‘Waterstofbus heeft e-aandrijflijn nodig'

maandag 17 mei 2021
timer 3 min

Connexxion start eind dit jaar met twintig waterstofbussen van Solaris in de concessie Hoeksche Waard/Goeree-Overflakkee (HWGO). De waterstofbussen zijn uitgerust met de elektrische portaalas AxTrax AVE van ZF, waardoor meer passagiers aan boord kunnen.

 

Connexxion rijdt al met vier waterstofbussen van VDL in de concessie rond en voegt nu twintig stuks aan het arsenaal toe. “Wij willen meer ervaring opdoen met waterstof om mee te blijven doen in de ontwikkelingen”, laat Sumir Faruqi, inkoper voertuigen bij Transdev, weten. De waterstofbussen worden gefinancierd vanuit het Europese subsidieprogramma JIVE2.

Na een mini-tender kwam Solaris daarbij als winnende partij uit de bus. Faruqi: “De technologie schrijdt voort. Het liefst wil je dat de bussen continu beschikbaar zijn. Solaris voldeed het beste aan onze eisen en die vanuit de opdrachtgever en JIVE2.”

Lange afstanden

Een waterstofbus van Solaris

Dat Connexxion bij de bussenbouwer uit Polen uitkwam, is volgens directeur Wil Willems van Solaris Nederland niet zo gek. De fabrikant heeft inmiddels een rijdende waterstofvloot van 67 waterstofbussen in heel Europa en al ervaring met waterstof sinds 2014. Naast deze twintig bussen, zullen eind 2021 ook nog tien stuks bij Arriva in de Achterhoek gaan rijden.

Lees ook: Solaris zet met waterstof voet in Nederland

De voertuigen halen een range van 350 kilometer in hogere gebieden in Duitsland en Oostenrijk, maar kunnen volgens Willems in het vlakke poldergebied wel 450 km op één vulling afleggen. “Zo’n range maakt de bussen een stuk flexibeler. De chauffeur hoeft niet tussendoor of ’s nachts bij te laden en zet de bus, net zoals een dieselbus, aan het eind van de dienst gewoon op zijn plaats. De standaard plug-inconnectie in de bus wordt alleen gebruikt tijdens servicewerkzaamheden aan de bus of om preheating in wintertijd toe te passen.”

Meer ruimte voor passagiers

De waterstofbussen zijn verder uitgerust met de elektrische portaalas AxTrax AVE van ZF. Daarbij wordt een lagevloer-as met aan iedere kant een naafmotor gemonteerd. Eén naafmotor heeft een vermogen van 125 kW. Door deze lagevloer-as is de bus overal gelijkvloers. Sumir Faruqi: “Dat biedt extra passagiersruimte, verhoogt de toegankelijkheid en is vooral fijn voor ouderen en mindervaliden.”

De elektrische portaalas AxTrax AVE van ZF.

Wil Willems geeft aan dat de elektrische portaalas voor Solaris een no brainer was. “Als je een waterstofbus ontwerpt, hoort daar een elektrische aandrijflijn bij. Als je dan een lagevloerbus wilt, kom je automatisch bij de portaalas uit. Voor een low entry-bus is een centraalmotor of portaalmotor geschikt. ZF levert beide producten en daar maken wij gebruik van.”

Naast de lage instap beschikken de waterstofbussen ook over USB-laadpunten, airconditioning, duidelijke informatiedisplays en plek voor een rolstoel. De buitenspiegels zijn vervangen door camera’s, waardoor de dode hoek voor de chauffeur gereduceerd wordt en het zicht beter is.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in OV-Magazine 1/2021. Wilt u OV-Magazine voortaan in print of digitaal ontvangen? Neem dan een abonnement.

De twee Nederlandse fabrikanten Ebusco en VDL brengen nog dit jaar batterij-elektrische bussen op de markt die 450 tot zelfs 600 kilometer kunnen rijden zonder tussentijds te worden bijgeladen.
Bedenk daarbij dat waterstofbussen 2,5 tot 3 keer zoveel groene stroom vergen als batterij-elektrische bussen en de vraag dringt zich op ... waarom in hemelsnaam investeren we in deze extreem verkwistende waterstof technologie? Dat waterstof ook opgeslagen energie is kan nooit de rechtvaardiging zijn - daar zijn veel efficiëntere en goedkopere manieren voor. De batterij ontwikkelt zich gewoon veel sneller dan de waterstoftechnologie. Voor auto's, bussen en zelfs vrachtauto's hoort de waterstofbrandstofcel in het museum thuis.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Minder RET-metro's door achterstallig onderhoud

13 sep om 14:37 uur
De RET rijdt vanaf 13 september met een versoberde metrodienstregeling, omdat de Rotterdamse vervoerder kampt met…
Lees verder »

Bruno Bruins van HTM naar Keolis

31 aug om 12:55 uur
Bruno Bruins treedt per 1 september toe tot de Raad van Advies van Keolis. De oud-minister had op 31 augustus zijn…
Lees verder »

Leeuwarden sprint weer door naar Zwolle

26 aug om 14:47 uur
De Friese Sprinter vanuit Leeuwarden gaat vanaf 6 september twee keer per uur rechtstreeks naar Zwolle rijden.…
Lees verder »

IJssel-Vecht kost Keolis 2,9 miljoen

24 aug om 13:50 uur
Busvervoerder Keolis moet de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland een schadevergoeding van 2,9 miljoen…
Lees verder »

Twee nieuwe spitslijnen voor het Gooi

23 aug om 15:20 uur
Transdev Nederland rijdt per 23 augustus met twee nieuwe spitslijnen in de concessie Gooi- en Vechtstreek. Buslijn…
Lees verder »

‘De nieuwe infrastandaard is digitaal’

23 aug om 10:33 uur
Veel oude infrastructuur piept, kraakt en is nodig aan vervanging toe. De nieuwe standaard is ‘slim’ voor zowel…
Lees verder »

2020: meer dan een halvering van het aantal in- en uitstappers op stations

11 aug om 15:22 uurtimer3 min
Traditioneel maakt NS in de zomerperiode het aantal in- en uitstappers per station bekend voor een gemiddelde…
Lees verder »

Transdev financiert ZE-bussen via ING Lease

23 jul om 10:49 uurtimer3 min
Dankzij een innovatief financieringsmodel, kan Transdev de gehele busvloot van 59 stuks in de concessie Gooi- en…
Lees verder »