Uithoornlijn mogelijk niet naar GVB

donderdag 9 juni 2016
timer 3 min

De Stadsregio Amsterdam overweegt om de Uithoornlijn onder te brengen bij de concessie Amstelland-Meerlanden. Die concessie komt naar verwachting volgende week op de markt.

Tot nu toe zijn alle tramlijnen in Amsterdam en Amstelveen nog in handen van GVB. Bij de verlenging van de Amstelveenlijn naar Uithoorn komt echter een deel van het tramnet in de concessie Amstelland-Meerlanden te liggen. Dat is nu nog onderdeel van de bundel van buslijn 170, die voor een groot deel zal overgaan naar de nieuwe tramverbinding.

Exploitatie door GVB
Volgens Peter de Winter, programmamanager OV bij de Stadsregio, heeft het de voorkeur dat GVB de lijn gaat exploiteren, 'tegen marktconform tarief'. "GVB heeft de expertise met het rijden van trams", aldus De Winter. De nieuwe concessiehouder in Amstelland-Meerlanden hoeft dus geen trammaterieel aan te schaffen.

Maar dat hoeft niet te betekenen dat de lijn dan ook automatisch onder de concessie Amsterdam gaat vallen. De Stadsregio houdt ook de mogelijkheid open dat de opbrengsten gaan vallen onder de concessie Amstelland-Meerlanden. Die concessie wordt deze maand gepubliceerd op Tenderned. GVB zou dan de exploitatie van de Uithoornlijn voor haar rekening nemen in opdracht van de nieuwe concessiehouder.

Ook kan het zijn dat de tramlijn in zijn geheel naar GVB gaat. Dat betekent een flinke hap uit de concessie Amstelland-Meerlanden. Volgens De Winter zou dat gecompenseerd kunnen worden met de uitruil van buslijnen. "Lijnen die nu nog door GVB worden gereden, zouden dan naar de nieuwe concesiehouder in Amstelland-Meerlanden gaan."

Lees ook: Amstelveenlijn verlengd naar Uithoorn

Hoe dan ook moet er een service level agreement worden gemaakt aan een van beide zijden. De Winter: "Ofwel moet GVB zorgen voor een goede aansluiting in Amstelland-Meerlanden, ofwel moet de nieuwe concessiehouder in Amstelland-Meerlanden zorgen voor een goede afstemming in het GVB-concessiegebied."

Noord/Zuidlijn
Er is nog een belangrijke onzekerheid: het nieuwe lijnennet van Amstelland-Meerlanden zal voor een deel afhangen van het gereedkomen van de Noord/Zuidlijn. De indienststelling van de lijn staat gepland voor eind 2017; gelijk met de start van de nieuwe concessie Amstelland-Meerlanden. Met de indienststelling van de Noord/Zuidlijn zal het lijnennet in en rond Amsterdam drastisch op de schop gaan en zullen er een stuk minder bussen doorrijden naar Amsterdam Centraal. De oplevering van de metrolijn is echter al vele malen uitgesteld.

Lees ook: 'Amsterdamse focus op metro is een gok'

Toch verwacht De Winter niet dat eventueel uitstel veel invloed zal hebben op de aanschaf van nieuw materieel in de concessie Amstelland-Meerlanden. "Het is een ondernemersrisico. Maar we verwachten dat als de Noord/Zuidlijn later wordt opengesteld dan gepland, de nieuwe concessiehouder het materieel na een eventuele latere opening makkelijk kwijt zal kunnen rond bijvoorbeeld Schiphol. Daar is nu al sprake van een enorme reizigerstoename."

Verlenging van de huidige concessie totdat echt duidelijk is wanneer de Noord/Zuidlijn wordt opgeleverd is geen optie. Amstelland-Meerlanden zit in 2017 aan haar maximum termijn van tien jaar.

Lees ook: OV rond Schiphol groeit als kool

Mocht de Stadsregio er niet uitkomen met GVB als het gaat om de exploitatie, dan is er nog een terugvaloptie achter de hand. De nieuwe vervoerder van Amstelland-Meerlanden kan dan de exploitatie van de Uithoornlijn voor haar rekening nemen. De Winter: "Dat is echt een laatste optie. Maar er komt in ieder geval geen knip in Amstelveen Westwijk, de trams rijden door naar Amterdam Zuid." Met zo'n optie wordt echter geen rekening gehouden. De exploitatie van de tramlijn wordt geen onderdeel van de uitvraag.

Lees ook: 'Knip in Amstelveenlijn is een kwestie van wennen'

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Uithoornlijn mogelijk niet naar GVB

Nederland 2014 R-net bussen. Amsterdam en Station Amstel. COPYRIGHT Chris Pennarts Blokland 82 3417 MR Montfoort The Netherlands+31653309747 info@chrispennarts.nl www.chrispennarts.nl. © Chris Pennarts

Meer artikelen met dit thema

Minder RET-metro's door achterstallig onderhoud

13 sep om 14:37 uur
De RET rijdt vanaf 13 september met een versoberde metrodienstregeling, omdat de Rotterdamse vervoerder kampt met…
Lees verder »

Bruno Bruins van HTM naar Keolis

31 aug om 12:55 uur
Bruno Bruins treedt per 1 september toe tot de Raad van Advies van Keolis. De oud-minister had op 31 augustus zijn…
Lees verder »

Leeuwarden sprint weer door naar Zwolle

26 aug om 14:47 uur
De Friese Sprinter vanuit Leeuwarden gaat vanaf 6 september twee keer per uur rechtstreeks naar Zwolle rijden.…
Lees verder »

IJssel-Vecht kost Keolis 2,9 miljoen

24 aug om 13:50 uur
Busvervoerder Keolis moet de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland een schadevergoeding van 2,9 miljoen…
Lees verder »

Twee nieuwe spitslijnen voor het Gooi

23 aug om 15:20 uur
Transdev Nederland rijdt per 23 augustus met twee nieuwe spitslijnen in de concessie Gooi- en Vechtstreek. Buslijn…
Lees verder »

‘De nieuwe infrastandaard is digitaal’

23 aug om 10:33 uur
Veel oude infrastructuur piept, kraakt en is nodig aan vervanging toe. De nieuwe standaard is ‘slim’ voor zowel…
Lees verder »

2020: meer dan een halvering van het aantal in- en uitstappers op stations

11 aug om 15:22 uurtimer3 min
Traditioneel maakt NS in de zomerperiode het aantal in- en uitstappers per station bekend voor een gemiddelde…
Lees verder »

Transdev financiert ZE-bussen via ING Lease

23 jul om 10:49 uurtimer3 min
Dankzij een innovatief financieringsmodel, kan Transdev de gehele busvloot van 59 stuks in de concessie Gooi- en…
Lees verder »