Overijssel enthousiast over Zwolle – Münster

vrijdag 29 januari 2021
timer 3 min

De komst van een rechtstreekse trein tussen Zwolle en Münster was een jarenlange wens van de provincie Overijssel, vertelt gedeputeerde Bert Boerman. Nu die lijn er in 2027 echt gaat komen, roemt hij de Nederlands-Duitse samenwerking.

Het Nederlands-Duitse samenwerkingsverband EuregioRail presenteerde eind 2020 een uitvoeringsagenda om deze grensoverschrijdende treinverbinding te realiseren. De provincie Overijssel is één van de partners, met verder onder meer Zweckverband Nahverkehr Westfalen-Lippe (NWL), de EUREGIO en de regio’s Zwolle, Twente en Münsterland. Deze samenwerking werpt nu dus zijn eerste concrete vruchten af.

Lees ook: Gemeenten willen trein Zwolle–Münster

Sociaaleconomische groei en verduurzaming

Voor de provincie Overijssel past de directe trein prima in de sociaaleconomische én in de duurzaamheidsambities, begint gedeputeerde Bert Boerman. “Met deze grensoverschrijdende verbinding hoeven treinreizigers niet meer over te stappen. Dat is belangrijk voor mensen die wonen of werken in Overijssel en verbetert het grensverkeer.”

Met de komst van deze spoorverbinding, ontstaat volgens Boerman een grensoverschrijdende metropoolregio Zwolle-Twente-Münster die zich economisch en ruimtelijk sterk ontwikkelt. Hiermee worden er – naast forenzen en dagjesmensen – 150.000 Nederlandse en Duitse studenten beter verbonden met hogescholen en universiteiten.

Uit een Interregstudie Spoorregio 2017 bleek dat de lijn 40.000 extra treinreizigers per jaar kan opleveren. “Zonder grensbelemmeringen kunnen grensregio´s in Europa tot 8 procent economische groei doormaken”, vertelde Dinand de Jong, projectleider EuregioRail, eerder al.

Tijdens de werkzaamheden wordt het traject Münster – Enschede meteen ook geëlektrificeerd. “Op deze lijn zijn de huidige dieseltreinen aan het einde van hun levensduur. Als we ze dan vervangen, doen we dat meteen goed. Dat ligt ook in lijn met ons coalitieprogramma”, aldus de gedeputeerde.

Spoorboekje

De huidige uitvoeringsagenda moeten we zien als een spoorboekje op weg naar 2027. “Natuurlijk wil je sneller, maar je kunt de treinen niet zomaar doorkoppelen”, vervolgt de gedeputeerde. Zo zit er flink wat infrastructureel werk aan te komen: op de grens wordt bijvoorbeeld een spanningssluis gebouwd, waar van wisselspanning op gelijkspanning wordt omgeschakeld. En sommige delen van het traject worden nog dubbelspoors gemaakt.

De exacte planning binnen dat spoorboekje is nog niet definitief en ook de kostenverdeling is nog onderwerp van gesprek, gaat hij verder. “We hebben elkaar aan Nederlandse en Duitse zijde nu gevonden - dat was in het verleden niet altijd vanzelfsprekend. We gaan de agenda nu samen verder uitwerken.”

Wensbeeld: Twente Centraal

Voor de provincie Overijssel staat de komst van Zwolle – Münster voorop, maar het is niet het gewenste eindbeeld van Boerman. “We doen nog onderzoek naar rechtstreekse verbinding Hengelo – Dortmund. Alles moet dan uiteindelijk samenkomen op station Hengelo, dat dan als een soort Twente Centraal gaat fungeren.”

In het Toekomstbeeld OV wordt dat als logische spoorknoop gezien, ook vanwege allerlei binnenlandse verbindingen zoals een snellere IC-verbinding tussen Enschede en de Randstad via Zwolle. “Hiervoor is spoorverdubbeling van Zwolle-Twente nodig, in het Toekomstbeeld OV is dat de ‘Sallandlijn’ genaamd.”

