Een busrit in Paramaribo is een belevenis

donderdag 25 juli 2019
timer 3 min

Buschauffeurs en hun rijgedrag in Suriname, het is een bijzondere combinatie. Dat ervoer Paul Kraaijer in het Zuid-Amerikaanse land. 

Geen enkele chauffeur draagt een uniform in Suriname en veelal rijden ze in krakkemikkige bussen van Koreaanse makelij. Klantvriendelijkheid laat nogal eens te wensen over en het onderscheid tussen een weg en fietspad wordt niet gemaakt. Files worden ontweken door dus over een fietspad te racen of op zijn Surinaams te gaan 'boren' (van de route afwijken). Maar, ze deinzen er ook niet voor terug om ordinair met elkaar op de vuist te gaan, als de een klanten van de ander af snoept. Gelukkig lijken de autoriteiten de ernst in te zien en worden buschauffeurs meer en meer gecontroleerd en aangepakt.

Het Korps Politie Suriname meldde, dat 33 buschauffeurs vrijdagmorgen 5 juli op de bon waren geslingerd voor gevaarlijk rijgedrag. Ook werden 10 lijnbusvergunningen ingetrokken, omdat dat lijnbussen bestuurd werden door chauffeurs die de bevoegde leeftijd daarvoor nog niet hadden bereikt. Om een lijnbus te mogen besturen moet men tenminste 23 jaar oud zijn. Een paar dagen later werden 38 buschauffeurs beboet voor onder andere gevaarlijk rijgedrag.

Aandacht voor interieur
Chauffeurs lijken meer aandacht te besteden aan de buitenkant van hun bussen, dan aan het interieur. Het merendeel van de stoelen en bankjes is zwaar beschadigd. Raampjes die nauwelijks open kunnen worden geschoven. Vuil overval in de bus. De chauffeurs lijken te vergeten dat zij een dienstverlenend beroep uitoefenen en dat de klant koning behoort te zijn. In de bussen lijken passagiers echter meer als vee te worden behandeld door chauffeurs.

Neen, als de buitenkant van de bus er maar mooi en stoer uitziet. De ene bus moet er nog mooier uitzien dan de andere bus. Met afbeeldingen van vooral mooie Hindoestaanse dames lijken chauffeurs het aftandse interieur van hun bus te willen verhullen. Een compromis. Maar, wat heeft de passagier aan al die kleurrijke sexy dames op de bussen? De passagier wil simpelweg netjes en fatsoenlijk en rustig en comfortabel en op tijd van A naar B worden vervoerd. Daarvoor betaalt de passagier ook.

Bijzondere belevenis
Het is een bijzondere belevenis, een ritje met de bus in Suriname. Zittend in een bus in het centrum van Paramaribo, wachtend in de brandende zon tot bijna alle bankjes zijn bezet, want pas dan vertrekt de chauffeur – bussen rijden immers niet op vastgestelde tijden. En als je ook nog eens lang bent, dan heb je dubbel pech, dan moet je met opgetrokken knieën je rit zien te overleven, want de Koreaanse bussen blinken niet uit qua beencomfort voor de passagier. Ook is er geen ruimte voor je boodschappentas of andere bagage. In de bussen zitten passagiers overigens ook in het gangpad, op een uitklapbaar bankje, ingeklemd tussen twee passagiers links en twee rechts. Zit je achterin een volle bus, moet je er uit, dan moet iedereen die zit op een opklapbaar stoeltje opstaan en dat stoeltje inklappen om je de bus te laten verlaten. Je hebt het weer overleefd. Morgen weer?

Maakt u tijdens de vakantie een bijzonder ov-ritje per trein, bus, tram of metro en wilt u erover schrijven? Stuur dan een verslag van uw belevenissen naar redactie@ovmagazine.nl.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Een busrit in Paramaribo is een belevenis

Meer artikelen met dit thema

VRA: transitie door in Zaanstreek-Waterland

3 aug om 09:32 uur
De Vervoerregio Amsterdam heeft tijdens de coronacrisis niet stil gezeten, blikt voorzitter Egbert de Vries…
Lees verder »

ZF versnelt elektrificatie met CeTrax

26 jul om 12:17 uurtimer4 min
In de elektrificatie van het busvervoer kiezen steeds meer busfabrikanten voor een elektrische aandrijflijn. ZF…
Lees verder »

Kabinet trekt 40 miljoen uit voor ZE-bussen

15 jul om 10:15 uurtimer2 min
Het kabinet trekt 40 miljoen euro uit voor schone en stille bussen, maakte staatssecretaris Van Veldhoven bekend…
Lees verder »

VDL-touringcar bewijst zich in het ov

13 jul om 11:59 uurtimer5 min
Bus- en coachfabrikant VDL voorziet in de toekomst meer plek voor touringcars op intercitylijnen in het…
Lees verder »

Metro-ongeval Spijkenisse: snelheid te hoog

12 jul om 10:58 uurtimer2 min
Vervoerder RET deed onderzoek naar de oorzaak van het metro-ongeval in Spijkenisse in november vorig jaar, waarbij…
Lees verder »

66% reizigers woont op fietsafstand station

21 jun om 10:27 uurtimer3 min
11,7 miljoen Nederlanders wonen binnen 15 minuten fietsen van een station. Dit blijkt uit een onderzoek door Breda…
Lees verder »

Weerstand tegen fietsreserveringsplicht NS

28 mei om 09:43 uurtimer2 min
NS wil vanaf deze zomer een reserveringsplicht instellen voor fietsen in de trein. De Fietsersbond en…
Lees verder »

Een beknopte geschiedenis van veernummering

7 mei om 10:36 uurtimer3 min
Recentelijk hebben de veren van Amsterdam een voor het publiek zichtbaar lijnnummer gekregen: F1 t/m F7 (de F…
Lees verder »