‘Waterstofbus heeft e-aandrijflijn nodig'

maandag 17 mei 2021
timer 3 min

Connexxion start eind dit jaar met twintig waterstofbussen van Solaris in de concessie Hoeksche Waard/Goeree-Overflakkee (HWGO). De waterstofbussen zijn uitgerust met de elektrische portaalas AxTrax AVE van ZF, waardoor meer passagiers aan boord kunnen.

 

Connexxion rijdt al met vier waterstofbussen van VDL in de concessie rond en voegt nu twintig stuks aan het arsenaal toe. “Wij willen meer ervaring opdoen met waterstof om mee te blijven doen in de ontwikkelingen”, laat Sumir Faruqi, inkoper voertuigen bij Transdev, weten. De waterstofbussen worden gefinancierd vanuit het Europese subsidieprogramma JIVE2.

Na een mini-tender kwam Solaris daarbij als winnende partij uit de bus. Faruqi: “De technologie schrijdt voort. Het liefst wil je dat de bussen continu beschikbaar zijn. Solaris voldeed het beste aan onze eisen en die vanuit de opdrachtgever en JIVE2.”

Lange afstanden

Een waterstofbus van Solaris

Dat Connexxion bij de bussenbouwer uit Polen uitkwam, is volgens directeur Wil Willems van Solaris Nederland niet zo gek. De fabrikant heeft inmiddels een rijdende waterstofvloot van 67 waterstofbussen in heel Europa en al ervaring met waterstof sinds 2014. Naast deze twintig bussen, zullen eind 2021 ook nog tien stuks bij Arriva in de Achterhoek gaan rijden.

Lees ook: Solaris zet met waterstof voet in Nederland

De voertuigen halen een range van 350 kilometer in hogere gebieden in Duitsland en Oostenrijk, maar kunnen volgens Willems in het vlakke poldergebied wel 450 km op één vulling afleggen. “Zo’n range maakt de bussen een stuk flexibeler. De chauffeur hoeft niet tussendoor of ’s nachts bij te laden en zet de bus, net zoals een dieselbus, aan het eind van de dienst gewoon op zijn plaats. De standaard plug-inconnectie in de bus wordt alleen gebruikt tijdens servicewerkzaamheden aan de bus of om preheating in wintertijd toe te passen.”

Meer ruimte voor passagiers

De waterstofbussen zijn verder uitgerust met de elektrische portaalas AxTrax AVE van ZF. Daarbij wordt een lagevloer-as met aan iedere kant een naafmotor gemonteerd. Eén naafmotor heeft een vermogen van 125 kW. Door deze lagevloer-as is de bus overal gelijkvloers. Sumir Faruqi: “Dat biedt extra passagiersruimte, verhoogt de toegankelijkheid en is vooral fijn voor ouderen en mindervaliden.”

De elektrische portaalas AxTrax AVE van ZF.

Wil Willems geeft aan dat de elektrische portaalas voor Solaris een no brainer was. “Als je een waterstofbus ontwerpt, hoort daar een elektrische aandrijflijn bij. Als je dan een lagevloerbus wilt, kom je automatisch bij de portaalas uit. Voor een low entry-bus is een centraalmotor of portaalmotor geschikt. ZF levert beide producten en daar maken wij gebruik van.”

Naast de lage instap beschikken de waterstofbussen ook over USB-laadpunten, airconditioning, duidelijke informatiedisplays en plek voor een rolstoel. De buitenspiegels zijn vervangen door camera’s, waardoor de dode hoek voor de chauffeur gereduceerd wordt en het zicht beter is.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in OV-Magazine 1/2021. Wilt u OV-Magazine voortaan in print of digitaal ontvangen? Neem dan een abonnement.

De twee Nederlandse fabrikanten Ebusco en VDL brengen nog dit jaar batterij-elektrische bussen op de markt die 450 tot zelfs 600 kilometer kunnen rijden zonder tussentijds te worden bijgeladen.
Bedenk daarbij dat waterstofbussen 2,5 tot 3 keer zoveel groene stroom vergen als batterij-elektrische bussen en de vraag dringt zich op ... waarom in hemelsnaam investeren we in deze extreem verkwistende waterstof technologie? Dat waterstof ook opgeslagen energie is kan nooit de rechtvaardiging zijn - daar zijn veel efficiëntere en goedkopere manieren voor. De batterij ontwikkelt zich gewoon veel sneller dan de waterstoftechnologie. Voor auto's, bussen en zelfs vrachtauto's hoort de waterstofbrandstofcel in het museum thuis.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Daimler op st(r)oom in de energietransitie

23 mei om 10:21 uur

“We weten onze elektrische bussen nu goed aan de man te brengen”, vertelt Daimler…

Lees verder »
descriptionArtikel

Ook buiten de stad met de OV + deelfiets combinatie

17 mei om 08:30 uur

In de grote steden zien we steeds meer (verschillende) deelfietsen, al dan niet in combinatie met OV. De…

Lees verder »
descriptionArtikel

FNV zet geplande staking bij Arriva Twente door

2 mei om 16:06 uur

De werknemers van streekvervoerder Arriva hebben er genoeg van. Op maandag 6 mei zullen ze het werk neerleggen…

Lees verder »
descriptionArtikel

Marieke Eyskoot nieuwe stem in bussen van Connexxion, Breng en Hermes

30 apr om 10:06 uur

Marieke Eyskoot, Duurzame lifestyle-expert, is de nieuwe omroepstem in de bussen van Connexxion, Breng en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Publieke mobiliteit, noodzakelijk of niet?

29 apr om 09:42 uur

OV-Magazine 1/2024 staat in het teken van publieke mobiliteit: de definitie daarvan…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bijna 100 miljoen voor elektrische treinen van en naar Zutphen en Hardenberg

16 apr om 15:36 uur

Tussen Almelo en Hardenberg en tussen Zutphen en Oldenzaal rijden nu nog dieseltreinen, maar daar lijkt…

Lees verder »
descriptionArtikel

Amsterdamse kinderen weer gratis met de bus

12 apr om 11:01 uur

Kinderen van vier tot en met elf jaar kunnen tussen 20 juli 2024 en 5 januari 2025 weer gratis reizen met de…

Lees verder »
descriptionArtikel

VDL neemt bustak Van Hool over

9 apr om 08:53 uur

VDL Groep neemt de bus- en touringcarafdeling van het failliet verklaarde Van Hool over. Het Duitse Schmitz…

Lees verder »