Een busrit in Paramaribo is een belevenis

donderdag 25 juli 2019
timer 3 min

Buschauffeurs en hun rijgedrag in Suriname, het is een bijzondere combinatie. Dat ervoer Paul Kraaijer in het Zuid-Amerikaanse land. 

Geen enkele chauffeur draagt een uniform in Suriname en veelal rijden ze in krakkemikkige bussen van Koreaanse makelij. Klantvriendelijkheid laat nogal eens te wensen over en het onderscheid tussen een weg en fietspad wordt niet gemaakt. Files worden ontweken door dus over een fietspad te racen of op zijn Surinaams te gaan 'boren' (van de route afwijken). Maar, ze deinzen er ook niet voor terug om ordinair met elkaar op de vuist te gaan, als de een klanten van de ander af snoept. Gelukkig lijken de autoriteiten de ernst in te zien en worden buschauffeurs meer en meer gecontroleerd en aangepakt.

Het Korps Politie Suriname meldde, dat 33 buschauffeurs vrijdagmorgen 5 juli op de bon waren geslingerd voor gevaarlijk rijgedrag. Ook werden 10 lijnbusvergunningen ingetrokken, omdat dat lijnbussen bestuurd werden door chauffeurs die de bevoegde leeftijd daarvoor nog niet hadden bereikt. Om een lijnbus te mogen besturen moet men tenminste 23 jaar oud zijn. Een paar dagen later werden 38 buschauffeurs beboet voor onder andere gevaarlijk rijgedrag.

Aandacht voor interieur
Chauffeurs lijken meer aandacht te besteden aan de buitenkant van hun bussen, dan aan het interieur. Het merendeel van de stoelen en bankjes is zwaar beschadigd. Raampjes die nauwelijks open kunnen worden geschoven. Vuil overval in de bus. De chauffeurs lijken te vergeten dat zij een dienstverlenend beroep uitoefenen en dat de klant koning behoort te zijn. In de bussen lijken passagiers echter meer als vee te worden behandeld door chauffeurs.

Neen, als de buitenkant van de bus er maar mooi en stoer uitziet. De ene bus moet er nog mooier uitzien dan de andere bus. Met afbeeldingen van vooral mooie Hindoestaanse dames lijken chauffeurs het aftandse interieur van hun bus te willen verhullen. Een compromis. Maar, wat heeft de passagier aan al die kleurrijke sexy dames op de bussen? De passagier wil simpelweg netjes en fatsoenlijk en rustig en comfortabel en op tijd van A naar B worden vervoerd. Daarvoor betaalt de passagier ook.

Bijzondere belevenis
Het is een bijzondere belevenis, een ritje met de bus in Suriname. Zittend in een bus in het centrum van Paramaribo, wachtend in de brandende zon tot bijna alle bankjes zijn bezet, want pas dan vertrekt de chauffeur – bussen rijden immers niet op vastgestelde tijden. En als je ook nog eens lang bent, dan heb je dubbel pech, dan moet je met opgetrokken knieën je rit zien te overleven, want de Koreaanse bussen blinken niet uit qua beencomfort voor de passagier. Ook is er geen ruimte voor je boodschappentas of andere bagage. In de bussen zitten passagiers overigens ook in het gangpad, op een uitklapbaar bankje, ingeklemd tussen twee passagiers links en twee rechts. Zit je achterin een volle bus, moet je er uit, dan moet iedereen die zit op een opklapbaar stoeltje opstaan en dat stoeltje inklappen om je de bus te laten verlaten. Je hebt het weer overleefd. Morgen weer?

Maakt u tijdens de vakantie een bijzonder ov-ritje per trein, bus, tram of metro en wilt u erover schrijven? Stuur dan een verslag van uw belevenissen naar redactie@ovmagazine.nl.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Tien verbeterde trolleys 2.0 naar Arnhem

20 sep om 11:06 uur

De provincie Gelderland heeft tien nieuwe trolleybussen besteld bij voertuigproducent Solaris, die vanaf 2024…

Lees verder »
flash_onNieuws

Digitale beveiliging voor VIRM-dubbeldekkers

16 sep om 11:00 uur

In opdracht van NS gaat Siemens Mobility 176 dubbeldekkers voorzien van het digitale veiligheidssysteem ETCS (…

Lees verder »

'Ov-branche kan méér met milieueffecten'

8 sep om 09:58 uur

In het ov draait ‘duurzaamheid’ vooral om de emissie van voertuigen. Maar meer milieueffecten zijn van belang…

Lees verder »
flash_onNieuws

Alstoms waterstoftreinen actief in Nedersaksen

1 sep om 15:38 uur

De Coradia iLint, de waterstoftrein van Alstom, wordt in Bremervörde in Nedersaksen ingezet op een traject met…

Lees verder »

'Nieuw' Blue Amigo behoudt de vaart

17 aug om 13:48 uur

Zes jaar geleden vertrok Gerbrand Schutten naar Vlaanderen, om in Antwerpen de 'nieuwe tak van sport' ov te…

Lees verder »
flash_onNieuws

Krijgt het Duitse 9-euroticket een vervolg?

8 aug om 11:25 uur

In Duitsland kon u deze zomer voor 9 euro per maand onbeperkt met het ov, ter compensatie van de gestegen…

Lees verder »
flash_onNieuws

In- en uitchecken met betaalpas bij EBS

1 aug om 09:09 uur

Sinds kort kunnen reizigers in de regio's Haaglanden en Voorne-Putten & Rozenburg in de bussen van EBS in-…

Lees verder »
person_outlineBlog

Bus is klaar voor een nieuwe stap

25 jul om 15:32 uur

Nog nooit was dit onderwerp ‘duurzaamheid’ zo relevant in het ov als nu. Nederland kampt met grote uitdagingen…

Lees verder »