Schmeink: Uiteindelijk wordt het waterstof

vrijdag 15 juni 2018
timer 2 min

Batterij-elektrisch aangedreven bussen zijn slechts een eerste tussenstap naar zero emissie. Waterstof als energiedrager is het eindstation. Dat betoogde Connexxion-topman Bart Schmeink donderdag op de vakbeurs Transport Publics in Parijs.

Schmeink hield daar een presentatie over de transitie naar zero emissie aan de hand van de 100 elektrische bussen die sinds enkele maanden rijden in Amstelland-Meerlanden. Die bussen zijn nog uitgerust met een batterij, maar Schmeink verwacht dus dat waterstof de overhand gaat krijgen.

"Waterstof is heel interessant", zei Schmeink desgevraagd. "De vraag is alleen hoe je die bussen zo goed en efficiënt mogelijk geladen krijgt." Want daar moet de techniek nog wel stappen in maken. "Al dat gedoe met onder hoge druk tanken, daar moeten we van af. Het is toch van de zotte dat er onlangs een waterstofbus 500 kilometer op een dieplader moest, alleen om te tanken?"

De Connexxion-topman verwacht veel van ontwikkelingen zoals mierenzuur, dat waterstof kan vasthouden onder normale druk en op kamertemperatuur. "Uiteindelijk scoort waterstof heel hoog op duurzaamheid", aldus Schmeink. "Het is niet meer dan een energiedrager, net als een batterij. En vergeet niet dat die batterij ook weer uit grondstoffen bestaat. Op dit moment rijden er negen waterstofbussen in Nederland. Dat moeten er binnen enkele jaren 50 zijn, als het aan het ministerie van IenW ligt. Onlangs besloot de provincie Gelderland wel een streep te zetten door een proefproject.

Schmeink verwacht dat de techniek binnen vijf tot zeven jaar zover is gevorderd dat waterstof volwassen genoeg is om commercieel te worden ingezet. "Dat klinkt misschien langzaam, maar je kunt niet verwachten dat we binnen twee jaar helemaal over zijn op zero emissie, terwijl we honderd jaar op diesel hebben gereden. Honderd jaar, moet je nagaan. En dan hoor je nu weer zo'n bericht dat de ijskap van Antarctica sneller smelt dan verwacht. We zouden onszelf als mensheid voor de ballen moeten schoppen dat we het zo ver hebben laten komen."

Nou, niet zolang het proces van stroom>waterstof>stroom veel minder efficiënt is dan opslag in een batterij. Leuk dat je er langer mee kunt rijden, maar als je vervolgens vijf keer meer stroom nodig hebt dan een batterijbus is het duurzaamheidsargument ook een wassen neus.

Ja laten we ons niet voor de ballen schoppen, dan zijn we weer een paar jaar verder, voordat we daar van zijn bijgekomen. maar gewoon handelen en - batterij- elektrisch rijden . Kan ook al op regio lijnen!

Vijf keer meer gratis groene stroom met de mogelikkheid deze te gebruiken waar en wanneer het de exploitatie past. Wat is het probleem man ? Waterstof is de ultieme ov oplossing.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

VDL opent nieuwe duurzame fabriek voor bouw e-bussen

19 apr om 09:17 uur

VDL Bus & Coach heeft in Roeselare, in de Belgische provincie West-Vlaanderen, een nieuwe fabriek voor de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Amsterdamse kinderen weer gratis met de bus

12 apr om 11:01 uur

Kinderen van vier tot en met elf jaar kunnen tussen 20 juli 2024 en 5 januari 2025 weer gratis reizen met de…

Lees verder »
descriptionArtikel

VDL neemt bustak Van Hool over

9 apr om 08:53 uur

VDL Groep neemt de bus- en touringcarafdeling van het failliet verklaarde Van Hool over. Het Duitse Schmitz…

Lees verder »
-
descriptionArtikel

Van Hool schrapt 1100 banen

12 mrt om 09:21 uur

Van Hool stopt met de productie van bussen in Vlaanderen. Het bedrijf heeft het zelf over een 'strategische…

Lees verder »
descriptionArtikel

Flixbus noteert recordwinst over 2023

29 feb om 15:29 uur

Flix - het moederbedrijf van FlixBus - vervoerde in 2023 maar liefst 81 miljoen reizigers per bus of trein. Dat…

Lees verder »
descriptionArtikel

Ook in 2024 gratis ov-kaartjes voor Amsterdamse minima

20 feb om 14:22 uur

De Vervoerregio Amsterdam wil het initiatief met gratis anderhalfuurs-kaartjes voor minimagezinnen in de regio…

Lees verder »
descriptionArtikel

Een kijkje in de keuken bij … VDL Bus & Coach

15 feb om 16:36 uur

Als salesmanager openbaar vervoer bij VDL Bus & Coach is Sjef Maas verantwoordelijk voor de verkoop van…

Lees verder »
person_outlineBlog

Busplatform

6 dec 2023

Ik ben dol op busprojecten. De verduurzaming, de infrastructuur in de openbare ruimte of het modelleren van…

Lees verder »