De ZE-special van OV-Magazine is uit

woensdag 28 maart 2018
timer 4 min

Het eerste nummer van OV-Magazine staat grotendeels in het teken van zero emissie busvervoer. Van trolley tot waterstof en van AML tot Venlo. Nog geen abonnee? Vraag dan nu geheel gratis dit nummer op proef aan!

Thema Zero Emissie

‘Zero emissie in 2025? Dat gaan we niet halen’
Hij stond aan de wieg van de eerste aanbesteding van elektrische bussen in Nederland en zijn bedrijf inno-V begeleidde de veelbesproken concessie Limburg die in 2026 helemaal uitstootvrij moet zijn als ook de concessie Zuidoost-Brabant die dat in 2025 haalt. Maar heel Nederland tegen die tijd aan de elektrische bus? Dat gaat niet lukken, volgens Wilko Mol.

AML wacht mega-introductie e-bussen
De concessie Amstelland-Meerlanden (AML) is een van de meest omvangrijke en intensieve busconcessies van Nederland. Half maart start de echte vuurdoop als het gaat om elektrisch vervoer: dan stromen de eerste van de 100 elektrische bussen rond Schiphol in.

Waterstofbus richting rendement batterijbus
Wanneer ontworstelt de waterstofbus zich van subsidie en wordt het voertuig een serieuze kandidaat om bussen schoon te maken? Volgens de pleitberzorgers duurt het niet lang meer. “We staan aan de vooravond van de doorbraak.” En: “Over vijf tot tien jaar is waterstof net zo economisch als een batterijbus.”

Qbuzz is van alle e-markten thuis
Inductie-, stekker- en pantograafladen, waterstof en batterij, opportunity en overnight charging. Het aantal opties om een schone busdienst te runnen lijkt eindeloos. Qbuzz, bepaald niet de grootste jongen van de klas, heeft al die technieken in huis. Vlootmanager Han van der Wal vraag zich af: “Ik vraag me wel af of we dit allemaal nodig hebben.”

Venlo is al volledig elektrisch
De Limburgse provinciestad Venlo is op dit moment de grootste gemeente met een volledig elektrische stadsdienst. Sinds december vorig jaar rijden 12 10-meterbussen de drie lijnen in de stad. Extra bijzonder is de lijn naar Duitsland waar ook nog een laadfaciliteit bevindt. Ook de eerste elektrische streeklijn is er te vinden.
Bekijk ook de fotoreportage.

Randstad traag op gang met elektrificatie
De drie grote steden lopen bij het elektrificeren van hun stadsdienst flink achter op een aantal middelgrote steden. Onlangs bestelde HTM 5 e-bussen, GVB gaat 31 elektrische bussen aanschaffen en Rotterdam verwacht de eerste tranche van 55 bussen in 2020. Waarom duurt het zo lang in de Randstad?

Arnhemse trolley wil door innovaties relevant blijven
De trolleybus achterhaald? Niks ervan, als je het vraagt aan Hans Aldenkamp, projectmanager infrastructuur bij Connexxion. Wat Aldenkamp betreft wordt het trolleynetwerk juist steeds relevanter. Maar dat komt niet vanzelf. “We willen de critici voor zijn.”

Benchmark duurzaam ov helpt steden op weg
Gemeenten richten zich steeds meer op actieve, gezonde en duurzame mobiliteit. Dan is het handig als ze in een benchmark kunnen zien hoe ver ze zijn en hun vooruitgang kunnen monitoren. In opdracht van De Brede Coalitie ontwikkelde CE Delft een benchmark voor 30 steden.

Model voor exploitatie e-bus
Om de relatie tussen het ruimtegebruik op busstations, de verkeersbewegingen, en de kosten en opbrengsten van elektrisch busvervoer in kaart te brengen, ontwikkelt Goudappel Coffeng samen met het Smart Public Transport Lab van TU Delft het inclusieve Voltage-model.

