VDL Bus & Coach luidt ‘nieuw tijdperk’ in

vrijdag 6 oktober 2023

De nieuwe generatie van de elektrische Citea is al operationeel in Eindhoven. © Guus Puylaert

Voorafgaand aan Busworld organiseerde VDL Bus & Coach op woensdag 27 september zijn eigen persevenement. Stadsbus Citea viert een jubileumfeestje: die rijdt al tien jaar elektrisch. Tegelijk presenteert het bedrijf een mockup van de nieuwe Futura-touringcar, die eind 2024 in productie moet gaan. “Dit is het begin van een nieuw tijdperk”, vertelt businessmanager touringcars Pieter Gerdingh enthousiast.

Tijdens de dag zijn vakjournalisten uit heel Europa uitgenodigd. We beginnen in het futuristische showroom op het hoofdkantoor van de VDL Groep in Eindhoven. Daar presenteert de familie Van der Leegte de ‘wereld van VDL’. Op vooraf opgenomen video’s vertellen CEO Willem, oud-CEO Wim en directieleden Jennifer, Pieter en Jennifers dochtertje over de verschillende vijf lijnen waarin de groep actief is: Science, Technology & Health, Mobility, Energy & Sustainability, Infratech en Foodtech.

Elektrische stadsbus Citea

Dan is het woord aan Alex de Jong, businessmanager ov bij VDL Bus & Coach. Hij neemt de aanwezigen mee in het tienjarig bestaan van de elektrische stadsbus Citea. In 2013 werd de eerste eCitea  ontwikkeld, die eind 2016 voor het eerst in exploitatie ging in thuishaven Eindhoven. Een groot hoogtepunt vormde ook de order in Amstelland Meerlanden in 2018 en de lancering van de nieuwste generatie in 2021, die vanaf de tekentafel opnieuw werd ontworpen en volledig zero emissie rijdt.

De productie van deze nieuwe generatie Citea’s is opgestart in de fabriek in Valkenswaard, waar de eerste batch van 15 á 20 bussen al is afgeleverd. Daarnaast produceert VDL dit voertuig ook in Roeselare in een geheel nieuwe fabriek, die afgelopen zomer werd geopend. “De eerste batch is daar al geproduceerd en de uitlevering naar klanten loopt. We gaan de fabricage langzaam opschroeven en dan wordt de huidige fabriek in het centrum van Roeselare gesloten en maakt plaats voor woningbouw”, vertelt De Jong over de plannen. Uiteindelijk moeten vanuit Valkenswaard en Roeselare 800 tot 1000 bussen per jaar van de band rollen.

De nieuwste uitdagingen zitten hem in de doorontwikkeling van batterijpakketten, met als doel een zo optimaal mogelijk energieverbruik en daarmee uitbreiding van de range te behalen. Om de performance van het nieuwe concept aan te tonen, werd een efficiency-test uitgevoerd. Daarbij reed de nieuwe generatie Citea, met 490 kWh aan boord, op een zomerse dag bij +30 graden en extra gewicht door Eindhoven. De bus hield het ruim 26 uur vol en legde 550 km af zonder bij te laden, reed gemiddeld 18 tot 21 km/uur en maakte 1,4 stops per kilometer. De Jong is zichtbaar te spreken over deze prestatie.

Touringcar Futura

Daarna wordt het journaille met de nieuwe generatie Citea vervoerd naar Valkenswaard. Businessmanager touringcars Pieter Gerdingh verwelkomt ons bij VDL ETS (Enabling Transport Solutions), waar Research and Developement (R&D) plaatsvindt voor zowel stadsbus als touringcar. De huidige touringcar Futura is in 2010 gelanceerd en Gerdingh vat de hoogtepunten samen. Zo won de bus in 2011 de Coach of the Year-award en in 2019 de Sustainable Bus of the Year-award.

“En nu is het tijd voor een nieuw hoofdstuk, het begin van een nieuw tijdperk”, roept hij terwijl achter hem valt een doek naar beneden valt.  Een mockup van het nieuwe Futura-design getoond wordt. Foto’s mogen we niet maken, dit is allemaal nog strikt vertrouwelijk. “Op Busworld presenteren we Vision Futura, een display die enkele hoogtepunten laat zien van het nieuwe touringcarprogamma waarin de nadruk ligt op veiligheid en comfort. Zo beschikt de chauffeur over veel autonome (veiligheids)systemen, is veel aandacht besteed aan het welzijn van de passagier en wordt verdere invulling aan de belangrijke TCO-factoren gegeven, zoals gewicht en brandstofverbruik”, aldus Gerdingh.

Ook is gekozen voor een vernieuwend ontwerp met aerodynamische vormgevingen, gaat productontwerper Bram Veendrick verder. De karakteristieke koplampen en aerodynamische vormgeving van de achterkant maken het tot een vernieuwend design. Het huidige ontwerp is geschikt voor schone diesel, maar is in de toekomst ook toepasbaar met alternatieve aandrijflijnen: batterij-elektrisch en waterstof. “Ons businessmodel is niet gebouwd op het onderhoud van motoren en onderdelen, zoals bij veel fabrikanten”, zegt Van den Dungen. “Daardoor kunnen we nieuwe aandrijflijnen makkelijk integreren.”

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Eisen nieuwe busconcessie Oost-Brabant bekend

27 mei om 12:43 uur

Deze week is door Gedeputeerde Staten het ontwerp-Programma van Eisen vastgesteld. Bussen zonder uitstoot,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Daimler op st(r)oom in de energietransitie

23 mei om 10:21 uur

“We weten onze elektrische bussen nu goed aan de man te brengen”, vertelt Daimler…

Lees verder »
descriptionArtikel

Hermes werft nu ook studenten

7 mei om 14:14 uur

Er is een sectorbreed personeelstekort in het openbaar vervoer. Ook bij Hermes in Eindhoven is er niet genoeg…

Lees verder »
descriptionArtikel

Het boek 'Betere bus'

6 mei om 12:26 uur

Nu te bestellen! 

Betere bus …
Lees verder »
descriptionArtikel

FNV zet geplande staking bij Arriva Twente door

2 mei om 16:06 uur

De werknemers van streekvervoerder Arriva hebben er genoeg van. Op maandag 6 mei zullen ze het werk neerleggen…

Lees verder »
descriptionArtikel

Marieke Eyskoot nieuwe stem in bussen van Connexxion, Breng en Hermes

30 apr om 10:06 uur

Marieke Eyskoot, Duurzame lifestyle-expert, is de nieuwe omroepstem in de bussen van Connexxion, Breng en…

Lees verder »
descriptionArtikel

VDL opent nieuwe duurzame fabriek voor bouw e-bussen

19 apr om 09:17 uur

VDL Bus & Coach heeft in Roeselare, in de Belgische provincie West-Vlaanderen, een nieuwe fabriek voor de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Amsterdamse kinderen weer gratis met de bus

12 apr om 11:01 uur

Kinderen van vier tot en met elf jaar kunnen tussen 20 juli 2024 en 5 januari 2025 weer gratis reizen met de…

Lees verder »