Noordelijke treindiensten blijven bij Arriva

dinsdag 11 juli 2017
timer 3 min

Arriva blijft ook na 2020 rijden op de spoorlijnen in Groningen en Friesland. Dat hebben de twee provincies vandaag bekend gemaakt. Arriva was de enige bieder op de concessie die duurt tot 2035.

Arriva investeert 250 miljoen euro in de Noordelijke nevenlijnen, waar de DB-dochter al sinds 2005 rijdt. De huidige GTW-treinen krijgen een opknapbeurt. Daarna stromen 21 extra treinen in, waarvan 18 nieuwe hybride Stadler Flirt's, die Arriva omdoopt tot Flirtino. Een batterij aan boord slaat de remenergie op. De nieuwe treinen gaan rijden tussen Leeuwarden en Groningen Europapark.

Ook de omgebouwde treinen krijgen een hybride aandrijving. In plaats van op diesel gaan ze op biodiesel rijden. Al met al levert de ombouw een CO2-besparing op van 80 procent. Elk jaar wil Arriva de CO2-uitstoot met 2 procent verminderen.

5G-wifi
Elk treinstel beschikt over een rolstoeltoegankelijk toilet, mogelijkheid tot opladen met mobiel, wifi op 4- of 5G-snelheid en plek voor tenminste vier fietsen. Verder komt er een automatisch telsysteem, waardoor Arriva beter kan voorspellen hoeveel treinen nodig zijn. Reizigers zien dan op het perron in welk treinstel nog zitplaatsen zijn.

Een aantal diensten wordt gekoppeld, waardoor er tussen Sauwerd en Zuidbroek een kwartierdienst ontstaat. Tussen Groningen en Groningen Europapark komt daar bovendien de kwartierdienst vanuit Leeuwarden en de NS-trein naar Zwolle bij. Al met al rijden er op dit traject in de toekomst dus waarschijnlijk 10 (en in de spits 12) treinen per uur.

Meer treinen, minder stations
Leeuwarden Achter de Hoven, waar nu nog drie keer per dag een stoptrein tussen Groningen en Leeuwarden stopt, zal verdwijnen. Na de koppeling van de lijnen in Groningen zal ook het doek vallen voor Sappemeer Oost. Over de Duitse grens zal Arriva wel gaan stoppen op de nieuwe stations Bunde en – als de Friesenbrücke weer hersteld is – Ihrhove. Arriva wil tot 20.00 uur elk half uur doorrijden van Roodeschool naar Eemshaven. De ambitie was altijd om dat slechts drie keer per dag te doen. Vanaf 2023 koppelt Arriva die dienst bovendien aan de trein vanuit Leer.

Tussen Leeuwarden en Sneek gaan eveneens meer treinen rijden. Tussen Groningen en Winschoten komt een sneltrein. Arriva moet bovendien meewerken aan een eventuele verlenging van de treindienst naar Stadskanaal (deze rijdt nu nog tot Veendam) en op langere termijn wellicht naar Emmen.

Ademende concessie
De concessie is ademend. Veel zaken worden dus tijdens de looptijd besloten. Een ontwikkelteam onder leiding van Arriva moet de ontwikkelingen in de gaten houden. Op de displays in de treinen en op de trein zelf mag geen reclame worden getoond.

In de loop van de concessie moet Arriva de stap naar zero emissie maken om uiterlijk in 2035 (met de ingang van de daaropvolgende concessie) alle treinen uitstootvrij te laten rijden. De provincies willen daarom graag verder gaan experimenteren met batterij- of waterstoftreinen.

Risico te hoog
Aan de aanbesteding van de spoorconcessie deden twee andere vervoerders mee, die uiteindelijk geen bod hebben gedaan. Keolis was een van de afhakers. De vervoerder feliciteert Arriva en voegt eraan toe: "Er was geen overnameregeling voor de treinen opgenomen, waardoor wij het risico als te hoog hebben ingeschat om te bieden."

Arriva presenteerde op de persconferentie deze film:

https://youtu.be/KBVHDxiTuCc

Wat zijn de andere 3 nieuwe treinen die Arriva besteld?

Waarschijnlijk uit andere concessies, bijv. Limburg waar de Maaslijn wordt geelectrificeerd en er dan dieseltreinen overblijven.

Als je de remvermogens kan opnemen . Jan je grote vermogens verwerken. Ik zou de batterijpaketten wat groter maken en volledig batterij elektrisch gaan rijden met snelladen op de eindstations. Dat is veel voordeliger dan hybride.

Sorry tikfoutje ... opnemen , kan je ...

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Concessie-Utrecht: exit Qbuzz, Keolis blijft

11 jun om 16:38 uur

De twee Utrechtse ov-concessies zijn verleend, aan Transdev (Utrecht Binnen) en Keolis (Utrecht Buiten). De…

Lees verder »
descriptionArtikel

Belgische jongeren reizen één maand voor 59 euro met al het openbaar vervoer

6 jun om 14:11 uur

Belgische jongeren van 18 tot en met 24 jaar kunnen in juli en augustus één maand onbeperkt met al het openbaar…

Lees verder »
descriptionArtikel

Transdev eerste ov-bedrijf op hoogste trede Prestatieladder Socialer Ondernemen

23 apr om 14:24 uur

Transdev heet de hoogste trede van de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO bereikt. Het bedrijf is het…

Lees verder »
descriptionArtikel

Dit zijn de vakmensen van het ov

12 apr om 14:23 uur

In OV-Magazine 1/2019 presenteerde Marc Maartens de ‘vakmannen van het ov’. Nu de (vak)wereld enorm veranderd…

Lees verder »
descriptionArtikel

'Wees adaptief bij publieke mobiliteit’

5 apr om 09:45 uur

Dat het openbaar vervoer waarde heeft, zullen weinigen betwisten. De vraag is waar je voor het bepalen van die…

Lees verder »
descriptionArtikel

Tweede Kamer wil dat provincies en gemeenten zelf ov-bedrijven oprichten

14 mrt om 12:18 uur

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat provincies en gemeenten zelf ov-bedrijven kunnen oprichten, zodat…

Lees verder »
descriptionArtikel

In 2023 ruim 15 procent meer ingecheckt in het openbaar vervoer

26 feb om 10:22 uur

In 2023 werd er 1,1 miljard keer ingecheckt in het openbaar vervoer: 15,5 procent vaker dan in 2022. Het aantal…

Lees verder »
descriptionArtikel

Ook in 2024 gratis ov-kaartjes voor Amsterdamse minima

20 feb om 14:22 uur

De Vervoerregio Amsterdam wil het initiatief met gratis anderhalfuurs-kaartjes voor minimagezinnen in de regio…

Lees verder »