Noordelijke treindiensten blijven bij Arriva

dinsdag 11 juli 2017
timer 3 min

Arriva blijft ook na 2020 rijden op de spoorlijnen in Groningen en Friesland. Dat hebben de twee provincies vandaag bekend gemaakt. Arriva was de enige bieder op de concessie die duurt tot 2035.

Arriva investeert 250 miljoen euro in de Noordelijke nevenlijnen, waar de DB-dochter al sinds 2005 rijdt. De huidige GTW-treinen krijgen een opknapbeurt. Daarna stromen 21 extra treinen in, waarvan 18 nieuwe hybride Stadler Flirt's, die Arriva omdoopt tot Flirtino. Een batterij aan boord slaat de remenergie op. De nieuwe treinen gaan rijden tussen Leeuwarden en Groningen Europapark.

Ook de omgebouwde treinen krijgen een hybride aandrijving. In plaats van op diesel gaan ze op biodiesel rijden. Al met al levert de ombouw een CO2-besparing op van 80 procent. Elk jaar wil Arriva de CO2-uitstoot met 2 procent verminderen.

5G-wifi
Elk treinstel beschikt over een rolstoeltoegankelijk toilet, mogelijkheid tot opladen met mobiel, wifi op 4- of 5G-snelheid en plek voor tenminste vier fietsen. Verder komt er een automatisch telsysteem, waardoor Arriva beter kan voorspellen hoeveel treinen nodig zijn. Reizigers zien dan op het perron in welk treinstel nog zitplaatsen zijn.

Een aantal diensten wordt gekoppeld, waardoor er tussen Sauwerd en Zuidbroek een kwartierdienst ontstaat. Tussen Groningen en Groningen Europapark komt daar bovendien de kwartierdienst vanuit Leeuwarden en de NS-trein naar Zwolle bij. Al met al rijden er op dit traject in de toekomst dus waarschijnlijk 10 (en in de spits 12) treinen per uur.

Meer treinen, minder stations
Leeuwarden Achter de Hoven, waar nu nog drie keer per dag een stoptrein tussen Groningen en Leeuwarden stopt, zal verdwijnen. Na de koppeling van de lijnen in Groningen zal ook het doek vallen voor Sappemeer Oost. Over de Duitse grens zal Arriva wel gaan stoppen op de nieuwe stations Bunde en – als de Friesenbrücke weer hersteld is – Ihrhove. Arriva wil tot 20.00 uur elk half uur doorrijden van Roodeschool naar Eemshaven. De ambitie was altijd om dat slechts drie keer per dag te doen. Vanaf 2023 koppelt Arriva die dienst bovendien aan de trein vanuit Leer.

Tussen Leeuwarden en Sneek gaan eveneens meer treinen rijden. Tussen Groningen en Winschoten komt een sneltrein. Arriva moet bovendien meewerken aan een eventuele verlenging van de treindienst naar Stadskanaal (deze rijdt nu nog tot Veendam) en op langere termijn wellicht naar Emmen.

Ademende concessie
De concessie is ademend. Veel zaken worden dus tijdens de looptijd besloten. Een ontwikkelteam onder leiding van Arriva moet de ontwikkelingen in de gaten houden. Op de displays in de treinen en op de trein zelf mag geen reclame worden getoond.

In de loop van de concessie moet Arriva de stap naar zero emissie maken om uiterlijk in 2035 (met de ingang van de daaropvolgende concessie) alle treinen uitstootvrij te laten rijden. De provincies willen daarom graag verder gaan experimenteren met batterij- of waterstoftreinen.

Risico te hoog
Aan de aanbesteding van de spoorconcessie deden twee andere vervoerders mee, die uiteindelijk geen bod hebben gedaan. Keolis was een van de afhakers. De vervoerder feliciteert Arriva en voegt eraan toe: "Er was geen overnameregeling voor de treinen opgenomen, waardoor wij het risico als te hoog hebben ingeschat om te bieden."

Arriva presenteerde op de persconferentie deze film:

https://youtu.be/KBVHDxiTuCc

Wat zijn de andere 3 nieuwe treinen die Arriva besteld?

Waarschijnlijk uit andere concessies, bijv. Limburg waar de Maaslijn wordt geelectrificeerd en er dan dieseltreinen overblijven.

Als je de remvermogens kan opnemen . Jan je grote vermogens verwerken. Ik zou de batterijpaketten wat groter maken en volledig batterij elektrisch gaan rijden met snelladen op de eindstations. Dat is veel voordeliger dan hybride.

Sorry tikfoutje ... opnemen , kan je ...

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Dag van de Lightrail: ruimte voor oude én nieuwe ov-plannen

27 jan om 12:14 uur

Officieel heet de Dag van de Lightrail al twee jaar ‘Dag van de Lightrail & Bus Rapid Transit’, maar…

Lees verder »
descriptionArtikel

Ook NS voert in- en uitchecken met betaalpas in

26 jan om 11:42 uur

Vanaf 31 januari kunnen treinreizigers bij de NS naast de ov-chipkaart ook in- en uitchecken met een…

Lees verder »
flash_onNieuws

Toekomstbeeld OV 2040 krijgt herijking

17 jan om 14:17 uur

Met het Toekomstbeeld OV 2040 is de afgelopen jaren een solide basis gelegd richting toekomst. De doelen staan…

Lees verder »
concessieposter 2023
flash_onNieuws

CROW publiceert concessieposter 2023

16 jan om 15:55 uur

Het ov-landschap is ook in 2022 weer veranderd en verandert in 2023 verder. Om overzicht te bieden rond lopende…

Lees verder »

De klantvraag is gewijzigd – nu het ov-product nog

12 jan om 12:06 uur

Bleef tijdens de coronacrisis het ov-niveau nog grotendeels op peil (door extra subsidie vanuit IenW) terwijl…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nachttrein Groningen - Schiphol 20 januari van start

9 jan om 12:01 uur

Feestvierders uit bijvoorbeeld Zwolle, Assen of Almere die in Amsterdam of Groningen willen stappen en…

Lees verder »

Sociale veiligheid vraagt 'voortdurend aan knoppen blijven draaien'

23 dec 2022

Sociale (on)veiligheid is een veelkoppig monster dat steeds nieuwe vormen aanneemt per tijdstip, locatie en…

Lees verder »

NS: ‘Wij kunnen onderdeel van de oplossing zijn’

20 dec 2022

Mobiliteit heeft een maatschappelijke functie, stelt Jacco van der Tak. De NS-directeur Communicatie &…

Lees verder »