Noordelijke treindiensten blijven bij Arriva

dinsdag 11 juli 2017
timer 3 min

Arriva blijft ook na 2020 rijden op de spoorlijnen in Groningen en Friesland. Dat hebben de twee provincies vandaag bekend gemaakt. Arriva was de enige bieder op de concessie die duurt tot 2035.

Arriva investeert 250 miljoen euro in de Noordelijke nevenlijnen, waar de DB-dochter al sinds 2005 rijdt. De huidige GTW-treinen krijgen een opknapbeurt. Daarna stromen 21 extra treinen in, waarvan 18 nieuwe hybride Stadler Flirt's, die Arriva omdoopt tot Flirtino. Een batterij aan boord slaat de remenergie op. De nieuwe treinen gaan rijden tussen Leeuwarden en Groningen Europapark.

Ook de omgebouwde treinen krijgen een hybride aandrijving. In plaats van op diesel gaan ze op biodiesel rijden. Al met al levert de ombouw een CO2-besparing op van 80 procent. Elk jaar wil Arriva de CO2-uitstoot met 2 procent verminderen.

5G-wifi
Elk treinstel beschikt over een rolstoeltoegankelijk toilet, mogelijkheid tot opladen met mobiel, wifi op 4- of 5G-snelheid en plek voor tenminste vier fietsen. Verder komt er een automatisch telsysteem, waardoor Arriva beter kan voorspellen hoeveel treinen nodig zijn. Reizigers zien dan op het perron in welk treinstel nog zitplaatsen zijn.

Een aantal diensten wordt gekoppeld, waardoor er tussen Sauwerd en Zuidbroek een kwartierdienst ontstaat. Tussen Groningen en Groningen Europapark komt daar bovendien de kwartierdienst vanuit Leeuwarden en de NS-trein naar Zwolle bij. Al met al rijden er op dit traject in de toekomst dus waarschijnlijk 10 (en in de spits 12) treinen per uur.

Meer treinen, minder stations
Leeuwarden Achter de Hoven, waar nu nog drie keer per dag een stoptrein tussen Groningen en Leeuwarden stopt, zal verdwijnen. Na de koppeling van de lijnen in Groningen zal ook het doek vallen voor Sappemeer Oost. Over de Duitse grens zal Arriva wel gaan stoppen op de nieuwe stations Bunde en – als de Friesenbrücke weer hersteld is – Ihrhove. Arriva wil tot 20.00 uur elk half uur doorrijden van Roodeschool naar Eemshaven. De ambitie was altijd om dat slechts drie keer per dag te doen. Vanaf 2023 koppelt Arriva die dienst bovendien aan de trein vanuit Leer.

Tussen Leeuwarden en Sneek gaan eveneens meer treinen rijden. Tussen Groningen en Winschoten komt een sneltrein. Arriva moet bovendien meewerken aan een eventuele verlenging van de treindienst naar Stadskanaal (deze rijdt nu nog tot Veendam) en op langere termijn wellicht naar Emmen.

Ademende concessie
De concessie is ademend. Veel zaken worden dus tijdens de looptijd besloten. Een ontwikkelteam onder leiding van Arriva moet de ontwikkelingen in de gaten houden. Op de displays in de treinen en op de trein zelf mag geen reclame worden getoond.

In de loop van de concessie moet Arriva de stap naar zero emissie maken om uiterlijk in 2035 (met de ingang van de daaropvolgende concessie) alle treinen uitstootvrij te laten rijden. De provincies willen daarom graag verder gaan experimenteren met batterij- of waterstoftreinen.

Risico te hoog
Aan de aanbesteding van de spoorconcessie deden twee andere vervoerders mee, die uiteindelijk geen bod hebben gedaan. Keolis was een van de afhakers. De vervoerder feliciteert Arriva en voegt eraan toe: "Er was geen overnameregeling voor de treinen opgenomen, waardoor wij het risico als te hoog hebben ingeschat om te bieden."

Arriva presenteerde op de persconferentie deze film:

https://youtu.be/KBVHDxiTuCc

Wat zijn de andere 3 nieuwe treinen die Arriva besteld?

Waarschijnlijk uit andere concessies, bijv. Limburg waar de Maaslijn wordt geelectrificeerd en er dan dieseltreinen overblijven.

Als je de remvermogens kan opnemen . Jan je grote vermogens verwerken. Ik zou de batterijpaketten wat groter maken en volledig batterij elektrisch gaan rijden met snelladen op de eindstations. Dat is veel voordeliger dan hybride.

Sorry tikfoutje ... opnemen , kan je ...

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

person_outlineBlog

Ov-ambities kabinet bieden perspectief

25 nov om 15:59 uur

Met de recente MIRT-brief 2022 heeft het kabinet een belangrijk ov-statement afgegeven, schrijft DOVA-directeur…

Lees verder »
descriptionArtikel

Grote investeringen in bereikbaarheid Zuid-Holland

15 nov om 14:38 uur

Het Rijk, de Metropoolregio Rotterdam/Den Haag, Provincie Zuid-Holland en de gemeentes Den Haag en Rotterdam…

Lees verder »
descriptionArtikel

EBS wordt ‘mobiliteitsmakelaar’ in ZaWa

1 nov om 11:46 uur

Het snelgroeiende ov-bedrijf EBS neemt de rol van mobiliteitsmakelaar aan in de concessie Zaanstreek-Waterland…

Lees verder »
flash_onNieuws

Wouter Koolmees nieuwe directeur NS

10 okt om 15:06 uur

NS heeft een nieuwe president-directeur gevonden. Per 1 november wordt Wouter Koolmees, oud-minister van…

Lees verder »
person_outlineBlog

Digitalisering contractbeheer: luxe of noodzaak?

7 okt om 11:31 uur

Overheden stellen steeds hogere eisen aan de kwaliteit van ov-concessies. De keerzijde is echter dat het voor…

Lees verder »
flash_onNieuws

Alstoms waterstoftreinen actief in Nedersaksen

1 sep om 15:38 uur

De Coradia iLint, de waterstoftrein van Alstom, wordt in Bremervörde in Nedersaksen ingezet op een traject met…

Lees verder »
NS shutterstock
person_outlineBlog

Blog: Vier handvatten voor Kamerdebat NS-concessie

22 aug om 12:13 uur

In 2024 loopt de concessie van NS voor het hoofdrailnet af. Het vorige kabinet heeft besloten om NS onderhands…

Lees verder »

‘Nederland kan zich geen ov-afbraak permitteren’

28 jun om 16:56 uur

De Limburgse CDA-politica Vivianne Heijnen (39) wisselde per 10 januari haar wethouderschap in Maastricht in…

Lees verder »