Schmeink: Uiteindelijk wordt het waterstof

vrijdag 15 juni 2018
timer 2 min

Batterij-elektrisch aangedreven bussen zijn slechts een eerste tussenstap naar zero emissie. Waterstof als energiedrager is het eindstation. Dat betoogde Connexxion-topman Bart Schmeink donderdag op de vakbeurs Transport Publics in Parijs.

Schmeink hield daar een presentatie over de transitie naar zero emissie aan de hand van de 100 elektrische bussen die sinds enkele maanden rijden in Amstelland-Meerlanden. Die bussen zijn nog uitgerust met een batterij, maar Schmeink verwacht dus dat waterstof de overhand gaat krijgen.

"Waterstof is heel interessant", zei Schmeink desgevraagd. "De vraag is alleen hoe je die bussen zo goed en efficiënt mogelijk geladen krijgt." Want daar moet de techniek nog wel stappen in maken. "Al dat gedoe met onder hoge druk tanken, daar moeten we van af. Het is toch van de zotte dat er onlangs een waterstofbus 500 kilometer op een dieplader moest, alleen om te tanken?"

De Connexxion-topman verwacht veel van ontwikkelingen zoals mierenzuur, dat waterstof kan vasthouden onder normale druk en op kamertemperatuur. "Uiteindelijk scoort waterstof heel hoog op duurzaamheid", aldus Schmeink. "Het is niet meer dan een energiedrager, net als een batterij. En vergeet niet dat die batterij ook weer uit grondstoffen bestaat. Op dit moment rijden er negen waterstofbussen in Nederland. Dat moeten er binnen enkele jaren 50 zijn, als het aan het ministerie van IenW ligt. Onlangs besloot de provincie Gelderland wel een streep te zetten door een proefproject.

Schmeink verwacht dat de techniek binnen vijf tot zeven jaar zover is gevorderd dat waterstof volwassen genoeg is om commercieel te worden ingezet. "Dat klinkt misschien langzaam, maar je kunt niet verwachten dat we binnen twee jaar helemaal over zijn op zero emissie, terwijl we honderd jaar op diesel hebben gereden. Honderd jaar, moet je nagaan. En dan hoor je nu weer zo'n bericht dat de ijskap van Antarctica sneller smelt dan verwacht. We zouden onszelf als mensheid voor de ballen moeten schoppen dat we het zo ver hebben laten komen."

Nou, niet zolang het proces van stroom>waterstof>stroom veel minder efficiënt is dan opslag in een batterij. Leuk dat je er langer mee kunt rijden, maar als je vervolgens vijf keer meer stroom nodig hebt dan een batterijbus is het duurzaamheidsargument ook een wassen neus.

Ja laten we ons niet voor de ballen schoppen, dan zijn we weer een paar jaar verder, voordat we daar van zijn bijgekomen. maar gewoon handelen en - batterij- elektrisch rijden . Kan ook al op regio lijnen!

Vijf keer meer gratis groene stroom met de mogelikkheid deze te gebruiken waar en wanneer het de exploitatie past. Wat is het probleem man ? Waterstof is de ultieme ov oplossing.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Bedenker OV-fiets: ‘Mobiliteitstransitie nog in kinderschoenen’

24 sep om 10:32 uur
In een tijd dat veel deelmodaliteiten komen en soms weer gaan, bleef de OV-fiets altijd bestaan. Afgelopen april…
Lees verder »

NS-conducteurs IC Brussel staakten dag

21 sep om 12:28 uur
Nederlandse conducteurs op de Intercity Brussel van NS International hebben woensdag 22 september gestaakt. Zij …
Lees verder »

'Ov-organisaties steeds meer datagedreven'

10 sep om 11:43 uur
Reizigers en voertuigen voorzien marktpartijen van steeds meer data. Maar wat doen zij met die zeeën aan data?…
Lees verder »

Flexbus vervangt twee stadsbussen Spijkenisse

9 sep om 11:24 uur
In Spijkenisse vervangt de flexibele vervoersvorm Spijkhopper vanaf 26 september de huidige vaste buslijnen 81 en…
Lees verder »

Successen van flexibel ov onder de loep

6 sep om 11:05 uur
Om het ov-systeem op niveau te houden, moeten we creatiever omgaan met beschikbare financiële middelen, stelt…
Lees verder »

Leeuwarden sprint weer door naar Zwolle

26 aug om 14:47 uur
De Friese Sprinter vanuit Leeuwarden gaat vanaf 6 september twee keer per uur rechtstreeks naar Zwolle rijden.…
Lees verder »

Twee nieuwe spitslijnen voor het Gooi

23 aug om 15:20 uur
Transdev Nederland rijdt per 23 augustus met twee nieuwe spitslijnen in de concessie Gooi- en Vechtstreek. Buslijn…
Lees verder »

VRA: transitie door in Zaanstreek-Waterland

30 jul om 09:32 uur
De Vervoerregio Amsterdam heeft tijdens de coronacrisis niet stil gezeten, blikt voorzitter Egbert de Vries…
Lees verder »