OV-Magazine 2017-3 verschijnt vandaag

vrijdag 15 september 2017
timer 4 min

OV-Magazine ligt vandaag op de mat, boordevol nieuws en achtergronden, inclusief kloek themakatern Toerisme en Marketing. Dit zijn de artikelen:

Nijmegen krijgt volwaardige entree westzijde
Station Nijmegen krijgt als een van de laatste grote stations in Nederland een volwaardige toegang aan de achterzijde. De gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben voldoende geld bij elkaar.

Ov-bussen gaan de hoogte in
Een novum in het Nederlandse ov: dubbeldekkers. Zowel Qbuzz als Connexxion zet ze vanaf december in. De een tussen Emmen en Groningen, de ander tussen Haarlem en Amsterdam.

Maurice Unck (RET): ‘Wij van het ov moeten meer gaan delen’
Maurice Unck, de nieuwe topman van de RET, staat bekend als een aimabele man die niet snel op een fout is te betrappen. Hij neemt het stokje over van Pedro Peters die op 1 juni na twaalf jaar met pensioen ging. Unck begon twaalf jaar geleden als productiemanager bij NS en eindigde in de directiekamer, verantwoordelijk voor commercie en communicatie.

Noorden combineert publiek vervoer zónder regiecentrale
Met 55 aantrekkelijke overstappunten in Groningen en Drenthe gaan de twee provincies en de gemeenten het doelgroepenvervoer en het ov beter op elkaar aansluiten. De schaal waarop dat gebeurt is uniek in Nederland.

Thredbo-congres: bevordert MaaS autogebruik?
Goed ov werkt niet zonder goede governance en vice versa. Dat was de rode draad tijdens het Thredbo-congres in Stockholm. Lessen uit de Europese bakermat van de ov-aanbestedingen.

Autoverslaafd Luxemburg vestigt hoop op de tram
Luxemburg is autoverslaafd. En dat zadelt Luxemburg-stad met een fors probleem op. Met software lukte het niet om de forens uit de auto te krijgen. Met hardware, in de vorm van een tram, denkt de hoofdstad er wel in te slagen.

Amstelland-Meerlanden’s check met de toekomst
In de regio Amstelland Meerlanden is het Toekomstbeeld OV al realiteit, schrijven Edward Rosbergen (MuConsult) en Peter de Winter (Vervoerregio Amsterdam). Zij geven een beeld van de aanbesteding en schetsen de oplossingen die Connexxion heeft bedacht.

Suriname kijkt met schuin oog naar Nederlands ov
Het is een georganiseerde chaos. Zo luidde grofweg de conclusie van zijn masterscriptie Planologie in 2009 over het openbaar vervoer in Suriname. Acht jaar later is Mark Sloothaak terug in Paramaribo, waar het ov een afspiegeling lijkt van het alledaagse leven.

Thema Toerisme en Marketing

In wolk van strandzand langs de Vlaamse kust
De Vlaamse Kusttram is het laatste overblijfsel van wat ooit een wijdvertakt buurtspoorwegennet was in België. Met 15 miljoen reizigers per jaar is het een onmisbare verkeersschakel in het grootstedelijke kustgebied. De basis van het succes ligt in een marktonderzoek uit 1986.

‘Verplaats je in de toerist die net is geland op Schiphol’
Voor de buitenlandse toerist die met het vliegtuig op Schiphol aankomt, is het openbaar vervoer lastig te doorgronden. Het kan veel simpeler, overzichtelijker en gebruiksvriendelijker, menen Larissa Lehr, afgestudeerd aan de TU Delft, en haar begeleider Jasper van Kuijk.

Toeristenkaartjes slaan aan in regio Amsterdam
Vervoerders en de Vervoerregio Amsterdam boeken succes met geïntegreerde ov-kaartjes voor toeristen in de hoofdstedelijke regio. Sinds deze zomer ook inclusief toegang tot musea en allerlei attracties.

Gerichte acties leveren het ov veel klanten op
Probeerkaartjes en andere marketingacties om nieuwe klanten het ov in te lokken zijn er genoeg. Maar hoe houd je bestaande reizigers binnenboord? Inspelen op persoonlijke voorkeuren, is het devies.

NS zet alles op alles tegen de hyperspits
Aan de ene kant wil NS zoveel mogelijk de hyperspits afzwakken; aan de andere kant let het bedrijf ook steeds meer op de totale reiservaring. Apps en acties moeten de klant verleiden. Commercieel directeur Hans Peters over een bedrijf in verandering.

Nachttrein verdient eigen vervoermodel
De nachttrein heeft de pech dat de gangbare vervoermodellen geen rekening houden met reizen plus slapen. Werk aan de winkel voor de wetenschap, schrijft Barth Donners.

Commercieel Westbahn leeft van tevreden klant
Sinds 2011 moeten de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB concurrentie naast zich dulden. De private vervoerder Westbahn rijdt tussen Wenen en Salzburg. 85 procent van het personeel houdt zich bezig met klanten en dat betaalt zich uit: het bedrijf kent een klanttevredenheidspercentage van 98 procent.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Ov-gebruik hoger in beloopbare steden

24 sep om 09:18 uur
Helge Hillnhütter, assistent-professor aan de Norwegian University of Science and Technology, vertelt op 7 oktober…
Lees verder »

Miljard extra voor IenW is niet genoeg

23 sep om 13:21 uur
De Rijksoverheid begroot voor 2022 een bedrag van 10,3 miljard euro voor Infrastructuur en Waterstaat. Dat is 1…
Lees verder »

Mondkapje blijft voorlopig verplicht in ov-voertuigen

15 sep om 09:54 uur
Met de nieuwe versoepelingen per 25 september, hoeven reizigers niet langer een mondkapje te dragen op stations en…
Lees verder »

Koninklijke onderscheiding voor bedenker OV-fiets

26 apr om 12:15 uurtimer4 min
Ronald Haverman (55), de bedenker van de OV-fiets, heeft op maandag 26 april een Koninklijke onderscheiding…
Lees verder »

Eringa vertrekt per direct bij Transdev

5 mrt om 16:35 uurtimer2 min
Pier Eringa stopt per direct als topman van Transdev Nederland, omdat zijn taken wegens de coronacrisis behoorlijk…
Lees verder »

Het jaar 2020 samengevat in 11 artikelen

18 dec 2020 timer5 min
Bij het eind van het jaar horen lijstjes. En OV-Magazine houdt van lijstjes. Daarom vatten wij het bijzondere ov-…
Lees verder »

Studenten kunnen spitsmijden tot augustus

13 nov 2020 timer2 min
De landelijke spreidingsafspraken tussen ov-sector en het onderwijs zijn verlengd tot 1 augustus 2021, laat Pedro…
Lees verder »

Wob-verzoek afgewezen; OpenGeo in beroep

22 okt 2020 timer3 min
Stichting OpenGeo deed een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (wob) over de totstandkoming van de…
Lees verder »