Schmeink: Uiteindelijk wordt het waterstof

vrijdag 15 juni 2018
timer 2 min

Batterij-elektrisch aangedreven bussen zijn slechts een eerste tussenstap naar zero emissie. Waterstof als energiedrager is het eindstation. Dat betoogde Connexxion-topman Bart Schmeink donderdag op de vakbeurs Transport Publics in Parijs.

Schmeink hield daar een presentatie over de transitie naar zero emissie aan de hand van de 100 elektrische bussen die sinds enkele maanden rijden in Amstelland-Meerlanden. Die bussen zijn nog uitgerust met een batterij, maar Schmeink verwacht dus dat waterstof de overhand gaat krijgen.

"Waterstof is heel interessant", zei Schmeink desgevraagd. "De vraag is alleen hoe je die bussen zo goed en efficiënt mogelijk geladen krijgt." Want daar moet de techniek nog wel stappen in maken. "Al dat gedoe met onder hoge druk tanken, daar moeten we van af. Het is toch van de zotte dat er onlangs een waterstofbus 500 kilometer op een dieplader moest, alleen om te tanken?"

De Connexxion-topman verwacht veel van ontwikkelingen zoals mierenzuur, dat waterstof kan vasthouden onder normale druk en op kamertemperatuur. "Uiteindelijk scoort waterstof heel hoog op duurzaamheid", aldus Schmeink. "Het is niet meer dan een energiedrager, net als een batterij. En vergeet niet dat die batterij ook weer uit grondstoffen bestaat. Op dit moment rijden er negen waterstofbussen in Nederland. Dat moeten er binnen enkele jaren 50 zijn, als het aan het ministerie van IenW ligt. Onlangs besloot de provincie Gelderland wel een streep te zetten door een proefproject.

Schmeink verwacht dat de techniek binnen vijf tot zeven jaar zover is gevorderd dat waterstof volwassen genoeg is om commercieel te worden ingezet. "Dat klinkt misschien langzaam, maar je kunt niet verwachten dat we binnen twee jaar helemaal over zijn op zero emissie, terwijl we honderd jaar op diesel hebben gereden. Honderd jaar, moet je nagaan. En dan hoor je nu weer zo'n bericht dat de ijskap van Antarctica sneller smelt dan verwacht. We zouden onszelf als mensheid voor de ballen moeten schoppen dat we het zo ver hebben laten komen."

Nou, niet zolang het proces van stroom>waterstof>stroom veel minder efficiënt is dan opslag in een batterij. Leuk dat je er langer mee kunt rijden, maar als je vervolgens vijf keer meer stroom nodig hebt dan een batterijbus is het duurzaamheidsargument ook een wassen neus.

Ja laten we ons niet voor de ballen schoppen, dan zijn we weer een paar jaar verder, voordat we daar van zijn bijgekomen. maar gewoon handelen en - batterij- elektrisch rijden . Kan ook al op regio lijnen!

Vijf keer meer gratis groene stroom met de mogelikkheid deze te gebruiken waar en wanneer het de exploitatie past. Wat is het probleem man ? Waterstof is de ultieme ov oplossing.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

VRA: BRT is meer dan een snelle bus

28 sep om 12:05 uur

Bus Rapid Transit (BRT) is een actueel gespreksonderwerp. Ook bij de Vervoerregio Amsterdam wordt het herkend…

Lees verder »

Elektrificatie busvervoer heeft invloed op toegankelijkheid

11 sep om 14:19 uur

In het Nederlandse ov is vrijwel elke bus een gelijkvloerse lagevloersbus. Dat verhoogt de toegankelijkheid…

Lees verder »
flash_onNieuws

Vanaf 2025 sneller en vaker per trein naar Brussel

15 aug om 10:46 uur

Het aantal intercity’s tussen Nederland en Brussel verdubbelt vanaf 2025, als de nieuwe hoofdrailnetconcessie…

Lees verder »

Minder bushaltes alléén niet gelijk aan minder bereikbaarheid

14 aug om 11:16 uur

Dat steeds meer bushaltes verdwijnen is een feit. Maar dat betekent niet per se dat de bereikbaarheid…

Lees verder »
flash_onNieuws

HTM bestelt 95 e-bussen bij Daimler

10 jul om 09:45 uur

De Haagse stadsvervoerder HTM gaat medio 2024 rijden met 95 nieuwe eCitaro-stadsbussen van Daimler. Het gaat om…

Lees verder »
descriptionArtikel

Qbuzz gekozen voor busvervoer Zuid-Holland Noord

6 jul om 13:12 uur

Qbuzz wint busconcessie Zuid-Holland Noord en verzorgt komende 13 jaar het busvervoer in regio's Holland…

Lees verder »

Bus rapid transit slaat nieuwe weg in

30 jun om 11:23 uur

Naast lightrail wordt ook Bus rapid transit (brt) steeds meer geïntegreerd in modellen om de toekomst van het…

Lees verder »
descriptionArtikel

Blog: Oplossing voor verdwijning van bushaltes?

2 mei om 13:26 uur
Bushaltes verdwijnen steeds vaker uit dorpen, omdat buslijnen worden gestrekt. Een bepaalde groep reizigers wordt…
Lees verder »