FlixBus: binnenlands belang is secundair

donderdag 20 april 2017
timer 4 min

FlixBus richt zich in Nederland vooral op de internationale verbindingen. Het binnenlands vervoer is van secundair belang, zegt de nieuwe directeur Benelux Jesper Vis.

De 29-jarige directeur is pas aangesteld bij FlixBus en gaat binnen twee maanden het Beneluxkantoor van FlixBus openen, ‘liefst in het centrum van Amsterdam’. Jesper Vis richtte vorig jaar Halo Travel op, een online boekingsbureau voor treinreizen in Europa. Tussen 2011 en 2015 werkte hij als productontwikkelaar bij Eurail.com, ook al een website voor het reserveren van treinkaartjes.

12 partners
De Amsterdamse vestiging van FlixBus wordt het zevende Europese kantoor na Berlijn, München, Parijs, Milaan, Zagreb en Stockholm. Er komen vijf mensen te werken. De verkeersleiding en het kwaliteitsmanagement zitten in Berlijn. De bussen exploiteert FlixBus niet zelf. In Nederland heeft de vervoeraanbieder overeenkomsten gesloten met 12 touringcarbedrijven die ongeveer 500 chauffeurs inzetten.

In de afgelopen 2,5 jaar heeft FlixBus de koers voor Nederland verlegd van een halte in elke stad boven de 100.000 inwoners naar het uitrollen van succesvolle internationale verbindingen, waarin Nederlandse plaatsen worden meegenomen. Ook ‘kleintjes’ zoals Valkenswaard, Roermond, Venlo en Drachten.

Vaker rijden
Slechtlopende verbindingen worden opgeheven (Den Bosch–Rotterdam) of gaan in frequentie omlaag. Succesvolle bussen richting België en Frankrijk gaan vaker rijden, bijvoorbeeld Amsterdam–Brussel (11 keer per dag). Maar een bediening zoals op de lijn Berlijn–Hamburg (dagelijks 35 bussen) ligt niet direct in het verschiet, zegt woordvoerster Rosa Donat. NS hoeft zich dus nog niet zenuwachtig te maken.

De afgelopen 2,5 jaar heeft FlixBus in Nederland 3,3 miljoen reizigers vervoerd. Veelal gaat het om verbindingen waarvoor je met de trein moet overstappen. Donat: “We zijn meestal niet sneller, maar bieden wel comfort met wifi, stopcontacten en comfortabele stoelen. Je kunt volop bagage meenemen en voor 9 euro ook de fiets.” FlixBus is een alternatief voor de overvolle treinen, vult Jesper Vis aan. “Wij hebben zitplaatsen.”

Rendabel
FlixBus zit naar eigen zeggen op een bezettingsgraad van 60 tot 70 procent. In Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk zou de tech-startup al rendabel zijn. Op middellange termijn moet dat het geval zijn in alle 27 Europese landen waar FlixBus rijdt. In de loop van 2017 gaat de frequentie richting Zuid-Duitsland, Praag en Wenen omhoog. Nieuw is de directe verbinding met Milaan vanaf juni. Eerder nam FlixBus Schiphol op in het internationale netwerk.


 
Twee derde van de Nederlandse FlixBus-klanten zijn jonger dan 35 jaar. Zij worden volgens Rosa Donat aangetrokken door de digitale aanpak. Het bestellen via de app, pushberichten bij vertraging. “Later dit jaar kunnen we in de app laten zien waar de bus rijdt. Op een kaart van Europa kun je dan inzoomen op zo’n duizend puntjes op de wegen.” In Nederland rijden dagelijks ongeveer 100 touringcars van FlixBus.

Veiligheid
Nadat een terrorist vorig jaar in Berlijn een aanslag pleegde en ongemerkt met een langeafstandsbus naar Nederland reisde, is veiligheid een punt van aandacht geworden. FlixBus controleert bij het instappen of de naam op de passagierslijst overeenkomt met het paspoort van de reiziger. Vis: “Die controle is nog niet eens verplicht. We zijn in gesprek met politie en marechaussee over het delen van de passagierslijst. Wij willen graag dat zij zich meer laten zien bij de haltes. Liever hebben we een controle vooraf dan dat de bussen van de weg worden gehaald voor een routinecontrole, wat nu regelmatig gebeurt.”

Een andere wens van FlixBus is meer ruimte maken voor langeafstandsbussen. Op het knooppunt Amsterdam Sloterdijk komen 50 tot 60 touringcars van FlixBus per dag. Zij moeten een langgerekte bushalte delen met de bussen van andere maatschappijen zoals Ouibus en Eurolines. Ook elders in Nederland is de langeafstandsbus vaak het stiefkind van het openbaar vervoer. Daar ligt dus een lobbytaak voor het nieuwe Benelux-kantoor.


