Syntus verliest rechtszaak Haarlem-IJmond

dinsdag 9 augustus 2016
timer 3 min

Syntus heeft de rechtszaak tegen de provincie Noord-Holland verloren. De provincie gunde de concessie Haarlem-IJmond in januari 2015 na een loting aan Connexxion, toen bleek dat Syntus en Connexxion even veel punten hadden behaald.

Syntus had op zes punten beroep aangetekend bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven, maar in geen van de zes punten geeft het college Syntus gelijk. Zo vond Syntus dat de provincie naderhand nog met nieuwe argumenten was gekomen over de behaalde punten. Het college geeft Syntus daarin weliswaar gelijk, maar het speelt geen rol, aldus de uitspraak. Ook oordeelt het college dat Syntus niet is benadeeld bij de beoordeling van het vervoerplan.

Syntus had ook bezwaar gemaakt tegen de duurzaamheidsbeoordeling. Volgens een onderzoek van CE Delft, uitgevoerd in opdracht van Syntus, zouden de emissies van de Syntus-voertuigen gemiddeld 27 procent lager zijn. Het college vindt echter dat de provincie terecht naar het totaalplaatje heeft gekeken, waarbij ook geluidsnormen zijn meegerekend. Ook de kritiek van Syntus op de beoordeling van andere punten, zoals klanttevredenheid en capaciteit, hebben een beperkt aandeel op de totale beoordeling van de kwaliteit, stelt het college.

Tegen de uitspraak is geen beroep mogelijk. Syntus laat weten de uitspraak 'vanzelfsprekend teleurstellend'te vinden, "want wij hadden ook de reizigers in deze concessie graag onze dienstverlening geboden. Op grond van de waardering van de provincie, die heeft geleid tot een loting, kan de reiziger eenzelfde kwaliteit verwachten van Connexxion."

De loting – conform het bestek – viel ten gunste uitviel van de zittende vervoerder Connexxion. Dat gebeurde volgens De Volkskrant na een onverklaarbaar uitstel waarbij Connexxion nog in de gelegenheid werd gesteld om haar bod extra toe te lichten. Adjunct-directeur Emile Broersma van Syntus zei vlak na de uitslag dat het 'er alle schijn van heeft dat hier niet integer is gehandeld.' Met de loting had Syntus geen moeite, maar het aanbestedingsproces was volgens de vervoerder met name in de laatste fase niet vlekkeloos verlopen.

Zowel Syntus als EBS maakte aanvankelijk bezwaar tegen de gunning. De bezwaarcommissie bleef echter bij de gunning aan Connexxion. De provincie gaf EBS, dat minder punten haalde, nieuwe argumenten voor de afwijzing van het bod. In die argumenten kon EBS zich vinden, hoewel directeur Wim Kurver toen wel stelde dat het 'nog niet helemaal lekker' voelde. Een gang naar de rechter liet EBS achterwege. Syntus koos daar in november vorig jaar wel voor.

Connexxion is blij met de uitspraak en wil nu in overleg met de provincie zo snel mogelijk beginnen met de uitvoering van de nieuwe concessie. Die had eigenlijk al in december vorig jaar moeten ingaan, maar door het beroep rijdt Connexxion nog steeds volgens het oude contract. De provincie kan nog niet zeggen welke datum zij voor oog hebben om de nieuwe concessie in te laten gaan. Uiteindelijk wil Connexxion 78 elektrische bussen inzetten. Haarlem-IJmond had daarmee de eerste emissieloze concessie van Europa moeten worden; de vraag is of dat met deze vertraging nog gaat lukken.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Thales implementeert ERTMS Centraal Veiligheidssysteem voor ProRail

17 mei om 15:39 uur

ProRail heeft Thales de opdracht gegund om haar European Rail Traffic Management System (ERTMS) Central Safety…

Lees verder »
Den Haag CS
flash_onNieuws

Stationschefs kunnen zelfsturend alternatief zijn bij computerstoringen   

16 mei om 16:22 uur

Bij massale treinuitval als gevolg van computerstoringen tijdelijk overstappen op spoorboekloos rijden tussen…

Lees verder »
waterstoftrein Siemens DB
flash_onNieuws

Siemens en Deutsche Bahn ontwikkelen waterstoftrein met opslagtank-aanhanger

5 mei om 15:13 uur

‘H2goesRail’. Zo heet het Duitse project voor de ontwikkeling van waterstofsystemen voor het spoor. Het eerste…

Lees verder »
OV-Magazine Lamar van Frederikslust
descriptionArtikel

Een kijkje in de keuken bij…de ov-adviseurs van Goudappel

3 mei om 16:02 uur

Wie zijn de mensen die het ov in Nederland draaiende houden? Dit jaar gaat OV-Magazine op onderzoek uit. Deze…

Lees verder »
flash_onNieuws

Paul de Krom nieuwe voorzitter OV-NL

29 apr om 16:34 uur

Paul de Krom is per 1 mei benoemd tot voorzitter van het dagelijks bestuur van OV-NL en vertegenwoordigt…

Lees verder »
flash_onNieuws

EBS en Transdev bieden op ZaWa

22 apr om 09:54 uur

Voor de nieuwe concessie Zaanstreek-Waterland, die eind 2023 ingaat, hebben zich twee vervoerders gemeld:…

Lees verder »

Op reis door ov-walhalla Zwitserland

19 apr om 11:26 uur

Zwitserland is hét voorbeeld van een land met een goed ov-netwerk. Alle betrokken partijen stemmen hun vervoer…

Lees verder »
flash_onNieuws

‘Kabinetsbesluit betekent ov-afbraak in 2023’

15 apr om 09:47 uur

Het kabinet verlengt de financiële coronasteun tot eind 2022, maar er is nog geen regeling voor 2023.…

Lees verder »