En een grensoverschrijdende concessie, waarbij de Overijsselse treinconcessies en de concessie Münsterland samenvallen? De regio Münsterland nam eindhalte Zwolle alvast op in zijn S-Bahnnetwerk 2030. “We sluiten niets uit”, zegt Boerman daarover, “in het Toekomstbeeld wordt daar ook op aangestuurd. Het probleem is dat de concessies niet op elkaar aansluiten, maar in de komende studie onderzoeken we of we dat in de toekomst willen doen.”

Enerzijds een goed initiatief, maar daarvoor
1. Moet er kennelijk voor de gehele lijn nieuw rollend materieel komen
2. Moet dat materieel geschikt zijn voor zowel 1500 volt gelijkstroom in Nederland als (vermoedelijk) 15.000 volt wisselstroom in Duitsland.
3. Moet het spoor deels verdubbeld worden
4. Moet de lijn deels nog geelektrificeerd worden
5. Moeten het materieel werken met de Nederlandse en de Duitse veiligheidssystemen.

En dat voor 40.000 extra passagiers per jaar, dwz +/- 120 per dag?

Dat soort materieel is er toch. Op Bielefeld - Hengelo rijden toch ook Stadler treinstellen op 2 stroomsystemen. Wellicht volstaat alleen elektrificatie van Enschede -Gronau. Want Gronau -Münster wordt al gelektrificeerd. En verdere extra kosten zijn er eigenlijk niet. Je knoopt gewoon 2 spoorlijnen waar nu ook al treinen rijden aan elkaar. En over een aantal jaren moet er toch opnieuw aanbesteed worden, zodat je nu al daarop kan anticiperen. En meestal komt er met een nieuwe aanbesteding zowiezo nieuw materieel.

Dit lijkt mij alleen haalbaar als Zwolle - Wierden dubbelsporig is ; maar ja toen dat baanvak enkele jaren terug geëlektrificeerd werd heb ik destijds op aangedrongen om dat in een keer goed te doen om deze dus dubbelsporig te maken maar ja toen kreeg ik helaas nul op rekest en inmiddels wordt ook voor bepleit om de Berlijntrein te versnellen dan zou ook de variant via Salland en Flevoland moeten worden bekeken !

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

‘De reizigers zijn er, nu de stoelen nog’

12 dec 2022

Een grote groep werkgevers, verenigd in de coalitie Anders Reizen, wil in 2030 al zijn zakelijke reizen naar…

Lees verder »
flash_onNieuws

Alstoms waterstoftreinen actief in Nedersaksen

1 sep 2022

De Coradia iLint, de waterstoftrein van Alstom, wordt in Bremervörde in Nedersaksen ingezet op een traject met…

Lees verder »
OV Chipkaart sh
flash_onNieuws

Met OV-chipkaart reizen tussen Duitse stations en Arnhem

21 jun 2022

Met de OV-chipkaart via de Duitse treinstations Emmerich, Praest en Elten naar Arnhem reizen. Dat is vanaf 23…

Lees verder »

Europees ov moet ambitie sneller omzetten in actie

16 jun 2022

Om de Europese klimaatambities te behalen, is een grote rol weggelegd voor het internationale treinverkeer op…

Lees verder »

Wat is de waarde van internationale perspectieven?

10 jun 2022

De Nederlandse ov-markt is de afgelopen jaren een interessante markt voor mondiaal opererende ov-bedrijven…

Lees verder »
regionale trein Duitsland Shutterstock
flash_onNieuws

Boost aan Duits ov met ‘Neun Euro Ticket’

2 jun 2022

Op 1 juni is in Duitsland het ‘Neun Euro Ticket’ ingevoerd. Drie maanden lang kan iedereen - ook mensen uit het…

Lees verder »
flash_onNieuws

Subsidie voor de Nightjet was niet onwettelijk

17 mei 2022

In 2019 stelde de overheid 6,7 miljoen euro subsidie beschikbaar voor de internationale nachttreinverbinding…

Lees verder »

Thales implementeert ERTMS Centraal Veiligheidssysteem voor ProRail

17 mei 2022

ProRail heeft Thales de opdracht gegund om haar European Rail Traffic Management System (ERTMS) Central Safety…

Lees verder »