En verder

Eurostar mikt op de vliegers
Op 4 april is Nederland een nieuwe speler op het spoor rijker. Vanaf die dag rijdt Eurostar rechtstreeks van Londen naar Amsterdam. In omgekeerde richting moeten reizigers nog overstappen.

Buurtbusvereniging snakt naar kennis
Buurtbusvrijwilligers zijn talrijk, vaak op leeftijd en hebben behoefte aan kennis, blijkt uit onderzoek van OV-Magazine. De vraag is alleen: wie gaat die geven?

Aan de slag met lightrailprojecten
Ideeën in Nederland zijn er genoeg over light rail, maar ze hebben meestal betrekking op de ombouw van het hoofdspoor voor metroachtige diensten, schrijft Rob van der Bijl. Megaprojecten, zijn het. Megaduur ook. Hij mist de kleine overzichtelijke projecten die betaalbaar en snel te verwezenlijken zijn.

Column Marc Maartens: Kort door de boog
De opiniebijdragen over light rail buitelen over elkaar heen op congressen, in de krant en op tv. De Randstad slibt dicht. Een verkeersinfarct dreigt. De oplossing is light rail. Een miljard euro per jaar. En pensioenfondsen mogen mee-investeren.

Automatisch vervoer als aanvulling op ov
Flexibel en automatisch vervoer zijn niet eenvoudig in te passen in het dagelijkse verkeer, schrijft emeritus hoogleraar Maurits van Witsen. Allerlei verkeers- en vervoerkundige aspecten blijven vaak onderbelicht, zoals de veiligheid van de gebruiker, het snel kunnen reageren op incidenten en de werkelijke behoeften van de ov-reiziger.

Waarom aanbesteden als men tevreden is?
De Wet personenvervoer 2000 is al vele jaren van kracht en geldt als onaantastbaar bastion. Daar zou Willem Bottenberg graag verandering in brengen. Hij wijst op de imperfecties van de wet en draagt alternatieven aan. Daarvan profiteren volgens hem zowel de overheid als ook de vervoerder en de consument.

Alles lezen? Vraag dan nu een gratis proefnummer aan!

Graag ontvang ik een gratis exemplaar van de ZE-special

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Ov-gebruik hoger in beloopbare steden

24 sep om 09:18 uur
Helge Hillnhütter, assistent-professor aan de Norwegian University of Science and Technology, vertelt op 7 oktober…
Lees verder »

Miljard extra voor IenW is niet genoeg

23 sep om 13:21 uur
De Rijksoverheid begroot voor 2022 een bedrag van 10,3 miljard euro voor Infrastructuur en Waterstaat. Dat is 1…
Lees verder »

Mondkapje blijft voorlopig verplicht in ov-voertuigen

15 sep om 09:54 uur
Met de nieuwe versoepelingen per 25 september, hoeven reizigers niet langer een mondkapje te dragen op stations en…
Lees verder »

Koninklijke onderscheiding voor bedenker OV-fiets

26 apr om 12:15 uurtimer4 min
Ronald Haverman (55), de bedenker van de OV-fiets, heeft op maandag 26 april een Koninklijke onderscheiding…
Lees verder »

Eringa vertrekt per direct bij Transdev

5 mrt om 16:35 uurtimer2 min
Pier Eringa stopt per direct als topman van Transdev Nederland, omdat zijn taken wegens de coronacrisis behoorlijk…
Lees verder »

Het jaar 2020 samengevat in 11 artikelen

18 dec 2020 timer5 min
Bij het eind van het jaar horen lijstjes. En OV-Magazine houdt van lijstjes. Daarom vatten wij het bijzondere ov-…
Lees verder »

Studenten kunnen spitsmijden tot augustus

13 nov 2020 timer2 min
De landelijke spreidingsafspraken tussen ov-sector en het onderwijs zijn verlengd tot 1 augustus 2021, laat Pedro…
Lees verder »

Wob-verzoek afgewezen; OpenGeo in beroep

22 okt 2020 timer3 min
Stichting OpenGeo deed een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (wob) over de totstandkoming van de…
Lees verder »