega’s doen dat niet zelf en die komen uit bij de paar leveranciers ter wereld die dit kunnen. Wij ontwikkelen dit in ons eigen Volvo Batterylab. Dat kost wel veel research and development, want je moet wel uitgebreid testen of het hele systeem naar behoren functioneert qua veiligheid als qua prestaties.” 

“Het werk is de afgelopen jaren heel erg verandert. Vroeger vervingen busfabrikanten een dieselmotor voor een batterijsysteem en noemden dat een elektrische bus, zo zijn wij ook begonnen. Maar zo komt transitie wel op gang: in de paardenkoets werd ook ooit een motor gelegd.  

“Ons veiligheidssysteem is nu verder geoptimaliseerd. Achterin een elektrische bus ligt geen 1200 kilo aan aandrijving, dus daar moet je in je ontwerp rekening mee houden. En omdat wij de batterijpakketten in het dak plaatsen, is ook een sterke dakstructuur nodig.” 

“Een brand kan je nooit 100 procent voorkomen, en als de bus brandt wil je het gevaar zoveel mogelijk reduceren. Maar met onze holistische visie en de actieve en passieve veiligheidssystemen, gaan wij wel heel ver om de bus zo veilig mogelijk te maken.”

Zero Emissie Conferentie

Bas Dubois is op 13 april als één van de sprekers aanwezig op de Zero Emissie Conferentie in Arnhem. In 'postzegelland' Nederland is een peloton aan busfabrikanten actief, zowel van Nederlandse bodem als vanuit verdere oorden. Hoe staan zij ervoor en hoe zien zij de toekomst voor zich? We spreken er een aantal en aansluitend is er tijd om hun bussen van dichtbij te bewonderen.

Bekijk hier het programma of meld u aan.

Het is 'te allen tijde ' ipv 'te aller tijden '

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Eisen nieuwe busconcessie Oost-Brabant bekend

27 mei om 12:43 uur

Deze week is door Gedeputeerde Staten het ontwerp-Programma van Eisen vastgesteld. Bussen zonder uitstoot,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Daimler op st(r)oom in de energietransitie

23 mei om 10:21 uur

“We weten onze elektrische bussen nu goed aan de man te brengen”, vertelt Daimler…

Lees verder »
descriptionArtikel

Hermes werft nu ook studenten

7 mei om 14:14 uur

Er is een sectorbreed personeelstekort in het openbaar vervoer. Ook bij Hermes in Eindhoven is er niet genoeg…

Lees verder »
descriptionArtikel

Het boek 'Betere bus'

6 mei om 12:26 uur

Nu te bestellen! 

Betere bus …
Lees verder »
descriptionArtikel

FNV zet geplande staking bij Arriva Twente door

2 mei om 16:06 uur

De werknemers van streekvervoerder Arriva hebben er genoeg van. Op maandag 6 mei zullen ze het werk neerleggen…

Lees verder »
descriptionArtikel

Marieke Eyskoot nieuwe stem in bussen van Connexxion, Breng en Hermes

30 apr om 10:06 uur

Marieke Eyskoot, Duurzame lifestyle-expert, is de nieuwe omroepstem in de bussen van Connexxion, Breng en…

Lees verder »
descriptionArtikel

VDL opent nieuwe duurzame fabriek voor bouw e-bussen

19 apr om 09:17 uur

VDL Bus & Coach heeft in Roeselare, in de Belgische provincie West-Vlaanderen, een nieuwe fabriek voor de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Amsterdamse kinderen weer gratis met de bus

12 apr om 11:01 uur

Kinderen van vier tot en met elf jaar kunnen tussen 20 juli 2024 en 5 januari 2025 weer gratis reizen met de…

Lees verder »