Nieuwe dubbeldekker
Peter van der Meer is als busondernemer (en enige chauffeur) partner van FlixBus. Onlangs kocht hij een nieuwe dubbeldekker voor een half miljoen euro, voorzien van alle gemakken en een fietsenrek achter op de bus. Hij begon in 2014 op de verbinding Amsterdam–Heidelberg. Hoe drukker zijn bus, hoe beter hij boert. Driekwart van de inkomsten zijn voor hem, een kwart is voor FlixBus.

Van links naar rechts: Directeur Benelux Jesper Vis, woordvoerster Rosa Donat en partner van FlixBus Peter van der Meer.

Een verbinding met daarin opgenomen de dijk Lelystad - Enkhuizen. Het is toch mesjokke dat om Hoorn en/of Enkhuizen wil bereiken je om het IJsselmeer moet treinen.
Ik reis regelmatig van Bremerhaven naar zwolle . Neem de trein van Bremerhaven naar Bremen. Vandaar met de Flixbus naar Groningen en vandaar naar Zwolle. Veel overstappen
Succes met jullie plannen.
Anne

Waarom rijden er zo weinig bussen van Eindhoven>Enschede vice-versa en op zulke idiote (nacht)tijden. Als je gaat vliegen via Eindhoven vanaf Enschede/Hengelo in de ochtend ga je toch niet in de nacht alvast ernaartoe ! Dus nemen we toch maar de trein +overstap in Utrecht. Vr. Groeten , Antoinette.

Als Flixbus eens wat aan de veiligheid mag doen, is het het in toom houden van Roemenen. Een ieder die een lange-afstandsbuslijn vanuit Centraal- of Oost-Europa genomen heeft, weet meteen waarover ik het heb. Zij denken dat de bus van hunzelf is en deinzen er vaak niet voor terug om dingen te doen die het reisgenot van anderen danig verstoren. Ik praat dan over koken op gasstelletjes en zelfs met elkaar vrijen. Zeg je er als chauffeur er wat van, redelijke kans dat deze na de confrontatie gelijk naar de EHBO-post kan doorrijden, om zich te laten behandelen. Tenminste, als hij überhaupt nog in staat zal zijn de bus te besturen. En daar zijn routine-controles dus wat geschikter voor.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
FlixBus: binnenlands belang is secundair

Meer artikelen met dit thema

ZF versnelt elektrificatie met CeTrax

26 jul om 12:17 uurtimer4 min
In de elektrificatie van het busvervoer kiezen steeds meer busfabrikanten voor een elektrische aandrijflijn. ZF…
Lees verder »

Kabinet trekt 40 miljoen uit voor ZE-bussen

15 jul om 10:15 uurtimer2 min
Het kabinet trekt 40 miljoen euro uit voor schone en stille bussen, maakte staatssecretaris Van Veldhoven bekend…
Lees verder »

VDL-touringcar bewijst zich in het ov

13 jul om 11:59 uurtimer5 min
Bus- en coachfabrikant VDL voorziet in de toekomst meer plek voor touringcars op intercitylijnen in het…
Lees verder »

Metro-ongeval Spijkenisse: snelheid te hoog

12 jul om 10:58 uurtimer2 min
Vervoerder RET deed onderzoek naar de oorzaak van het metro-ongeval in Spijkenisse in november vorig jaar, waarbij…
Lees verder »

66% reizigers woont op fietsafstand station

21 jun om 10:27 uurtimer3 min
11,7 miljoen Nederlanders wonen binnen 15 minuten fietsen van een station. Dit blijkt uit een onderzoek door Breda…
Lees verder »

Weerstand tegen fietsreserveringsplicht NS

28 mei om 09:43 uurtimer2 min
NS wil vanaf deze zomer een reserveringsplicht instellen voor fietsen in de trein. De Fietsersbond en…
Lees verder »

Een beknopte geschiedenis van veernummering

7 mei om 10:36 uurtimer3 min
Recentelijk hebben de veren van Amsterdam een voor het publiek zichtbaar lijnnummer gekregen: F1 t/m F7 (de F…
Lees verder »

Ov-projecten krijgen miljardeninjectie

12 apr om 12:14 uurtimer2 min
Het Rijk investeert 2,5 miljard euro in verlenging van de Noord/Zuidlijn en de Oude Lijn. In totaal wordt 4,1…
Lees verder »