Daimler Buses trots op grote ov-order in Nederland

vrijdag 24 maart 2023

In de provincies Groningen en Drenthe gaan tussen 2024 en 2026 maar liefst 158 nieuwe zero-emissiebussen rijden. Daimler Buses levert in totaal 35 Mercedes-Benz eCitaro’s. CEO Joost van der Bijl van Daimler Buses uit Nijkerk laat weten zeer trots te zijn op deze eerste grote ov-order in Nederland en vertelt dat nu de eCitaro in heel West-Europa is vertegenwoordigd. 

Daimler is één van de drie fabrikanten voor wie vervoerder Qbuzz en concessieverlener OV-bureau Groningen Drenthe hebben gekozen. De fabrikant levert 25 gelede eCitaro’s voor de streekdienst en 10 gelede eCitaro’s voor de stadsdienst (Qlink-lijnen) uitgevoerd met NMC3-batterijen met een energiecapaciteit van 490 kWh. De bussen voor het streekvervoer hebben een oplaadstekker aan de achterzijde en de Qlink-stadsbussen hebben naast de stekker ook nog een oplaadmogelijkheid via de pantograaf voor het snelladen. 

Vertrouwen in partners

joost-van-der-bijl
Joost van der Bijl is CEO van Daimler Buses | EvoBus Nederland.

Van der Bijl stelt dat hij blij is met het vertrouwen van betrouwbare en professionele partijen als Qbuzz en het OV-bureau. “We hebben lang geroepen dat we een kwalitatief goed product hebben. Nu gaan de klanten dat ook ervaren, dus dat vervult ons met trots. Ik weet zeker dat meer concessies volgen.” Key accountmanager Public Transport Dirk Meppelink voegt toe: “Wij werken al lang samen met Qbuzz in zowel Groningen-Drenthe als Utrecht. Onze eerste Citaro (de dieselvariant, red.) in Nederland ging destijds ook in Groningen rijden. Wat dat betreft is het mooi dat hier nu ook de eCitaro start. Dat maakt de cirkel toch een beetje rond.” 

Qua onderhoud en reparaties kan Qbuzz weer rekenen op OMNIplus-partner Wensink. Door OMNIplus ON zal via de voertuig- en data analyse gestreefd worden naar geoptimaliseerd werkplaatsbeheer en een nog betere beschikbaarheid van de voertuigen. Beide mannen zijn ervan overtuigd dat de ervaringen die Qbuzz gaat opdoen in Groningen en Drenthe, een goede voorbode is voor de toekomst. 

Hoog in comfort en veiligheid

dirk meppelink
Dirk Meppelink is Key Accountmanager Public Transport bij Daimler Buses | EvoBus Nederland.

Meppelink vertelt dat de eCitaro’s zeer comfortabel zijn, door het actieve veersysteem heeft de gelede bus een voorspellend en soepel rijgedrag. Dit is vooral merkbaar in de bochten en tijdens het remmen. Maar ook veiligheid staat hoog in het vaandel. Meppelink: "De bussen zijn onder meer uitgevoerd met systemen zoals de dodehoekassistent Sideguard assist, actief dempingsysteem voor de draaikrans en mirrorcams. Dat is ook veiliger voor de omgeving. Nederland kent veel fietsers, dus is extra veiligheid van groot belang.”  

Het klimaatsysteem, dat werkt met een geoptimaliseerde CO2-warmtepomp, verdient extra aandacht. “Daarmee minimaliseren we het energiegebruik en is het toch een aangenaam klimaat in de bus.” Daarnaast hebben zowel passagiers als chauffeur een eigen klimaatsysteem. Van der Bijl: “Het werk wordt voor chauffeurs leuker en beter als hun werkplek prettig is ingericht. Dat is bij onze bus geregeld.”

Vertrouwen in toekomst

Door de coronacrisis werden nieuwe aanbestedingen de afgelopen jaren uitgesteld en dat betekent dat er veel nieuwe concessies voor de deur staan. Van der Bijl en Meppelink verwachten dan ook dat meer klanten zullen kiezen voor de eCitaro.

Daimler CEO van Daimler Trucks ontkracht 5 mythes rond waterstof.En als zo'n Duitse wereld-concern dat weergeeft,dan is Daimler Buses ook een mooie aanvulling in het reductie van de CO2 uitstoot.De hamvraag is: zal het de inkoop/verkoop van de E-Bussen worden! of de inkoop/verkoop van de Waterstof-aandrijvingen voor het openbaar-vervoer?.Bronvermelding: waterstofmagazine.nl

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

VDL opent nieuwe duurzame fabriek voor bouw e-bussen

19 apr om 09:17 uur

VDL Bus & Coach heeft in Roeselare, in de Belgische provincie West-Vlaanderen, een nieuwe fabriek voor de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Amsterdamse kinderen weer gratis met de bus

12 apr om 11:01 uur

Kinderen van vier tot en met elf jaar kunnen tussen 20 juli 2024 en 5 januari 2025 weer gratis reizen met de…

Lees verder »
descriptionArtikel

VDL neemt bustak Van Hool over

9 apr om 08:53 uur

VDL Groep neemt de bus- en touringcarafdeling van het failliet verklaarde Van Hool over. Het Duitse Schmitz…

Lees verder »
-
descriptionArtikel

Van Hool schrapt 1100 banen

12 mrt om 09:21 uur

Van Hool stopt met de productie van bussen in Vlaanderen. Het bedrijf heeft het zelf over een 'strategische…

Lees verder »
descriptionArtikel

Flixbus noteert recordwinst over 2023

29 feb om 15:29 uur

Flix - het moederbedrijf van FlixBus - vervoerde in 2023 maar liefst 81 miljoen reizigers per bus of trein. Dat…

Lees verder »
descriptionArtikel

Ook in 2024 gratis ov-kaartjes voor Amsterdamse minima

20 feb om 14:22 uur

De Vervoerregio Amsterdam wil het initiatief met gratis anderhalfuurs-kaartjes voor minimagezinnen in de regio…

Lees verder »
descriptionArtikel

Een kijkje in de keuken bij … VDL Bus & Coach

15 feb om 16:36 uur

Als salesmanager openbaar vervoer bij VDL Bus & Coach is Sjef Maas verantwoordelijk voor de verkoop van…

Lees verder »
person_outlineBlog

Busplatform

6 dec 2023

Ik ben dol op busprojecten. De verduurzaming, de infrastructuur in de openbare ruimte of het modelleren van…

Lees verder »