NS wordt aan twee kanten aangeklaagd

donderdag 21 juli 2016
timer 3 min

De affaire in Limburg krijgt voor NS en een aantal oud-bestuurders alsnog een staartje. Het Openbaar Ministerie begint een strafzaak tegen het bedrijf. Veolia spant een civiele zaak aan.

Het OM had de zaak al geruime tijd in onderzoek. Vandaag maakte het OM bekend de zaak zo snel mogelijk voor te willen leggen bij de rechtbank in Den Bosch. NS als bedrijf is hoofdverdachte, evenals een oud-bestuurder, een bestuurder van de transportholding van Abellio, twee bestuurders van Qbuzz en een externe adviseur. Ze worden verdacht van niet-ambtelijke omkoping, valsheid in geschrift en/of het schenden van bedrijfsgeheimen. Het OM beraadt zich nog op het vervolgen van eventuele verdere verdachten.

"Burgers en bedrijven moeten erop kunnen vertrouwen dat aanbestedingen  eerlijk verlopen en dat het bedrijf met het beste bod de aanbesteding krijgt. De aanwezigheid van eventuele bedrijfsgevoelige informatie van een concurrent maken dat een bieding niet eerlijk kan verlopen. In dit geval lijkt daarnaast sprake van fraude. Dergelijk handelen ondermijnt het vertrouwen dat burgers en bedrijven moet kunnen stellen in dergelijke procedures. Dat is ernstig, daarom treedt de overheid hiertegen op", laat het OM in een verklaring weten.

Rene de Beer, de oud-directeur van Veolia Limburg ging weg bij het bedrijf en lekte, terwijl hij voor een derde bedrijf leek te werken, informatie naar Abellio. Na het uitkomen van de zaak werd Qbuzz-directeur Annemarie Zuidberg en financieel topman Marc Miedema op non-actief gesteld. Later moesten ook bij NS Timo Huges en Jeff Hoogesteger de laan uit. Uiteindelijk kregen die nog wel een ontslagvergoeding mee.

Ook Veolia stapt naar de rechter om in een civiele zaak schadeloos gesteld te worden. Gesprekken om de zaak te schikken, zijn op niets uitgelopen. De schade loopt volgens Veolia in de miljoenen euro's. Eerder werd de zaak tussen Veolia, Arriva en de provincie Limburg nog wel met de mantel der liefde bedekt.

Veolia stelde NS al in juni vorig jaar formeel aansprakelijk, maar heeft nu besloten om NS, De Beer, en bemiddelingsbureau PTRM ook te dagvaarden. "Onder andere uit het strafdossier van het Openbaar Ministerie blijkt dat NS al ruim voor de start van de aanbestedingsprocedure in 2014 een plan had beraamd om ten koste van Veolia als winnaar voor de ov-concessie in Limburg uit de bus te komen", stelt het bedrijf in een verklaring.

NS benadrukt in een reactie op haar site tot nu toe alle medewerking te hebben verleend aan het onderzoek en vult daarmee aan direct een verbetertraject in gang te hebben gezet, onder meer met het aanstellen van Susi Zijderveld als nieuwe directeur compliance en risicobeheersing. "Het is nu aan de rechter om een juridisch oordeel te geven of er bij de aanbesteding in Limburg sprake is geweest van strafbare feiten", schrijft NS. Ook de ACM doet nog onderzoek naar de handel en wandel van NS en Abellio in Limburg. Dat onderzoek is nog niet afgerond.

Namen en rugnummers zijn niet volledig. Door het OM worden naar verluidt gedagvaard: NS (als onderneming), Timo Huges (ex NS), René de Beer (ex Veolia Limburg), Annemarie Zuidberg-Tabak en Leon Struijk (beiden ex Qbuzz) en Jeff Hoogesteger (ex Abellio). Het OM wil de namen van de verdachten (nog) niet bevestigen.

Wat is de toegevoegde waarde voor het invullen van de namen en rugnummers van betreffende personen? Ze zijn nog niet veroordeeld, dus....

Er is geen enkele reden om deze personen, die allen verdacht worden van het opzettelijk (dat wil zeggen willens en wetens) en wederrechtelijk begaan van strafbare feiten vanuit een in de openbaarheid staande publieke leidinggevende functie, vooruitlopend op een eventuele veroordeling de dekking van anonimiteit te gunnen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

‘We willen onze visie delen met de markt’

19 okt om 10:32 uur
Thales Transportation Systems is de drijvende kracht voor een deel van het Nederlandse OV-chipkaartsysteem. Nu het…
Lees verder »

'Rijk moet regie voeren en investeren'

15 okt om 12:36 uur
Terwijl de financiële bijdrage van het Rijk aan het ov de afgelopen jaren onder druk stond, is de roep om de…
Lees verder »

OV-bureau vindt nieuwe directeur

4 okt om 10:30 uur
OV-bureau Groningen Drenthe heeft een nieuwe directeur gevonden in Rosalinde Hoorweg (49). Zij werkt nu nog bij…
Lees verder »

Arriva mag op hoofdrailnet gaan rijden

16 sep om 14:50 uur
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) geeft Arriva groen licht om drie nieuwe open access-treindiensten op het…
Lees verder »

Over de verschillende belangen rond datastandaarden

2 sep om 10:35 uurtimer10 min
Rond de ontwikkeling van Mobility as a Service spelen datastandaarden een grote rol. Maar hoe verhouden de…
Lees verder »

Bruno Bruins van HTM naar Keolis

31 aug om 12:55 uur
Bruno Bruins treedt per 1 september toe tot de Raad van Advies van Keolis. De oud-minister had op 31 augustus zijn…
Lees verder »

VRA: transitie door in Zaanstreek-Waterland

30 jul om 09:32 uur
De Vervoerregio Amsterdam heeft tijdens de coronacrisis niet stil gezeten, blikt voorzitter Egbert de Vries…
Lees verder »

Christel Mourik gaat MRDH leiden

19 jul om 11:13 uurtimer2 min
Christel Mourik, de huidige directeur ov van de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag (MRDH), wordt per 1 september…
Lees verder »