Grootste deel Europese stadsbussen nog te vies

dinsdag 1 februari 2022

Nederland is en blijft Europees koploper rond ZE-stadsbussen. Ruim 81 procent van de nieuwe stadsbussenverkoop in 2020 was batterij-elektrisch. Het Europees gemiddelde lag echter op slechts 16 procent.

Dat blijkt uit een Europese vergelijking die de lobbyorganisatie Transport & Environment uitvoerde. Van de 550 nieuwe stadsbussen die in Nederland in 2020 op het toneel verschenen, waren er 445 batterij-elektrisch. Wat opvalt is dat geen enkele nieuwe stadsbus op waterstof rijdt: in het Nederlandse stadsvervoer rendeert de batterij-elektrische accu voldoende.

Meeste Europese landen ver achter

Van alle Europese landen rijdt verder alleen in Luxemburg meer dan de helft van de nieuwe bussen volledig zero emissie: 75 in totaal. In de top zes staan verder Noorwegen (32 procent, 661 stuks), Polen (28 procent, 704 stuks) en Finland (27 procent, 93 stuks) en het Verenigd Koninkrijk (25 procent, 1142 stuks).

Maar daarna is het gat groot. In landen als Duitsland (10 procent, 3791 stuks), Frankrijk (7,3 procent, 1913 stuks) en Spanje (4,3 procent, 985 stuks) worden relatief nog altijd weinig ZE-bussen verkocht. In Ierland en Griekenland werd zelfs 0 procent aan zero emissiebussen verkocht in 2020. In deze landen wordt nog vaak gekozen voor diesel-, hybride of aardgasbussen.

Politieke wil

Dat brengt het Europees aandeel nieuwe zero emissiebussen in 2020 op 16 procent. Dat is weliswaar een groei ten opzichte van 2019, toen 12 procent van de nieuwe bussen voor het stadsvervoer volledig emissievrij was, maar volgens James Nix van Transport & Environment is het nog veel te laag: “De vooruitgang van Nederland en Polen is hartverwarmend en laat zien dat politieke wil op stadsniveau helpt. Maar te veel steden en landen doen te weinig.”

Zijn collega Lucien Mathieu voegt toe dat voor schone lucht en groen ov volledig emissievrije oplossingen nodig zijn. “Dat betekent geen hybride en ook geen gas. De Europese Unie moet de CO2-standaarden voor stadsbussen en trucks herzien. Om de transitie te versnellen, moet het tegen 2027 een verkoopdoelstelling van 100 procent emissievrije bussen (en trucks) voor het stadsvervoer afdwingen.”  

Europese Green Deal

In juli 2021 presenteerde de Europese Unie de ambitieuze European Green Deal, met als doelstelling om in 2050 volledig emissievrij te zijn. De eerste tranche heet ‘Fit for 55%’ en beschrijft hoe we in 2030 het CO2-niveau met 55 procent gerealiseerd moeten hebben.

Ik dacht dat er al aardig veel elektrische bussen rondreden hier in Nederland en daar buiten! Misschien nog niet in Oost-Europa, maar met tweedehands materieel van ons land is het nu wat gemoderniseerde dan die oude Russische meuk die hiervoor werd gebruikt. De klimaatdoelen wil ieder land volgens mij wel halen, maar niet overal is dat tempo even hoog. Dat komt door de mindere financiële middelen die daar voor handen zijn dan in het rijkere westelijk deel van ons continent. Als Europa echt een wilt zijn moet men beter samenwerken en proberen de gelden meer gelijk te verdelen. Dan zal ieder land er enorm op voor uit gaan denk ik!

Veel nieuwe initiatieven zijn tegen te hoge kosten aangelegd. Dat schrikt anderen weer af. Maak gebruik van ervaringen die al zijn opgedaan en dan blijkt dat er veel is over geïnvesteerd omdat men zekerheden gaat stapelen onzekerheid . Het kan nu echt ruimschoots break-even met Diesel rijden.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Grote investeringen in bereikbaarheid Zuid-Holland

15 nov om 14:38 uur

Het Rijk, de Metropoolregio Rotterdam/Den Haag, Provincie Zuid-Holland en de gemeentes Den Haag en Rotterdam…

Lees verder »
flash_onNieuws

Trein ramt bus bij Bergen op Zoom; geen gewonden

17 okt om 14:29 uur

Op een spoorovergang in Bergen op Zoom heeft een trein een bus geramd, die na zijn dienst op weg was naar de…

Lees verder »
flash_onNieuws

In- en uitchecken met betaalpas bij EBS

1 aug om 09:09 uur

Sinds kort kunnen reizigers in de regio's Haaglanden en Voorne-Putten & Rozenburg in de bussen van EBS in-…

Lees verder »
person_outlineBlog

Bus is klaar voor een nieuwe stap

25 jul om 15:32 uur

Nog nooit was dit onderwerp ‘duurzaamheid’ zo relevant in het ov als nu. Nederland kampt met grote uitdagingen…

Lees verder »
person_outlineBlog

Bus beleeft een Renaissance

16 jun om 13:00 uur

Van 7 tot 9 juni was in Parijs de Mobility Expo, een beurs voor mobiliteit vooral gericht op alle facetten van…

Lees verder »

Video: wendbare midibus voor stadsvervoer

7 jun om 13:12 uur

Het Nederlandse bedrijf Tribus bouwt al bijna 25 jaar minibussen om naar rolstoeltoegankelijke voertuigen. Drie…

Lees verder »
eCitaro OV Magazine
flash_onNieuws

eCitaro-concept: kant-en-klare e-mobiliteit

24 mei om 13:34 uur

Evobus (Daimler) presenteert met de ‘eCitaro’ een totaalsysteem voor elektrisch busvervoer. Afhankelijk van de…

Lees verder »
VDL GVB
flash_onNieuws

Amsterdam breidt vloot van elektrisch bussen verder uit

18 mei om 11:10 uur

GVB bestelt 84 nieuwe elektrische bussen bij VDL. Deze 100 procent elektrisch aangedreven bussen worden vanaf…

Lees verder »