Noordelijke treindiensten blijven bij Arriva

dinsdag 11 juli 2017
timer 3 min

Arriva blijft ook na 2020 rijden op de spoorlijnen in Groningen en Friesland. Dat hebben de twee provincies vandaag bekend gemaakt. Arriva was de enige bieder op de concessie die duurt tot 2035.

Arriva investeert 250 miljoen euro in de Noordelijke nevenlijnen, waar de DB-dochter al sinds 2005 rijdt. De huidige GTW-treinen krijgen een opknapbeurt. Daarna stromen 21 extra treinen in, waarvan 18 nieuwe hybride Stadler Flirt's, die Arriva omdoopt tot Flirtino. Een batterij aan boord slaat de remenergie op. De nieuwe treinen gaan rijden tussen Leeuwarden en Groningen Europapark.

Ook de omgebouwde treinen krijgen een hybride aandrijving. In plaats van op diesel gaan ze op biodiesel rijden. Al met al levert de ombouw een CO2-besparing op van 80 procent. Elk jaar wil Arriva de CO2-uitstoot met 2 procent verminderen.

5G-wifi
Elk treinstel beschikt over een rolstoeltoegankelijk toilet, mogelijkheid tot opladen met mobiel, wifi op 4- of 5G-snelheid en plek voor tenminste vier fietsen. Verder komt er een automatisch telsysteem, waardoor Arriva beter kan voorspellen hoeveel treinen nodig zijn. Reizigers zien dan op het perron in welk treinstel nog zitplaatsen zijn.

Een aantal diensten wordt gekoppeld, waardoor er tussen Sauwerd en Zuidbroek een kwartierdienst ontstaat. Tussen Groningen en Groningen Europapark komt daar bovendien de kwartierdienst vanuit Leeuwarden en de NS-trein naar Zwolle bij. Al met al rijden er op dit traject in de toekomst dus waarschijnlijk 10 (en in de spits 12) treinen per uur.

Meer treinen, minder stations
Leeuwarden Achter de Hoven, waar nu nog drie keer per dag een stoptrein tussen Groningen en Leeuwarden stopt, zal verdwijnen. Na de koppeling van de lijnen in Groningen zal ook het doek vallen voor Sappemeer Oost. Over de Duitse grens zal Arriva wel gaan stoppen op de nieuwe stations Bunde en – als de Friesenbrücke weer hersteld is – Ihrhove. Arriva wil tot 20.00 uur elk half uur doorrijden van Roodeschool naar Eemshaven. De ambitie was altijd om dat slechts drie keer per dag te doen. Vanaf 2023 koppelt Arriva die dienst bovendien aan de trein vanuit Leer.

Tussen Leeuwarden en Sneek gaan eveneens meer treinen rijden. Tussen Groningen en Winschoten komt een sneltrein. Arriva moet bovendien meewerken aan een eventuele verlenging van de treindienst naar Stadskanaal (deze rijdt nu nog tot Veendam) en op langere termijn wellicht naar Emmen.

Ademende concessie
De concessie is ademend. Veel zaken worden dus tijdens de looptijd besloten. Een ontwikkelteam onder leiding van Arriva moet de ontwikkelingen in de gaten houden. Op de displays in de treinen en op de trein zelf mag geen reclame worden getoond.

In de loop van de concessie moet Arriva de stap naar zero emissie maken om uiterlijk in 2035 (met de ingang van de daaropvolgende concessie) alle treinen uitstootvrij te laten rijden. De provincies willen daarom graag verder gaan experimenteren met batterij- of waterstoftreinen.

Risico te hoog
Aan de aanbesteding van de spoorconcessie deden twee andere vervoerders mee, die uiteindelijk geen bod hebben gedaan. Keolis was een van de afhakers. De vervoerder feliciteert Arriva en voegt eraan toe: "Er was geen overnameregeling voor de treinen opgenomen, waardoor wij het risico als te hoog hebben ingeschat om te bieden."

Arriva presenteerde op de persconferentie deze film:

https://youtu.be/KBVHDxiTuCc

Wat zijn de andere 3 nieuwe treinen die Arriva besteld?

Waarschijnlijk uit andere concessies, bijv. Limburg waar de Maaslijn wordt geelectrificeerd en er dan dieseltreinen overblijven.

Als je de remvermogens kan opnemen . Jan je grote vermogens verwerken. Ik zou de batterijpaketten wat groter maken en volledig batterij elektrisch gaan rijden met snelladen op de eindstations. Dat is veel voordeliger dan hybride.

Sorry tikfoutje ... opnemen , kan je ...

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Arriva mag drie treinen op hoofdrailnet rijden

16 sep om 14:50 uur
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) geeft Arriva groen licht om drie nieuwe open access-treindiensten op het…
Lees verder »

Over de verschillende belangen rond datastandaarden

2 sep om 10:35 uurtimer10 min
Rond de ontwikkeling van Mobility as a Service spelen datastandaarden een grote rol. Maar hoe verhouden de…
Lees verder »

Bruno Bruins van HTM naar Keolis

31 aug om 12:55 uur
Bruno Bruins treedt per 1 september toe tot de Raad van Advies van Keolis. De oud-minister had op 31 augustus zijn…
Lees verder »

VRA: transitie door in Zaanstreek-Waterland

30 jul om 09:32 uur
De Vervoerregio Amsterdam heeft tijdens de coronacrisis niet stil gezeten, blikt voorzitter Egbert de Vries…
Lees verder »

Christel Mourik gaat MRDH leiden

19 jul om 11:13 uurtimer2 min
Christel Mourik, de huidige directeur ov van de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag (MRDH), wordt per 1 september…
Lees verder »

Wilko Mol nieuwe CEO vervoerbedrijf EBS

7 jul om 09:53 uurtimer2 min
Wilko Mol vertrekt bij het OV-bureau Groningen Drenthe en volgt Wim Kurver op als CEO bij vervoerder EBS.
Lees verder »

Rijk steunt ov-sector tot september 2022

25 jun om 16:20 uurtimer3 min
De Rijksoverheid verlengt de financiële compensatie aan ov-bedrijven tot september 2022. Dankzij verlenging van de…
Lees verder »

Ov-sector positief gestemd richting 2040

18 jun om 10:33 uurtimer7 min
Ondanks dat het ov in bange tijden verkeert, zien verschillende Tweede Kamerleden en ov-experts de toekomst met…
Lees verder »