Waterstof tanken blijft nog een uitdaging

donderdag 3 augustus 2017
timer 4 min

Een waterstofbus die 500 kilometer op een dieplader moet om te tanken. Met slechts twee tankinstallaties in Nederland die geschikt zijn voor bussen, kan het voorlopig niet anders. "Het is een beetje een kip-eiverhaal."

Op dit moment rijden er zeven waterstofbussen rond in Nederland: twee in Groningen, één in Apeldoorn, twee in Eindhoven en twee in Rotterdam. Er zijn echter maar twee waterstoftankinstallaties in ons land die voldoende capaciteit hebben om bussen snel te tanken: één op de Automotive Campus in Helmond en één in Rhoon. Voor de Rotterdamse bussen is er dus geen probleem. Volgens de RET kan de tankinstallatie daar 24 bussen per etmaal vullen. "Maar voorlopig staat het leren nog boven het in actieve dienst rijden", aldus woordvoerder Frouke Albers. "Mochten er problemen zijn met de waterstofbussen, dan hebben we nog altijd dieselbussen achter de hand."

Per dieplader naar Helmond
De bussen in Groningen zijn echter voorlopig aangewezen op het vulpunt in Helmond. Ze rijden op dit moment proef om de chauffeurs eraan te laten wennen en om demonstraties te geven. De bedoeling was dat ze tijdelijk zouden tanken bij het Energy Transtition Centre op het Zernike-terrein in Groningen. Daarvoor kwamen de vergunningen echter niet rond. Per dieplader werden de bussen twee keer naar Helmond gebracht om waterstof te tanken. "Een keer was dat om een demonstratie te geven in Amsterdam. Toen zijn we via Helmond gereden om daar te tanken. Vervolgens kwam er nog een aantal aanvragen, waardoor we daar nog een keer hebben moeten tanken", legt Michel van der Mark van Qbuzz uit. De ritten zijn nu op een laag pitje gezet, in afwachting van een waterstofstation bij de Milieudienst in Groningen, dat in september gereed moet zijn. Volgens Van der Mark loopt de realisatie van het definitieve tankstation in Delfzijl op schema. Als de bussen in december in de reguliere dienstregeling gaan rijden, kunnen ze daar tanken.

Remenergie
Syntus kampte met de bus in Apeldoorn in het beginstadium met hetzelfde euvel. Ook Syntus bracht de bus per dieplader vanuit Gelderland naar Helmond om te tanken. "Inmiddels is dat verleden tijd", zegt concessiemanager Rene Nekkers. De bus kan nu tanken bij een tijdelijk tankstation in Arnhem. Dat is echter vooral geschikt voor personenauto's. Eén bus tanken gaat nog, maar daarna houdt het op. De brandstofcel die door de waterstof wordt gevoed is een range extender voor de elektrische bus. "Met regenereren van de remenergie komen we ook een heel eind", zegt Nekkers. "Voor de stadsdienst in Apeldoorn werkt dat prima, maar als we willen opschalen hebben we meer tankcapaciteit nodig. Maar die blijft uit omdat er niet voldoende bussen zijn. Het is een beetje een kip-eiverhaal."

Van der Mark gebruikt precies dezelfde woorden als Nekkers. "Als niemand iets doet, gebeurt er ook niks. Wij gaan hier gewoon stappen in maken", aldus Van der Mark. Het past in de bredere ambitie van de provincie Groningen om van het noorden een waterstofeconomie te maken. Onder meer de provincie, gemeente, Groningen Seaports en AkzoNobel steken daar geld in.

Waterstoftankstations
HyMove-directeur Theo Hendriks, verantwoordelijk voor de levering van de brandstofcel van de bus in Apeldoorn, erkent dat de tankinfrastructuur een zwak punt is. Jaloers kijkt hij dan ook naar Duitsland, waar de overheid miljoenen investeert om een netwerk van waterstoftankstations op te tuigen, vergelijkbaar wat Nederland deed met laadpalen voor batterij-auto's. "Doordat de Duitsers hierin durven te investeren, wordt de exploitatie van bussen met een brandstofcel automatisch interessanter", aldus Hendriks. Struikelpunt blijft wel de prijs: door de hoge druk (350 bar) en strenge veiligheidsregels kost een tankinstallatie voor waterstof al snel 1,5 miljoen euro.

De waterstofbussen in Eindhoven zijn omgebouwde Phileassen die zijn uitgerust met brandstoffencellen van Ballard. De introductie werd iets vertraagd, doordat de technische integratie langer in beslag nam dan voorzien. De twee bussen rijden voor Hermes in een gezamenlijke dienst ca. 420 km per dag.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Alex Rentier wil vooruit met Keolis

22 okt om 14:31 uur
Sinds ruim een half jaar is Alex Rentier de nieuwe CEO bij Keolis Nederland. Met de ervaren ov-bestuurder in de…
Lees verder »

OV-bureau vindt nieuwe directeur

4 okt om 10:30 uur
OV-bureau Groningen Drenthe heeft een nieuwe directeur gevonden in Rosalinde Hoorweg (49). Zij werkt nu nog bij…
Lees verder »

Gelderland ontvlecht Achterhoeks ov-flexsysteem

1 okt om 11:46 uur
In de Achterhoek is het ov-vangnet momenteel nog geïntegreerd met het doelgroepenvervoer, maar niet lang meer.…
Lees verder »

RET zet voorlopig minder metro's in

13 sep om 14:37 uur
De RET rijdt sinds 13 september met een versoberde metrodienstregeling, omdat de Rotterdamse vervoerder kampt met…
Lees verder »

Bruno Bruins van HTM naar Keolis

31 aug om 12:55 uur
Bruno Bruins treedt per 1 september toe tot de Raad van Advies van Keolis. De oud-minister had op 31 augustus zijn…
Lees verder »

Leeuwarden sprint weer door naar Zwolle

26 aug om 14:47 uur
De Friese Sprinter vanuit Leeuwarden gaat vanaf 6 september twee keer per uur rechtstreeks naar Zwolle rijden.…
Lees verder »

IJssel-Vecht kost Keolis 2,9 miljoen

24 aug om 13:50 uur
Busvervoerder Keolis moet de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland een schadevergoeding van 2,9 miljoen…
Lees verder »

Twee nieuwe spitslijnen voor het Gooi

23 aug om 15:20 uur
Transdev Nederland rijdt per 23 augustus met twee nieuwe spitslijnen in de concessie Gooi- en Vechtstreek. Buslijn…
Lees verder »